Ultieme plant voor het hart

Bijna bloeiende tweestijlige meidoorn

Een gemmotherapie waar ik opnieuw heel veel kan over vertellen is de Tweestijlige meidoorn (Crataegus laevigata).

Een struik die als haag voorkomt, maar ook dicht kreupelhoud vormt in eik/haagbeukbos en in kalkachtig eik/esbos en behoort tot de rozenfamilie. 

De knop bevat zowel de eigenschappen van de bloem (hartritme, bloeddruk) als die van de vrucht (hartspier), hetgeen bewijst dat de knop de volledige genius bevat van de plant waaruit hij is voorgekomen.

De meidoornvruchten blijken een rijke bron van flavonoïden te zijn. De meidoorn is daarnaast rijk aan procyanidinen. Stoffen waarvan bekend is dat zij een gunstig effect hebben op het hart. Meidoorn staat daarom al van oudsher bekend als “harttonicum”

Werkt op verschillende niveaus:

Hormonaal stelsel: 

Op het hormonaal niveau kan hij ingezet worden bij een te snel werkende schildklier: (Hyperthyroïdie)

Schildklierhormonen zijn cruciaal voor je lichamelijke gezondheid en functioneren. Schildklierhormonen zijn namelijk nodig voor nagenoeg al je cellen, weefsels en organen. Ze spelen een belangrijke rol bij onder andere:

 • Lichamelijke ontwikkeling
 • Stofwisseling & spijsvertering
 • Spieren & gewrichten
 • Hersenen & zenuwen
 • Hartslag & hartritme
 • Lichaamstemperatuur
 • Gedachten & emoties

Een overschot aan schildklierhormonen in je bloed kan allerlei gezondheidsklachten veroorzaken. 

Circulatie

 • Arteriële antisclerotische werking: voorkomen van vernauwing van de slagaders.
 • Veroudering van het hart
 • Hypotensie : lage bloeddruk 
 • Hypertensie : hoge bloeddruk 
 • Anti-cholesterol
 • Anti-trombosevorming
 • Arteriële bloeddrukregulator

Hart

Meidoornextract bij de behandeling van cardiomyopathie en hartfalen

Er zijn een groot aantal hoogwaardige, grootschalige, studies beschikbaar die laten zien dat meidoornextract een zeer gunstig effect heeft bij de behandeling van hartfalen1-8. Globaal zijn alle onderzoeken het er over eens dat meidoornextract kortademigheid vermindert en dat patiënten beter in staat waren een krachtinspanning te leveren1-9.

Uit meta-analyse (Cochrane, Evidence Based Medicine) waarbij in totaal 14 wetenschappelijke studies werden bestudeerd, werd geconcludeerd dat meidoornextract bij patiënten met hartfalen de kortademigheid en de vermoeidheid significant vermindert en dat patiënten beter in staat waren een krachtinspanning te leveren1.

Een zeer grootschalig onderzoek waaraan meerdere medische centra, 952 patiënten en 217 artsen meededen gaf ook een vermindering te zien op de klachten die horen bij hartfalen. Meidoornextract werd hier als aanvulling gegeven op de standaard geneesmiddelen die bij deze stoornis vaak worden toegepast.

Bron: https://pilliewillie.nl/hart-en-vaatziekten/cardiomyopathie-hartfalen/orthomoleculaire-behandeling/meidoornextract/

Zenuwstelsel

 • Meidoorn werkt kalmerend op het centrale zenuwstelsel. Helpt om angst en onrust te verminderen en brengt het parasympatische zenuwstelsel in evenwicht. Hierdoor kan de meidoorn ook inzetbaar bij de behandeling van existentiële depressie. (Gevoelens van leegte; geen contact met anderen ervaren; niet meer weten welke richting je in je leven het beste uit kan gaan; lusteloosheid; levensmoe; niet meer geraakt worden door welk geloof, filosofie, gedicht, wijze gedachte of wat dan ook.Veel vragen aan jezelf, zoals “Wie ben ik nu werkelijk?” en “Wat doe ik hier op aarde?” zonder tevreden te kunnen zijn met wat voor antwoord dan ook) 

BELANGRIJKE NOOT:

Bij ernstige gezondheidsproblemen neem ALTIJD contact op met uw behandelende arts. 

Fytotherapie is een ondersteunende behandelingsmethode en wordt vooral ook preventief ingenomen.

Gemmotherapie kan je vinden bij de betere natuurwinkel of via consultatie van een phytotherapeut.

Zachte groetjes,

Isabel x

Isabel xxx

Bron: De gemmotherapie: geneeskunde van de knoppen en het groot handboek geneeskrachtige kruiden.
#hartklachten #vaatziekten #Hyperthyroïdie #gemmotherapie #meidoorn

Eén antwoord op “Ultieme plant voor het hart”

 1. Dag Isabel,

  ik heb hier meidoorn van het merk Biover. Is dit even goed?

  Verder wou ik graag weten of er nog plaats is voor zaterdag, hormoonyoga – en indien zo, of ik morgen of zaterdagochtend nog kan beslissen of ik kom….

  Marleen

  ________________________________

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: