Zestien keer per minuut en wat kun je eraan doen?

Wanneer dieren in het bos gewond zijn, rusten ze. Ze gaan op zoek naar een heel stil plekje en blijven daar gewoon dagenlang zonder te bewegen. Ze weten dat hun lijf op deze manier het beste kan genezen. In die periode eten of drinken ze soms zelfs niet. De wijsheid van stoppen en helen leeft nog steeds in dieren, maar wij menselijke wezens zijn het vermogen om te rusten kwijt geraakt.

Wij mensen hebben het vertrouwen verloren dat ons lichaam gewoon weet wat het te doen staat. Wanneer we “gewond” gaan we niet rusten maar gaan we naar de apotheek om een pilletje of een zalfje om de wonde te “verdoezelen”. Maar aan de oorzaak, het feit dat het lichaam ons toefluistert dat het rust nodig heeft, doen we niks. We blijven doorgaan,… tot het lichaam stopt met fluisteren en schreeuwt en dan zijn vaak grotere middelen nodig om het lichaam te genezen en in het ergste geval, geneest het niet meer.

Leer de kunst van het rusten opnieuw door bewuster te leren ademen.

Bewuste ademhaling is als een liefdevolle ouder die haar baby wiegt en zegt… “maak je geen zorgen, ik zal goed voor je zorgen, rust maar gewoon uit”.

Een yogapraktijk kan niet bestaan zonder ademhalingsoefeningen of bewuste ademhaling, wat wij pranayama benoemen.

In een yogales leer je diverse manieren van ademhaling aan, ze hebben allemaal een ander doel. Ademen is iets wat zo eenvoudig is en toch doen we het allemaal verkeerd.

Mensen met zeer uiteenlopende klachten, zoals hartkloppingen, een verhoogde bloeddruk, slaapproblemen of complete uitputting worden zelden gewezen op hun te snelle ademhaling. Vaak worden deze klachten bestreden met medicijnen, kalmeringstabletten, slaapmiddelen, beta-blokkers of anti-depressiva. Als deze niet werken wordt de patiënt doorverwezen naar een cardioloog of een andere medische specialist.

Stel dat je huisarts op vragen over hoofdpijn, slaapproblemen, darmproblemen, hoge bloeddruk of vermoeidheid zou zeggen dat het door een verkeerde ademhaling komt, heeft hij wel iets uit te leggen, dus men zal de meest voor de hand liggende oplossing bieden… medicatie. Zelden zal men ademhalingstherapie, yoga of iets in die richting aanbevelen. Maar er zijn altijd uitzonderingen. Gelukkig maar.

Wat is hartcoherentie?

Je hartslag gaat bij het inademen iets sneller, tijdens het uitademen iets langzamer. Maar het duurt telkens wel een paar seconden voordat de hartslag verandert. Als je rustiger gaat ademhalen, en langer uitademt, kan deze hartslag-variatie gelijk gaan vallen met je ademhaling. Er ontstaat dan een regelmatig, synchroon patroon. Dat wordt hartcoherentie genoemd, en dat is heilzaam voor lichaam en geest. Zelfs de bloeddruk gaat dan datzelfde patroon volgen.

Met eenvoudige ademhalingsoefeningen kun je hartcoherentie trainen.

Zo worden ademen en hartslag synchroon  en dat heeft een positieve werking op je gezondheid. 

De effecten van hartcoherentie zijn inmiddels ook wetenschappelijk bewezen:

“Het vermindert stress, verbetert je immuunsysteem en maakt je alerter. Het helpt bij slapeloosheid, depressies en concentratie-problemen. De oefeningen grijpen diep in op het zenuwstelsel en reguleren hormonen. Lichaam en geest komen tot rust. Het kan net zo goed werken als bepaalde medicijnen.”

HARTCOHERENTIE OEFENING :

Probeer eens deze oefening, je kunt deze overal doen, liggend op je bed of op de grond op een yogamatje. (klik op onderstaande link)

https://anchor.fm/isabel-dobbelaere/episodes/Hartcoherentie-oefening-eb0h3g/a-a1iar6n

Wanneer je een hoge ademfrequentie had tijdens de oefening en minder na de oefening, dan raad ik je aan deze oefening verschillende keren per dag te doen.

Wil je meer lezen? Het boek VERADEMING is voor mij en must have in de bibliotheek van een yogi. Het boek “Verademing”,een klein boekje maar ondertussen aan de 21ste druk!) neem ik vaak mee naar de yogales. Het boek werd geschreven door Bram Bakker, psychiater gespecialiseerd op paniekaanvallen en Koen De Jong is een expert op het gebied van ademhaling en sport. www.sportrusten.nl Dit boek leest als een trein en bevat zoveel waarheid en herkenning aan de hand van verhalen van mensen zoals jij en ik.

Over wat gaat “VERADEMING”?

Bram Bakker en Koen De Jong proberen het verband tussen ademhaling en uiteenlopende fysieke klachten inzichtelijk te maken. Dit verband is vaak niet waarneembaar en er wordt weinig aandacht aan besteed.

In het boek vindt je enkele krachtige oefeningen die helpen deze klachten te bestrijden.

Ook komen er medische wetenschappers aan het woord die zich al lange tijd met ademhaling bezighouden. En er staan voorbeelden in van mensen die met succes de ademhalingsoefeningen hebben gedaan om van die fysieke klachten af te komen.

Koop het boek VERADEMING hier of bestel via de boekhandel. (ISBN 978 9491729003)

Zachte groetjes

Isabel x

3 antwoorden op “Zestien keer per minuut en wat kun je eraan doen?”

  1. Hey Isabel,

    Bedankt voor de tip! Het boek is al besteld J

    Groetjes en tot vrijdag!

    Fabienne

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: