Hoogsensitief
zaterdag 11 maart 2023
Felle lichten, harde geluiden, spanningen in de lucht: bij hooggevoelige mensen komen dit soort prikkels sterker binnen dan bij anderen. Zo’n 20% van de mensen wordt met deze eigenschap geboren. Voor iemand die niet hooggevoelig is, kan een HSP overkomen als een aansteller. En dat is niet terecht. De afgelopen jaren is er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar hooggevoeligheid. Hieruit blijkt dat de verwerking van prikkels in de hersenen bij hooggevoelige mensen daadwerkelijk anders verloopt. Ze worden intenser beleefd. En dat is iets dat steeds meer huisartsen, psychiaters en psychologen gaan inzien.
Wat komt er aan bod tijdens deze uitgebreide les?
-
-
- Wat is hoogsensitiviteit en ben je een hoogsenstitieve persoon (hsp)?
- Welke signalen geven aan de je hooggevoelig bent of HSP?
- Zijn er voordelen aan hoogsensitiviteit?
- Holistische tips voor mensen met HSP of hoogsensitiviteit
- verstillende meditatie en restorative yoga
-
Prijs: 50,00
Betalen doe je via deze link.
Professor Elke Van Hoof:
Hoogsensitiviteit is een aangeboren persoonlijkheidskenmerk. Bij HSP’s heeft de thalamus, het schakelcentrum van de hersenen, een verlaagde drempel waardoor hoogsensitieve personen meer prikkels binnen krijgen. Overprikkeling = stress. Als we voldoende hersteltijd voorzien om de stress weer af te bouwen en tot rust te komen, dan is er geen probleem. Integendeel. Gezonde stress verhoogt onze draagkracht en doet ons boven onszelf uitstijgen. Wanneer we niet voldoende hersteltijd inbouwen, stapelt de stress zich op tot chronische stress. Die kan leiden tot burn-out of andere stressgerelateerde klachten. Omdat HSPs meer prikkels binnen krijgen hebben ze een hogere herstelbehoefte.
In deze workshop kijken we met een holistisch oog naar hoogsensitiviteit en geef ik tips en oefeningen om bij te dragen aan de hogere herstelbehoefte waar prof. Van Hoof het over heeft.