VZW TEJO – Therapie voor Jongeren

Sommige verhalen verslaan ons met verstomming.

Ingrid De Jonghe

Als jeugdadvocaat kon oprichtster van VZW TEJO, Ingrid De Jonghe (64) het niet langer aanzien dat jongeren met psychische problemen nergens terecht konden. Dus richtte ze negen jaar geleden TEJO (therapeuten voor jongeren) op.

Er loopt iets grondig fout in onze samenleving. In onze TEJO-huizen komen jonge mensen binnen met verhalen die ons soms met verstomming slaan. Een tijd geleden kreeg ik op een zaterdag een mail van een prille twintiger. ‘Ik krijg volgende week euthanasie’, schreef hij. ‘Ik zou graag hebben dat mijn nabestaanden ter nagedachtenis aan mij geld doneren aan TEJO. Want als ik jullie vroeger had gekend, hadden jullie me misschien kunnen helpen. Nu is het te laat.’ Ik nodigde hem uit voor een gesprek. ’s Maandags zat hij hier. Hij vertelde me een vreselijk verhaal over misbruik en pesterij. Hij had daar nooit iets over gezegd, tot het ontplofte. De volgende dagen heb ik alles uit de kast gehaald om hem te redden. Maar hij kon niet meer; hij was zowel lichamelijk als psychisch totaal uitgeput. Na een reeks van intensieve gesprekken werd me duidelijk dat ik niets meer kon doen. Een tijd later eindigde zijn leven. Terwijl zoiets eigenlijk niet mag gebeuren. Nooit.”

Het aantal kinderen en jongeren op de wachtlijst voor de Vlaamse jeugdhulp is met 7,8 procent gestegen, tot 6.584 eind vorig jaar. Dat blijkt uit het jaarverslag van de jeugdhulp, dat Welzijnsminister Jo Vandeurzen (CD&V) in september voorstelde in het Vlaams Parlement. Het gaat om 5.273 jongeren die wachten op intensieve hulp en 1.533 die wachten op een persoonlijk assistentiebudget (PAB). Sommigen wachten op beide, waardoor het totale cijfer niet gelijk is aan de som van de twee.

Als een jongere te horen krijgt dat hij op een wachtlijst belandt, haakt hij af. Voor veel jonge mensen is het zo al moeilijk genoeg om de stap naar de hulpverlening te zetten. Met TEJO gingen we daar lijnrecht tegenin. Jongens en meisjes tussen 10 en 20 mogen hier binnenstappen zonder afspraak. We krijgen soms kinderen van 8 over de vloer, of jongeren van 22. We zijn niet rigide. Bij een CGG moeten jongeren toestemming hebben van hun ouders en volgt er een uitgebreid intakegesprek; hier blijven ze anoniem en hebben ze geen ouderlijke toestemming nodig. In principe hebben ze recht op tien therapeutische sessies, wekelijks of tweewekelijks; soms volgen we ze langer.”

De TEJO-therapeuten zijn vrijwilligers en allemaal professionals.

Ingrid De Jonghe : “De kwaliteit bij TEJO ligt zeer hoog. Het zijn ervaren therapeuten met een uitstekende basisopleiding die zich voortdurend bijscholen. Wij willen preventief werken en proberen zo vroeg mogelijk in te grijpen. Zo willen we vermijden dat psychische problemen escaleren en jongeren in de psychiatrie terecht komen. Die zit trouwens ook overvol.”


Wij weten uit onze persoonlijke ervaring hoe moeilijk het is om geholpen te worden wanneer je kind het psychisch moeilijk heeft. Ook wij werden op een hele lange wachtlijst geplaatst toen bleek dat ons kind door pesten een diepe inzinking kreeg. We werden in het UZ Gent naar huis gestuurd met een kind die heel ernstige angstaanvallen had. Gelukkig kon ik door mijn kennis om mensen tot rust te brengen mijn kind helpen en bijstaan. Maar hoeveel ouders kunnen dat?


Daarom besloot ik om met PUUR-YOGA dit jaar VZW TEJO te steunen en diverse activiteiten te organiseren om hen bij te staan om dit te kunnen blijven doen.

Ik hoop met heel mijn hart dat we een mooi bedrag kunnen samen sparen om deze VZW te steunen.


When someone opens up about their mental illness,

Don’t debate it.

Don’t question it.

Don’t give your opinion.

Respect their courage,

Sit next to them,

And simply say,

“Tell me more, I’m here to listen.”

Lecturing doesn’t save lives, listening does.