Ter ere van Anat Geiger, mijn yogadocente die mij door haar leven spiegelde dat yoga doceren ook vraagt om steeds de eeuwige leerling te zijn. In de eerste plaats, leerling van het leven en leerling door nieuwsgierig te blijven en de geest te blijven voeden. Om deze kennis dan met veel liefde en passie voor wat je doet door te geven.

Dit is mijn eerste reeks na acht maanden yogapauze en ik kom met een vernieuwde blik en bijzonder veel motivatie terug op mijn yogamat zitten. Ik kies er bewust voor om met deze reeks een laagje dieper te gaan. Zowel in de yogahoudingen, de meditatie alsook het zelfonderzoek.
In deze reeks leg ik de verbanden tussen de eeuwenoude Traditionele Geneeskunde en de huidige wetenschap. Jarenlang heb ik me verdiept in beide en onderzocht ik het effect van yin yoga op de meridianen die zich in het bindweefsel bevinden.
De Yin Chi Yoga lessen zijn verdiepende yogalessen zoals ik er in de toekomst meer zal geven. Dit om de studie van jeZelf te verdiepen, om de ware yoga en doel van yoga: Atha Yoga Anusasanam, te leven. Deze yogasutra leert ons dat werkelijke transformatie enkel kan beginnen wanneer we naar binnen kijken en het ‘werk’ doen aan onszelf en van daaruit handelen om in harmonie te kunnen leven met onszelf en onze omgeving.
Vijf uitgebreide lessen met doelgerichte oefeningen op veel bestaande klachten die bij de meridianen horen.
Voor deze reeks werk ik met de Yin Yoga kaarten die ik aanbeveel aan te schaffen wanneer je deze reeks gaat volgen.
Aankopen kan via: Bol.Com
Voel je bijzonder welkom voor deze nieuwe reek yoga vanaf september.
Vanaf november zullen de Yin Chi lessen in
Zachte groet,
Isabel
In vijf uitgebreide lessen kijken we naar:
-
-
- De betekenis van het element en de bijhorende meridianen.
- De fysieke ligging van de meridiaan en het bindweefsel of de myofasciale baan in het lichaam.
- Het karaktertype van het element aan de hand van vragen die je voor jezelf kunt onderzoeken.
- 90 minuten uitgebreide yin yoga op de meridianen/bindweefsel + diepe relaxatie.
- 15 minuten stille meditatie.
-
DATA & INSCHRIJVING:
- Winter is verbonden met WATER en hoort samen met NIEREN EN BLAAS CHI en de KRACHT van zelfvertrouwen en levenskracht.
- Lente is verbonden met HOUT en hoort samen met de LEVER EN GALBLAAS CHI en de KRACHT van doorzetting en daadkracht.
- Zomer is verbonden met VUUR en hoort samen met HART EN DUNNE DARM CHI en de KRACHT van vreugde, blijmoedigheid en trots.
- Nazomer is verbonden met AARDE en hoort samen met MAAG EN MILT CHI en de KRACHT van loslaten en vertrouwen.
- Herfst is verbonden met METAAL en hoort samen met LONGEN EN DUNNE DARM CHI en de KRACHT van acceptatie en leven!
PRIJS:
-
-
- 26 € per sessie of twee stempels op de beurtenkaart*.
- 120 euro voor de hele reeks of een volledige tienbeurtenkaart*.
-
*Voor deze reeks kunnen reeds aangekochte beurtenkaarten gebruikt worden.
Meridianen
Misschien ben je ooit al bij een acupuncturist geweest met een bepaalde klacht. Dan weet je dat soms ‘rare’ vragen moet beantwoorden en dat er daarna verschillende naaldjes geprikt op willekeurige plaatsen van je lichaam geplaatst worden.
Dit zijn geen willekeurige plaatsen maar welgekozen en bestudeerde punten die ervoor zorgen dat de energieblokkade die voor de klacht kan zorgen weggenomen wordt. In en op het menselijk lichaam bestaat er een netwerk van acupunctuurpunten. De 722 acupunctuurpunten staan door 14 energiebanen met elkaar en allerlei functies en organen in verbinding. Deze energiebanen noemen we meridianen.
Ik vergelijk het wel eens met het zenuwstelsel van je energiesysteem.
De TRADITIONELE CHINESE GENEESKUNDE is één van de weinige ‘alternatieve therapieën’ die door de de WERELD GEZONDHEID ORGANISATIE (WHO) van de VN bij meer dan 100 aandoeningen geadviseerd wordt. De WHO heeft een lijst met meer dan 100 aandoeningen opgesteld waarbij zij acupunctuur aanbeveelt. Dit op basis van haar analyse van de vele moderne wetenschappelijke studies naar acupunctuur.
Er zijn verschillende manieren om meridianen die blokkades hebben te laten doorstromen.
-
-
- De meest krachtige is en blijft acupunctuur en is zeker aanbevolen bij acute klachten maar ook als complementaire geneeskunde tijd de behandeling van chronische aandoeningen.
- Daarnaast kan druk uitgeoefend worden op bepaalde punten, dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van de Backmitra, drukpuntmassage (shiatsu), voetreflexologie, …
- Langdurig stretchen van een bepaalde plaats in het lichaam met een duur van minimum van 3 minuten stimuleert de aanmaak van hyaluronzuur in het lichaam.
-
De laatste twee worden toegepast in de Yin Chi Yoga. Het verschil met de Yin Yoga is dat ik in deze lessen steeds zal beginnen met een krachtige Chi Qong reeks op de betreffende meridianen.
Als yogini heb ik me in 2015 dankzij mijn yogadocente wijlen Anat Geiger vastgebeten in de meridiaanleer en de wetenschappelijke link met de fascia van het lichaam. Wat voor mij een enorme eye-opener was, dat is dat de meridianen gelijk lopen met de myofasciale weefsels of banen in het lichaam. Dit is heel fascinerend en ik volgde daarom in 2019 een opleiding hierover met biologe en anatomist Cyril Luna in Nederland. Dankzij haar en Anat leerde ik onder andere onderstaande belangrijke onderzoekers naar fascia kennen.
- De fascia is een netwerk van bindweefsel dat overal in ons lichaam is terug te vinden is en die veel belangrijker is dan men ooit heeft kunnen denken.
- Anatoom Erasmus Wilson noemt het een ‘natuurlijke zwachtel’, denk aan een ‘matrix’ waar bindweefsel onze organen, bloedvaten, botten en zenuwen omhult en bestaat uit sterke collageen- en meer rekbare elastinevezels.
- De Italiaanse Fysiotherapeut Luigi Stecco zijn aanpak is gebaseerd op het idee dat de fascia, onder andere onder invloed van stress, stijf kan worden en dat zo allerlei fysieke ellende kan ontstaan.
- Robert Schleip (Technische universiteit van München) stelde vast dat er in het bindweefsel wel 250 miljoen (!!!) zenuwuiteinden zitten die ook nog eens dicht bij de bloedvaten zitten. Hij linkt de fascia eveneens aan het immuunsysteem.
- Onder stress verandert de fascia zelfs van consistentie, claimt Schleip. Bij sterke stress zorgt de vecht-of-vluchtreactie voor een piek van adrenaline. Daardoor wordt ook een ontstekingsstof aangemaakt, wanneer de fascia daaraan worden blootgesteld, wordt fascia ook een pak stijver en pijnlijker.
- En wellicht spelen ook hormonen een rol. “Zo maakt oestrogeen de fascia elastischer”, zegt Stecco tegen New Scientist. “Het is een erg dynamisch weefsel dat reageert op chemische, hormonale en mechanische input. En dat bepaalt samen hoe soepel of stijf de fascia is.”
We leggen in deze reeks verbanden met het wetenschappelijke en het energetische/emotionele lichaam. Via deze kennis leer je jezelf, je lichaam en je klachten beter kennen en kun je met de oefeningen aan de slag om het zelfhelende vermogen van jouw lichaam te verhogen.
Wens je meer informatie of wil je je graag inschrijven? Vul dan onderstaand formulier in: