Your sacred space @home

“Het lukt me niet om thuis yoga te doen of te mediteren. Het is er veel te druk. “

Ik hoor dit vaak zeggen wanneer ik vertel hoe belangrijk het is om ook thuis yoga te doen of te mediteren.

Daarom even deze blog over hoe je thuis een “heilig plekje” kunt inrichten en daar heb je niet zoveel plaats voor nodig. Thuis heb ik ook geen eigen plekje. Maar ik maak wel plaats in onze slaapkamer om daar yoga te beoefenen. En mediteren… dat doe ik wanneer iedereen nog slaapt, ik zet mijn wekker een beetje vroeger. Maar ik heb wel altijd bepaalde rituelen waarbij ik die momenten ook echt “heilig” maak.

Sacred place @home

Hier enkele tips en enkele persoonlijke recepten…

  • Zoek enkele waardevolle dingen bij elkaar die voor jou een emotionele waarde hebben. Bij mij is dat bijvoorbeeld mijn meditatie edelsteen van Celestien, mijn mala (Boeddhistische gebedsketting met 108 kralen) een boeddhabeeldje, een ganesha beeldje en andere edelstenen die mij de afgelopen jaren kracht gegeven hebben en dat nog steeds doen, mijn engelen orakelkaarten.
  • Dat kan ook een juweel zijn, een foto die jou een gelukkig geeft, ... wat voor jou belangrijk is. 
  • jouw favoriete essentiële olie in een verdamper (voor de sfeer) Mijn persoonlijke meditatie-mix is: zoete sinaasappel / Ylang Ylang / geranium. Ik heb van deze drie 3x 30 druppels in een flesje gedaan en dan doe ik 6 à 7 druppels in mijn verdamper.
  • Puur Yoga playlist  kan je helpen om de juiste muziek te vinden bij jouw ritueel.
  • Een yogamat (ik heb mezelf verwent met een schapenwollen mat, heerlijk om thuis te hebben) een meditatie kussen, een warm deken en een (lavendel) oogkussen.
  • Je kan bijvoorbeeld al jouw persoonlijke spullen voor dit bijzondere moment bij elkaar houden in een grote tas of doos, zodat er niemand bij kan en de energie ervan niet verstoord kan worden.
  • Kies elke dag een vast moment om je even terug te trekken. Als je nog kleine kinderen hebt is dat misschien best als ze naar hun bedje zijn of ‘s ochtends voor iedereen wakker is. Bij mij is dat meestal ‘s ochtends vroeg, als het huis nog slaapt en dan tover ik onze woonkamer om tot een mini “sacred place”. Heerlijk is dat.

Als je hier een gewoonte gaat van maken dan zul je snel merken dat je er ook aan verslaafd geraakt en dat je merkt dat je veel beter gaat voelen.

Begin bijvoorbeeld door elke dag 10 minuten op jouw kussen te zitten en rustig te ademen. Gebruik de buikademhaling en probeer gelijkmatig te ademen via de neus. Extra tip: denk bij het inademen aan het woord RUSTIG en bij de uitademing aan het woord ZACHTER. En je zal merken dat je heel snel rustiger wordt. 

Ook kinderen kunnen behoefte hebben aan een eigen “heilige ruimte”, luister eens en vraag hen aan welke dingen ze een emotionele waarde hechten? En misschien kan je samen met hen een rustig plekje in hun kamer inrichten.

Laat hen na school even bekomen in hun plekje waar ze niet kunnen gestoord worden.

Neem jouw ruimte in…

Zachte groetjes

Isabel x

Eén antwoord op “Your sacred space @home”

Geef een reactie