Tweedelige workshop Psoas 2024

TWEEDELIGE WORKSHOP PSOAS SPIER 2024

 

De psoas-spier speelt een belangrijke rol in veel yogahoudingen en -bewegingen, en veel yogi’s en yogaleraars hechten veel waarde aan het begrijpen en verzorgen van deze spier

Diep in je lichaam ligt de psoas. Dit is de spiergroep die de verbinding vormt tussen je boven- en onderlichaam. De psoas spier loopt van de binnenkant van je bovenbenen, door je bekken langs je onderrug. Daar hecht de spier  zich aan het diafragma. Samen met de kaakspieren is het één van de sterkte spieren in ons lichaam. De psoas is gekoppeld aan de autonome reactie van je lichaam op stress en wordt ook wel de ‘spier van de ziel’ genoemd.

We gebruiken het lichaam niet om in een pose te komen. We gebruiken de pose om in het lichaam te komen.

Paul Grilley

De yogahoudingen in deze workshop baseer ik volledig op FUNCTIONELE YOGA, het levenswerk van yinyoga grondlegger Paul Grilley. Via mijn yogadocente wijlen Anat Geiger, leerde ik het belang van het bewustzijn dat elke mens een andere anatomie heeft en we niet alle houdingen op dezelfde manier kunnen uitvoeren. Voor één houding zijn er verschillende varianten en die reik ik in al mijn lessen aan zodat je zonder stress de houding kan uitvoeren.


Inhoud workshops in de Puur-Yoga studio in Brugge:

Deze workshops, vanuit een yoga-perspectief, richten zich op lichaamsbewustzijn bij stress en trauma. Ze zijn niet medisch of therapeutisch, maar bieden waardevol lichaamswerk als aanvulling op traumatherapie. Het is belangrijk om te benadrukken dat als je specifieke gezondheidsproblemen hebt of pijn ervaart, je een fysiotherapeut of dokter raadpleegt, om ervoor te zorgen dat de oefeningen geschikt zijn voor jouw individuele behoeften en conditie.


Zaterdag 3 februari ’24

  • Ontdek de diepte van de psoas-anatomie via een interactieve PowerPoint-presentatie. Verken de ligging van deze spier, identificeer mogelijke fysieke klachten en begrijp hoe stress, trauma en levensstijl invloed kunnen hebben.
  • Verwacht hierop volgend een diepgaande ontdekking van de psoas met therapeutische (yin)yogahoudingen, somatic yoga, ademhalingsoefeningen en ontspanningstechnieken, waaronder hartcoherentie en restorative yoga.

 • Zaterdag 9 maart ’24

  • We gaan dieper in op ons overlevingssysteem, vechten, vluchten, bevriezen en welke invloed dit kan hebben op de psoas. Hier zal ik een korte kennismaking geven met nog een belangrijk deel van ons lichaam en dat is de nervus vagus zenuw.
  • In de tweede workshop dag passen we de opgedane kennis van de psoas toe in een uitgebreide TRE-sessie. Tijdens deze sessie laten we de psoas-spier dieper ontspannen en ontladen we spanning.

Wat is TRE?

De basis van TRE omvat een reeks eenvoudige oefeningen en stretches die ontworpen zijn om spierspanning in het lichaam te activeren.
Het belangrijkste onderdeel van de oefeningen is de trilling of het schudden dat van nature optreedt wanneer het lichaam spanning loslaat. Deze trillingen helpen bij het ontladen van opgeslagen stress en trauma in de spieren, inclusief de psoas-spier.

Praten is belangrijk in het helingsproces, maar met lichaamswerk kom je pas echt verder.

Bessel van der Kolk, Nederlandse psychiater en trauma-expert, bespreekt in zijn boek “The Body Keeps the Score” de rol van de psoas-spier bij trauma. Hij legt de nadruk op hoe trauma niet alleen mentaal, maar ook fysiek in het lichaam blijft. Van der Kolk beschrijft de lichamelijke reacties op trauma, met speciale aandacht voor spierspanning, inclusief de psoas.

Hoewel hij niet alleen de psoas behandelt, benadrukt hij de noodzaak om het lichaam te betrekken bij het begrijpen en herstellen van fysieke aspecten van trauma

Hij pleit voor benaderingen die niet alleen praten omvatten, maar ook lichaamsgerichte therapieën zoals yoga en beweging.


Je bent niet verplicht om beide workshops te volgen en je kan je afzonderlijk inschrijven, doch is het interessant om beide te volgen, daarom geef ik een korting van 20 € indien je de beide workshops volgt.

   • Losse workshop: 60 €
   • Twee workshops samen: 100€

Beiden kunnen aangekocht worden via onze Puur-Yoga boetiek.


Inschrijven doe je via de online agenda of via onderstaand formulier.


#Brugge #IsabelDobbelaere #YogaStudio #YogaHealing #TraumaRecovery #MindBodyWorkshop #StressRelief #YogaWorkshops #YogaTherapy #WorkshopWellness #RelaxationTechniques #YogaForStress #HealingJourney #FunctionalYoga #PaulGrilley #YinYoga #SomaticYoga #KleineGroep