Yoga en de zeven spirituele wetten van succes – Deepak Chopra

zomer deepak chopra

 

De eerste zin op de achterflap waar miljoenen exemplaren van verkocht werden luidt als volgt:
“Dit is een boek dat u uw hele leven zult koesteren, want in deze praktische gids liggen de geheimen besloten die uw dromen in vervulling kunnen doen gaan.”
Ik kocht mijn exemplaar in 1994, al een hele tijd geleden.
En eerlijk… ik snapte er niks van… gevolg: het kleine boekje werd terug in de kast gezet.
Pas in 2007, toen ik met yoga begon, haalde ik het er terug uit en ik kon het al wat beter begrijpen, maar het was nog moeilijk.
Na 12 jaar yogabeleving, studie, innerlijke groei waarbij het woord ‘begrijpen’ steeds ruimer wordt, ben ik van dit boekje gaan houden en pas ik meer en meer de ‘regels’ van Deepak Chopra toe in mijn leven.
Enkele jaren geleden kwam een logisch vervolg op dit boekje, ‘De 7 spirituele wetten van yoga’. Opnieuw een boekje dat ik zo vaak in mijn handen neem.
Deze filosofie  is naar mijn gevoel kennis dat heel veel mensen zouden ‘moeten’ weten en die ik deze zomer met veel liefde en mijn woorden zal doorgeven.
We gaan het boekje gebruiken in de yogalessen en ook interactief werken wanneer er vragen zijn over de ‘wet’ waar we het over zullen hebben.
Ik raad de mensen die deze lessen willen volgen om het boekje aan te schaffen: https://www.standaardboekhandel.be/p/de-7-spirituele-wetten-van-succes-9789401302272
Deze lessen zullen dus een stuk diepgaander zijn en misschien niet voor iedereens behoefte, maar ik ben naarmate ik langer yogales geef en beoefen ervan overtuigd geraakt, (door de levenservaring), dat yoga zonder diepere kennis van het ZIJN geen positieve transformatie geeft.
De oude yogi’s gaven het aan: yoga is de weg door jezelf, naar jezelf.
Denk aan de matroesjka popjes dat ik hiervoor soms als voorbeeld geef.

De 7 lessen die een combinatie zullen zijn van filosofie en yoga gaan door op maandag van 20u tot 22u. (een halfuur langer)
  1. 24/6 : De wet van pure potentialiteit.
  2. 01/07 : De wet van het geven.
  3. 08/07 : De wet van het karma ofwel oorzaak en gevolg.
  4. 15/07 : De wet van de minste weerstand.
  5. 05/08 : De wet van intentie en wens.
  6. 12/08 : De wet van het afstand nemen.
  7. 19/08 : De wet van het dharma ofwel het doel in het leven.
We starten met de theorie van de wet, daarna gaan we over tot het bespreken aan de hand van voorbeelden in de praktijk, om daarna een anderhalf uur yoga te doen waarbij we eindigen met 20 minuten  zitmeditatie op het thema van de avond.

Wie is Deepak Chopra:

Deepak Chopra wordt op 22 oktober 1947 geboren in New Delhi. Hij volgt een opleiding tot cardioloog, met als specialisme internist en endocrinoloog en studeert in 1968 af. Hoewel hij hier jaren actief in is, laat hij enig moment Transcendente Meditatie toe. In grote lijnen is dit twee maal per dag in een gemakkelijke zithouding gedurende 15 tot 20 minuten een geselecteerde woordklank die we mantra noemen herhalen (in gedachten). Langzaam “verstomd” het geluid van de klank en is er alleen nog het bewustzijn. Het doel is tot een zuiver bewustzijn te komen.
Om vervolgens zijn eigen te volgen met als een soort boodschap de westerse wetenschappelijk kennis over de gezondheid en de oosterse geneeswijzen dichter bij elkaar te brengen. Daar hoort ayurveda en yoga ook bij. Dit verpakt hij in vele boeken, inmiddels zijn er al meer dan 40 boeken verschenen, maar ook ingesproken tapes en video’s. Verder geeft hij over de hele wereld lezingen.

Chopra heeft een interessante visie als het gaat om hoe lichaam, geest en ziel één geheel vormen en je door meditatie in staat bent veranderingen in je lichaam te realiseren. Conditionering die vanaf de meest prille jeugd plaatsvindt, stagneert de mens. Dit bewustzijn is er bij steeds meer mensen en men wil dit doorbreken, het voelt bij steeds meer mensen als een harnas. Chopra neemt dit in zijn visie ook mee, waarbij voorop staat dat je het ook echt moet willen en de kracht in herhaling zit.

Wens je graag deel te nemen aan deze 7-delige reeks, schrijf je dan in via dit formulier of als je een inlogcode hebt, voel je vrij om jouw plekje online te boeken.