Zomerse Yin yoga en de vijf elementenleer

zomeryoga vijf elementen

Deze zomer zijn de yin yogalessen op dinsdagavond helemaal in het thema van de OOSTERSE ELEMENTENLEER.

Energie is de kracht die het jou mogelijk maakt om fysieke en niet-fysieke activiteiten te verrichten. De Chinezen bestuderen deze kracht al eeuwen en noemen haar ‘Qi’, ofwel levensenergie. Door de natuur nauwkeurig te observeren en te analyseren, ontdekten zij dat Qi in alles aanwezig is en ook constant in beweging. Het natuurlijke ritme van de natuur.

Alles in de natuur verloopt in processen die zich steeds in eenzelfde patroon herhalen. Kijk maar naar de seizoenen die elkaar ieder jaar weer op dezelfde manier opvolgen. En de Chinezen ontdekten ook dat ieder proces weer te verdelen is in vijf steeds terugkerende fasen. Ze noemden deze fasen Vuur, Aarde, Metaal, Water en Hout.

Er zijn 7 lessen op dinsdagavond in deze reeks: deze lessen duren 2 uur en er kan voor de prijs van 20 euro een beknopte syllabus aangekocht worden.

 1. 25/07 : uitleg van hoe energie / Qi  werkt in ons lichaam en een korte uitleg over de 5 elementen en een basis yin yogales met de belangrijkste houdingen extra uitgelegd.

 2. 02/07 : Element vuur

  Het Vuurelement is als de pomp in het systeem. De energiesystemen Hart en Dunne darm worden er door aangestuurd. Als jouw Vuurenergie niet in balans is kun je de volgende fysieke problemen verwachten: hartkloppingen, duizeligheid, problemen met circulatie (koude handen en voeten), lusteloosheid, niet helder kunnen denken, slaapproblemen, spraakproblemen, nervositeit, onrust, problemen met sexualiteit.

  En aan de niet-fysieke kant: verminderd enthousiasme, weinig zelfvertrouwen, vreugdeloos voelen, problemen in het voelen van liefde, moeilijk je gevoel onder woorden kunnen brengen, depressie, steeds méér willen, haasten en onder tijdsdruk leven.

 3. 09/07: Element Aarde

  Aarde stuurt de energiesystemen Maag en Milt aan. Bij Aarde draait alles om voeding, voeden, zorgen voor en verwerking. Als jouw Aarde-energie niet in balans is, kun je de volgende fysieke problemen verwachten: vermoeidheid, spijsverteringsklachten, allergieën, overgewicht, opgeblazen buik, zoetbehoefte, buikklachten, chronische verkoudheid, holteproblemen, reuma, spierpijnen, slappe huid, cellulite, snel blauwe plekken, spataderen.

  En aan de niet-fysieke kant: piekeren, zorgen maken, concentratieproblemen, zwaar hoofd, zwaar voelen, teveel zorgen voor anderen en niet goed zorgen voor jezelf, niet geaard zijn, teveel in je hoofd zitten.

 4. 16/07 : Element Metaal 

  De energiesystemen Dikke darm en Longen (en dus ook huid) vallen onder het Metaalelement. Oogsten, opruimen en plaatsmaken voor nieuwe zaken zijn kenmerken van dit element. Als jouw Metaalenergie niet in balans is kun je de volgende fysieke problemen verwachten: longklachten zoals astma, bronchitis, kortademigheid, hoesten, hooikoorts, chronische verkoudheid, probleem met de holtes. Darmklachten zoals diarree, verstopping, voedselintoleranties, buikpijn, ziekte van Crohn, spastische darm. Huidklachten zoals eczeem, psoriasis, acné, droge huid, jeukende huid.

  En aan de niet-fysieke kant: moeite hebben om te oogsten, de vruchten te plukken van wat je hebt gedaan, bereikt of gekregen. Moeite met afscheid nemen, loslaten en opruimen. Verdriet, melancholie, slechte energetische weerstand.

 5. 06/08 : Element Water 

   Het Waterelement beheert je reserves en omvat je kern, je diepste wezen. De energiesystemen Nieren en Blaas worden erdoor aangestuurd. Als jouw Waterenergie niet in balans is kun je de volgende fysieke problemen verwachten: vermoeidheid, lusteloosheid, burn-out, lage rugklachten, last van de knieën, oorklachten, problemen met nieren, blaas of prostaat, ’s nachts moeten plassen, problemen met sexualiteit of vruchtbaarheid, opvliegers, overgangsklachten.

  En aan de niet-fysieke kant: innerlijke onrust, niet goed weten ‘wie ben ik, wat wil ik, wat is goed voor mij’, doelloos zijn, weinig doorzettingsvermogen, weinig wilskracht, angsten, fobieën.

 6. 13/08 : Element hout :

  De energiesystemen Lever en galblaas vallen onder het Houtelement. Hout zorgt voor vrije stroming van alle energie. ‘In de flow zijn’ heeft alles met Houtenergie te maken. Als jouw Houtenergie niet in balans is kun je de volgende fysieke problemen verwachten: schouder- en nekklachten, hoofdpijn, migraine, menstruatieproblemen, PMS, huiduitslag, jeuk, gespannen spieren, krampen, rusteloze benen, opgeblazen buik, maagklachten, oogklachten, bittere smaak in de mond.

  En aan de niet-fysieke kant: boosheid, irritatie, snel geprikkeld zijn, moeite met plannen en coördinatie, ideeën blijven onuitgewerkt, niet in actie kunnen komen, geen visie hebben

 7. 20/08 :

  Full body yin yoga om alle elementen in balans te brengen.


Deze reeks wordt geboekt via de online agenda of door een mail te sturen naar info.puuryoga@gmail.com