Yoga teacher training 2020

Holistisch, therapeutische – yin yoga teacher training (200 uren).


VOOR WIE, WAAR & WANNEER ?

Deze training gaat door in de Puur-Yoga studio in Maldegem (Oost-Vlaanderen).

We beginnen deze opleiding in september 2020 en eindigen in juni 2021.

Wanneer je inschrijft, engageer je jou om maandelijks 2 weekends deze training te volgen.

De opleidingsuren zijn telkens op vrijdag en zaterdag.

 • vrijdagavond van 18u00 tot en met 21u30 (inclusief pauze van 30 minuten)
 • zaterdag van 8u30 tot 18u00 (inclusief 2 pauzes van 30 minuten en een lunchpauze van 60 minuten)

Je bent reeds yogaleraar of je volgt reeds minimaal 1 jaar yoga op regelmatige basis.

Je wil je verdiepen in yoga en de holistische visie leren kennen en toepassen in je lessen en je leven.

Je bent je bewust dat yoga een dagelijkse oefening, een discipline (ABHYASA) en een levenswijze en dat yoga een innerlijke beweging is. In deze opleiding krijg je de uitnodiging tot Svadhyaya. Dat betekent dat de wil en de intentie hebt om jezelf beter te leren kennen om van daaruit jouw kennis en levenswijsheid door te geven.


You must purge yourself before finding faults in others.
When you see a mistake in somebody else, try to find if you are making the same mistake.
This is the way to take judgment and to turn it into improvement.
Do not look at others’ bodies with envy or with superiority.
All people are born with different constitutions.
Never compare with others.
Each one’s capacities are a function of his or her internal strength.
Know your capacities and continually improve upon them.”

B.K.S. IYENGAR

INHOUD VAN DE TRAINING

Deze training zal een heel therapeutische benadering hebben, dat wil zeggen dat we zullen leren hoe het lichaam functioneert en we zullen dit op verschillende niveaus bestuderen.

Dit doen we door in de eerste plaats het fysieke lichaam te leren begrijpen aan de hand van zowel de visie van de Westerse als Oosterse geneeskunde. Hiervoor zal veel beeldmateriaal gebruikt worden die via presentaties op een scherm duidelijk zullen worden.

Het fysieke lichaam kennen is uiteraard heel belangrijk maar het is nog belangrijker om het lichaam van de mensen die les volgen bij jou goed te kunnen inschatten. Veilig yogales geven is voor mij persoonlijk héél belangrijk en dat wil ik jullie doorgeven.

In 2018 volgde in bij mijn grote voorbeeld en maestra, Brigitte Longueville een 200 uur therapeutische yogaleraar opleiding. Dankzij de methodiek en de jarenlange yoga-ervaring van Brigitte begrijp ik de anatomie van het lichaam zoveel beter. Bij Brigitte vielen alle puzzelstukjes bij elkaar. Het afgelopen jaar heb ik deze kennis doorweven in mijn lessen en gecombineerd met de kennis van andere grote meesters. De studio vormde zich dan ook naar een plaats waar therapeutische en herstellende yoga een rode draad is. Brigitte Longueville is samen met Guy Hamaekers het brein achter de ondertussen bekende Backmitra.

Lees meer over Brigitte: http://solstice-mexico.com/brigitte-longueville.php

We leren alle bekende yin yoga houdingen en plaatsen daar tegenover de yang houdingen. Zodat je kunt inschatten wat het verschil is, hoe het anders voelt wanneer je op spieren werkt, of op de zachtere delen, zoals het bindweefsel bij yin yoga.

Bernie Clark is voor mij persoonlijk een heel grote yoga meester met een bijzonder inzicht in hoe het lichaam, en in het bijzonder de wervelkolom werkt en hoe we dit op een veilige manier kunnen integreren in yin yoga. Ik leerde hem kennen in 2015 toen ik bij zijn leerlingen Anat Geiger en Marcel Van der Vis de Yin Yoga teacher training volgde. Ik bestudeerde en vertaalde alle boeken van Bernie Clark en volg momenteel een online Yoga Alliance gecertificeerde online training bij hem. De teachertraining is gebaseerd op zijn laatste boek: YOUR SPINE YOUR YOGA. Deze teachertraining zal voor een groot deel gebaseerd zijn op deze theorie die heel goed onderbouwd zal worden dankzij het levenswerk van Bernie Clark.

Wat zijn yogaprops, hoe en wanneer gebruik je ze tijdens een yogales en er is een aparte module over het gebruik van de BackMitra.

Wat bestuderen de verschillende lagen ‘de kosha’s’ van het lichaam dit zijn de fysieke, energetische, emotionele & mentale, intellectuele en spirituele lagen. Dit is een héél belangrijke holistische visie op het lichaam waar we ons in deze opleiding zullen in verdiepen.

We leren wat meridianen zijn, hoe ze in jouw lichaam liggen en hoe je ze via yoga en yinyoga kan beïnvloeden. Sinds 3 jaar geef ik jaarlijks twee opleidingen van telkens 6 maanden over de invloed van yin yoga op het meridiaan systeem. Deze kennis kreeg ik via diverse leraars, zoals Sarah Powers, Bernie Clark, Anoshe Overinghton, Gita Schuit en de vele zelfstudie in de boeken over acupunctuur, vijf elementen en shiatsu.

Chakra’s worden op een niet zweverige manier bestudeert en zo leren we de psychologie achter dit belangrijk energiesysteem. Hiervoor bestudeerde ik diverse invalshoeken maar de belangrijkste en voor mij het best voelend is de theorie en wijsheid van Anodea Judith die krachtig naslagwerk gemaakt heeft over Chakra’s, psychologie en yoga.

Door zowel de meridianen als de chakra’s beter te leren kennen, kan je een onderscheid maken tussen de twee systemen.

De yogafilosofie krijgt een heel belangrijke plaats in deze opleiding en mag zeker niet ontbreken. We zullen maand per maand, de acht takken van yoga bestuderen, we gaan in interactie met voorbeelden uit het dagelijkse leven zoals het nu is, we gaan dit bekijken in onze yoga beleving en hoe je dit in een yogales kan aanbrengen zodat je je leerlingen bewuster in het leven kunt leren staan.

 1. Yamas
 2. Niyamas
 3. Asana
 4. Pranayama
 5. Pratyahara
 6. Dharana
 7. Dhyana
 8. Samadhi

Meditatietechnieken worden aangeleerd, we bouwen dit op zodat we op het einde van de opleiding vertrouwd raken met meditatie. Zowel stille meditatie als geleide meditatie zal aangeleerd worden. Er wordt ook verwacht dat er in het dagelijkse leven tijd gemaakt wordt voor jouw meditatie beoefening.

Stemgebruik en hoe je je als leraar opstelt in een yogales is een onderdeel van deze opleiding. Sommige van ons zijn gezegend met een rustige stem en sommige mensen niet. Doch is het heel belangrijk dat je als yogadocent heel rustig leert praten zonder te zingen of woorden te verlengen. Je moet jouw eigen stem vinden, dat ga ik jou leren en we gaan ook leren van elkaar.

Marketing : Een yogadocent worden is één ding, jouw bekendheid vergroten is een ander ding. Ik doe tot vandaag alles zelf, dat wil zeggen, ik heb zelf mijn website gemaakt en ik doe dit nog steeds, we gaan het hebben over het belang van Sociale media, waar mijn dochter die Online Marketeer is bij Skinn Branding, een woordje uitleg zal over komen geven. Héél veel tips en tricks over hoe je naambekendheid krijgt en wat je er moet voor doen.


Verplichte lectuur die je zelf dient aan te kopen:

 • Anatomische Atlas Prometheus : Algemene anatomie en bewegingsapparaat.

Na deze opleiding zal je in staat zijn om onderbouwde yin yoga lessen en therapeutische en restorative yoga geven.

WAT WORDT ER VAN DE DEELNEMERS VERWACHT?

Ik zal mijn visie op yoga doorgeven vanuit mijn eigen praktijk en levenservaring.

Het allerbelangrijkste is dat jij jouw eigen unieke stijl ontwikkeld geïnspireerd op wat je leert.

Er is geen druk voor examens omdat ik ervan uitga dat gepassioneerde mensen met een hart voor yoga en het lesgeven vanuit zichzelf de geestelijke voeding opzoeken en zonder verplichting doen.

Jullie krijgen per weekend heel veel mee naar huis. Oefen veel, herhaal, ervaar en schrijf ervaringen op, die kunnen we delen met elkaar. Zo leren we yoga vanuit de praktijk.


Deze training zal een YOGA ALLIENCE Certificaat krijgen.

Na afloop van deze opleiding kan je je registreren met jouw certificaat bij YA.


DATA 2020 – 2021

(vrijdag 18h – 21u30 en zaterdag 8u30 – 18u00)

 • 4-5 september
 • 18-19 september
 • 2-3 oktober
 • 16-17 oktober
 • 6-7 november
 • 20-21 november
 • 4-5 december
 • 18-19 december
 • 8-9 januari
 • 22-23 januari
 • 5-6 februari
 • 26-27 februari
 • 12-13 maart
 • 26-27 maart
 • 2-3 april
 • 23-24 april
 • 7-8 mei
 • 21-22 mei
 • 4-5 juni
 • 18-19 juni
Praktische informatie

Aanbetaling bij inschrijving: € 500, – (dit bedrag wordt afgetrokken van EARLY BIRD prijs of reguliere prijs)
Early Bird Prijs: € 2200, – (inschrijving en betaling tot 01/04/2020)
Reguliere prijs: € 2.395, – (inschrijving en betaling na 01/04/2020)

Dingen om op te letten:

 • Er is ook een mogelijkheid tot gespreid betalen, zie hiervoor het aanmeldingsformulier.
 • Volledige betaling is vereist om je plaats te verzekeren. Je registratie wordt bevestigd als de betaling is voltooid.
 • De prijs is inclusief alle cursusdagen, evaluaties en waarnemingen in de lessen.
 • De prijs is exclusief de kosten van de boeken, reis en/of verblijfkosten, lunch.