Wat als Moeder Aarde haar hart zou luchten.

[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.4.5″][et_pb_row _builder_version=”4.4.5″][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.4.5″][et_pb_image src=”https://puuryoga.com/wp-content/uploads/2020/05/Kopie-van-05-Instagram-posts-1.png” title_text=”Kopie van 05 Instagram posts (1)” align=”center” _builder_version=”4.4.5″ width=”60%”][/et_pb_image][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.4.5″][et_pb_row _builder_version=”4.4.5″ min_height=”413px”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.4.5″][et_pb_text _builder_version=”4.4.5″ text_font=”Josefin Sans||||||||” text_font_size=”16px” text_letter_spacing=”1px” text_line_height=”1.9em”]

De frisse lucht kwam deze ochtend mijn kamer binnen samen met het gezang van de vogels in onze tuin. Een wekker heb ik niet nodig. Die hebben we al een tijdje niet nodig. De vraag dat ik mij al enkele weken vraag en dat deze ochtend duidelijk op de voorgrond van mijn bewustzijn lag, ‘Is de wereld wakker geworden?’

En de wet van synchroniciteit toonde zich deze ochtend al heel duidelijk.  Want ik word geleid naar een prachtig artikel van Rineke Dijkinga. Ik leerde deze boeiende dame kennen via een ander artikel en alles wat ze is, wat ze schrijft, wat ze deelt, resoneert tot in het diepste van mij. In het artikel dat ik deze ochtend mocht lezen vraagt Rineke zich af wat Moeder Aarde tegen ons zou vertellen als ze zou kunnen praten. Ze voelde in, en het resulteerde in deze prachtige tekst dat ik jullie niet wil onthouden.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.4.5″][et_pb_row column_structure=”2_5,3_5″ _builder_version=”4.4.5″][et_pb_column type=”2_5″ _builder_version=”4.4.5″][et_pb_image src=”https://puuryoga.com/wp-content/uploads/2020/05/body-of-water-near-green-mountain-931018.jpg” title_text=”body-of-water-near-green-mountain-931018″ _builder_version=”4.4.5″][/et_pb_image][/et_pb_column][et_pb_column type=”3_5″ _builder_version=”4.4.5″][et_pb_text _builder_version=”4.4.5″ text_font=”Josefin Sans||||||||” text_font_size=”18px” text_letter_spacing=”1px” text_line_height=”1.9em”]

Er bestaat een mooie quote van Baruch de Spinoza die dat onderschrijft: ‘Niets in de natuur lijkt alleen maar toeval door ons gebrek aan kennis’. 

Met inachtneming van ook mijn tekort aan kennis, schat ik in dat Moeder Natuur ons zoiets zou willen meegeven;

Rineke Dijkinga

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.4.5″][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.4.5″][et_pb_text _builder_version=”4.4.5″ text_font=”Josefin Sans|600|||||||” text_letter_spacing=”1px” text_line_height=”1.9em”]

Net als jullie mensen heb ik een enorme veer -en regeneratiekracht in me. Water of een bodem die vervuild zijn, kan ik weer schoon krijgen met behulp van planten, algen en micro-organismen. Ik heb bovendien een een gigantisch arsenaal aan opruimers voor me klaarstaan in de vorm van schimmels, bacteriën en insecten, zodat ik in balans blijf en kan herstellen. Ook jullie hebben een ernorme herstel capaciteit in jullie lichaam en brein. Daardoor kunnen ziektes of ontregelingen in heel veel gevallen weer teruggedraaid worden naar de gezonde situatie. Jullie hebben daarvoor net als ik ‘tools’ tot je beschikking. In 90 tot 95 procent van de gevallen bestaan deze uit gezonde voeding, ontspanning, beweging en een gezonde omgeving. Ik kan en wil jullie met alle vier helpen maar… dan moet er wel snel iets gebeuren.

‘We are running out of time’, merk ik.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row column_structure=”3_5,2_5″ _builder_version=”4.4.5″][et_pb_column type=”3_5″ _builder_version=”4.4.5″][et_pb_text _builder_version=”4.4.5″ text_font=”Josefin Sans||||||||” text_letter_spacing=”1px” text_line_height=”1.9em”]

Alleen al het verlies van mijn diversiteit baart mij grote zorgen, ook voor jullie gezondheid: ik herberg nog maar een fractie van de planten en dieren van weleer. Dat heeft grote consequenties voor mijn gezondheid, maar ook voor die van jullie. Diversiteit van jullie voedsel is namelijk één van de belangrijkste voorwaarden voor jullie gezondheid. Denk alleen al aan jullie eigen ‘bodemleven’: de darmbacteriën die jullie gezondheid alleen optimaal kunnen waarborgen als jullie zo divers mogelijk eten. Ik kan veel voor jullie doen, maar niet alles kan ! Jullie zijn allemaal consument en daardoor een deel van onze gezamelijke oplossing: elke dag kunnen jullie een waardevolle bijdrage leveren aan mijn en jullie veerkracht. Door mij bijvoorbeeld minder te belasten door voor duurzaam geteeld voedsel te kiezen, door voedsel niet gemiddeld 2400 kilometer te laten afleggen maar meer uit jullie eigen gebied te consumeren, door gewoon weer met het seizoen mee te gaan eten, door veel minder eten weg te gooien, etc. 

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”2_5″ _builder_version=”4.4.5″][et_pb_image src=”https://puuryoga.com/wp-content/uploads/2020/05/bee-on-a-plant-2047420.jpg” title_text=”bee-on-a-plant-2047420″ _builder_version=”4.4.5″][/et_pb_image][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.4.5″][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.4.5″][et_pb_text _builder_version=”4.4.5″ text_font=”Josefin Sans||||||||” text_letter_spacing=”1px” text_line_height=”1.9em”]

Het is spijtig dat veel mensen nog steeds denken dat jullie tegen mij in moeten gaan. Mij moeten bestrijden met chemische middelen, terwijl werkelijk alles in mij gericht is op samenwerking en symbiose. Zo heb ik miljarden jaren overleef tot jullie na de Tweede wereldoorlog chemische en industriële landbouw gingen bedrijven. En overgingen op een nieuwe manier van geneeskunde: met synthetische geneesmiddelen. Bestrijding van mijn bodemleven met kunstmest, bestrijdingsmiddelen en het gebrek aan organisch materiaal heeft als gevolg dat ik planten niet meer de juiste en de volwaardige voedingsstoffen kan aanleveren. Onder andere hierdoor zijn er de laatste 30 jaar zo’n 70 procent minder voedingsstoffen in jullie eten gekomen. En dat is dramatisch voor jullie fysieke, emotionele en mentale gezondheid: elke cel in julie is immers afhankelijk van de juiste voedingsstoffen in de juiste hoeveelheden en verhoudingen.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row column_structure=”2_5,3_5″ _builder_version=”4.4.5″][et_pb_column type=”2_5″ _builder_version=”4.4.5″][et_pb_image src=”https://puuryoga.com/wp-content/uploads/2020/05/annie-spratt-yS90uiAxigQ-unsplash-1.jpg” title_text=”annie-spratt-yS90uiAxigQ-unsplash” _builder_version=”4.4.5″][/et_pb_image][/et_pb_column][et_pb_column type=”3_5″ _builder_version=”4.4.5″][et_pb_text _builder_version=”4.4.5″ text_font=”Josefin Sans||||||||” text_letter_spacing=”1px” text_line_height=”1.9em”]

Twee miljard mensen hebben inmiddels weer ziektes ontstaan door tekorten. Veel van de symptomen die zich in ons lichaam openbaren omdat er fysiologische zaken niet kloppen, worden niet in verband gebracht met deze tekorten. Wel worden ze met chemische medicijnen bestreden zonder de oorzaak aan te pakken. Ik ben bedroefd om veel kinderen die al de ziektes hebben die vroeger alleen bij hun ouders en grootouders optraden. Dat voelt tegennatuurlijk en zouden we, in mijn optiek, primair moeten bekijken vanuit voeding en leefstijl. 

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row column_structure=”1_2,1_2″ _builder_version=”4.4.5″][et_pb_column type=”1_2″ _builder_version=”4.4.5″][et_pb_text _builder_version=”4.4.5″ text_font=”Josefin Sans||||||||” text_letter_spacing=”1px” text_line_height=”1.9em”]

Ik wil jullie ook niet nodeloos ongerust maken, maar wel waarschuwen. Elke minuut wordt er zo’n 300 kg aan chemische stoffen in mij geloosd. En zoals ik al zei, heb ik veel mogelijkheden om stoffen onschadelijk te maken, maar dat geldt helaas niet voor veel ‘persistente’ chemicalieën. Die zijn zo gemaakt dat ze in vet en niet in water oplosbaar zijn en heel moeilijk af te breken zijn door mij. Stoffe die ik niet kan afbreken belanden in jullie water, eten en lucht. In bijvoorbeeld de dieren en de planten die jullie eten. Jullie zijn ook ‘wat jullie eten at’. Als jullie dit eten en jullie darmen en lever op hun beurt deze stoffen ook niet kunnen afbreken (zo zijn ze per slot van rekening gemaak) dan slaan jullie ze ook op in vet. Dat gebeurt dan in jullie vetste organen zoals borsten, prostaat en hersenen en onderhuids vetweefsel. Vooral voor kleine kinderen en zwakkeren of mensen met zwakke ontgiftingscapaciteit kan dit grote sequenties hebben. Het stelt mij gerust dat jullie er, door onder andere jullie stikstof- en PFAS-crisis, van overtuigd zijn geraakt dat jullie mijn, en daardoor ook jullie gezondheid weer in goede banen willen leiden.Tegelijk maakt het mij erg bezorgd dat er ook stemmen zijn die delen van mij willen opheffen omdat ik jullie economische groei in de weg zit. Verdrietig, want wat hebben jullie aan deze groei als ik, de basis van jullie gezondheid wordt opgeofferd? 

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_2″ _builder_version=”4.4.5″][et_pb_image src=”https://puuryoga.com/wp-content/uploads/2020/05/thijs-stoop-A_AQxGz9z5I-unsplash.jpg” title_text=”thijs-stoop-A_AQxGz9z5I-unsplash” _builder_version=”4.4.5″][/et_pb_image][et_pb_image src=”https://puuryoga.com/wp-content/uploads/2020/05/jc-gellidon-9Eb-bpTXglM-unsplash.jpg” title_text=”jc-gellidon-9Eb-bpTXglM-unsplash” _builder_version=”4.4.5″][/et_pb_image][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.4.5″][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.4.5″][et_pb_text _builder_version=”4.4.5″ text_font=”Josefin Sans|700|||||||” text_letter_spacing=”1px” text_line_height=”1.9em”]

Ik hoop dat jullie iets hebben aan de twee tips die ik hieronder geef:

Ik heb ritmes: van bijvoorbeeld dag en nacht, van eb en vloed en van de seizoenen. Alles in mij is erop gericht dat deze ritmes gerespecteerd worden, zodat ik in een gezond evenwicht kan blijven. Wat jullie vaak verteld wordt, is dat jullie hele (hormonale) gezondheid ook afhankelijk is van mijn ritmes. Mijn ritme is jouw ritme. Hoe vernuftig jullie ook zijn met jullie 24 uurs economie, planten telen met kunstlicht enzovoort, weet dat jullie gezondheid elk etmaal wordt ‘gereset’ door mijn ritmes, zodat jullie gezond en fit kunnen opstaan. Velen van jullie gaan gebukt onder hormonale klachten of onder depressie waardoor ook de zinvolheid van jullie leven onder druk staat. 

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row column_structure=”3_5,2_5″ _builder_version=”4.4.5″][et_pb_column type=”3_5″ _builder_version=”4.4.5″][et_pb_text _builder_version=”4.4.5″ text_font=”Josefin Sans||||||||” text_letter_spacing=”1px” text_line_height=”1.9em”]

Nu kunnen er onnoemlijk veel oorzaken zijn voor ziektes, maar vanuit mij bekeken zo ik je graag willen verleiden om weer naar buiten te gaan. (her)ontmoet mij ! Ga gewoon veel vaker weer naar buiten! De straling die jullie op een dag opdoen door jullie ‘hightechapparaten’ kan door aanwezigheid in mijn groen weer grotendeels ongedaan worden gemaakt. Zeker na een flinke regenbui. Zelfs als jullei alleen maar naar mij kijken vanuit een ziekenhuisbed kan ik bijdragen aan een sneller herstel vergeleken met een patiënt die niet uitkijkt op natuur. ook hebben jullie inmiddels met vele statistieken aan kunnen tonen dat ik de symptomen van ADHD, depressies en stress snel en goed kan verlichten. Aangezien een groot deel van jullie hier last van heeft, nodig ik jullie van harte mij weer te ontmoeten. Ik begrijp dat jullie het druk hebben, maar in ruil voor de tijd die je bij mij doorbrengt geef ik je weer rust, kalmte en herstelcapaciteit. En nee, je hoeft wat mij betreft te gaan sporten. Gewoon aanwezig zijn of rustig wandelen is al genoeg. 

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”2_5″ _builder_version=”4.4.5″][et_pb_image src=”https://puuryoga.com/wp-content/uploads/2020/05/darius-bashar-7IjWA3YRBe8-unsplash.jpg” title_text=”darius-bashar-7IjWA3YRBe8-unsplash” _builder_version=”4.4.5″][/et_pb_image][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.4.5″][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.4.5″][et_pb_text _builder_version=”4.4.5″ text_font=”Josefin Sans||||||||” text_letter_spacing=”1px” text_line_height=”1.9em”]

Waar ik trots op ben is dat er wijze vrouwen als Vandana Shiva zijn die zeggen dat de ultieme vorm van zingeving in een mensenleven is dat jij een wezenlijke bijdrage levert aan mijn (bodem) gezondheid. Misschien omdat we van oudsher een innige symbiose hebben om allebei gezond en veerkrachtig te blijven: ik kan gezond blijven als jij op mijn gezondheid past. En dan kan weer op jouw gezondheid passen. Ik krijg heel veel bedankjes van mensen die gelukkiger zijn doordat ze gaan telen of weer ‘op jacht gaan’ naar bijvoorbeeld kruiden, bessen en paddestoelen voor eigen gebruik. Creatief koken met wat onkruiden en dat wat het seizoen biedt, maakt ze blij. En ook ‘hamsteren’ door zelf weer producten te drogen, te fermenteren of te wecken, vinden veel mensen leuk en inspirerend. Alsof er een soort ‘oerbehoefte’ van jullie door mij bevredigd wordt. Probeer eens, zodat jullie kunnen ontdekken dat we samen prachtige win-win situaties kunnen creëren.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row column_structure=”1_2,1_2″ _builder_version=”4.4.5″][et_pb_column type=”1_2″ _builder_version=”4.4.5″][et_pb_image src=”https://puuryoga.com/wp-content/uploads/2020/05/Rineke-Dijkinga_in-quinoa-LR-_A3A7941-Rineke-Dijkinga.jpg” title_text=”Rineke-Dijkinga_in-quinoa-LR-_A3A7941-Rineke-Dijkinga” _builder_version=”4.4.5″][/et_pb_image][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_2″ _builder_version=”4.4.5″][et_pb_text _builder_version=”4.4.5″ text_font=”Josefin Sans||||||||” text_letter_spacing=”1px” text_line_height=”1.9em”]

Rineke Dijkinga is samen met haar man op hun land bezig met een groot biodiversiteitsproject. Het voornaamste doel hier is om terugkeer naar een gezonde bodem en veel meer biodiversiteit te bewerkstelligen, wat onder andere leidt tot hogere voedingswaarden en toegenomen antioxidantwaardes in de voeding. Haar ultieme wens is om ‘handwerk’ weer hoog op de maatschappelijke ladder genoteerd te krijgen. 

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Geef een reactie