Toxic shocker

Wakker worden… zeker als het om voeding gaat !

De mensen die het boek van Jo Wyckmans – “Gezond vanbinnen, vanbuiten mooi” – gelezen hebben, zullen dat hopelijk al zijn.

Het boek was en blijft voor mij één van de belangrijkste boeken op gebied van bewustwording over het belang van gezonde voeding, gezonde gedachten en een gezonde levensstijl.

Jo Wyckmans werd in het voorwoord van het boek geprezen door Prof. dr. Ph. Janssens, voorzitter van de Europese Organisatie voor Kankerpreventie.

“Gezien de overvloed aan bewijzen van de invloed van de dagelijkse voeding op het risico van chronische ziekten, vooral van hart -en vaatziekten en kanker, is het uiterst belangrijk voortdurend aandacht te vestigen op goede voeding.”

Het boek is een aanrader voor iedereen, jong en oud. 

Een stukje dat mij echt wakker maakte was, wanneer Jo Wyckmans verteld over het belang om biologisch te eten.

Ik deel dit heel belangrijke stuk omdat ik als moeder, als yogadocente de wil heb om een gezond en vitaal lichaam te hebben. En ik voel het als mijn plicht om dit door te geven aan mijn kinderen, maar ook aan iedereen die wekelijks mijn yogalessen volgen en dagelijks deze blog lezen.

En hopelijk, als jij vindt  dat het belangrijk is om dit te delen met de mensen die jij kent, doe dat aub. Hoe meer mensen zich hier van bewust worden, hoe beter.


OVERLEVEN IN EEN TOXISCHE WERELD 

Een van de problemen met natuurlijke voeding is dat natuurlijke, gezonde voeding steeds moeilijker te vinden is. Kunt u zich de ‘shock’ voorstellen die ik een paar jaar geleden tijdens een vakantie in Thaïland kreeg. 

Terwijl ik me zat te verlekkeren op een heerlijk ontbijt met veel vers fruit, viel mijn oog op een artikel in de Bangkok Post. ‘Toxic shocker’ titelde de weekendbijlage. ‘Depressing news about our socalled healthy choices’. Ik was zo naïef geweest te denken dat ik in Thaïland in het aards paradijs was beland, waar ananas, papaya, druiven en appels onbespoten en vers geplukt op mijn bord zouden belanden. Maar wat las ik in de krant? Dat de appelds die daar op de markt kocht, waren ingevoerd uit Noord-Amerika (de grootste appelexporteur ter wereld). 

Dat de normale procedure die wordt toegepast om appels te vervoeren erin bestaat om de container waarin de appels zitten eerst te besproeien met thiabendazole, een uiterst giftig schimmeldodend middel. Dat de container dan gespoeld wordt om er de appels gedurende 8 (acht !!!) maanden in te bewaren. De appels worden voordien behandeld met pesticiden en ondergedompeld in chloorwater. Appels die dat proces niet overleven worden geperst of verwerkt tot appelmoes.  De ‘goede’ appels worden met was behandeld om te voorkomen dat ze uitdrogen of ineenschrompelen. Het gebeurt niet zelden dat er schimmeldodende middelen worden vermengd met de was. 

Ik was verbijsterd, maar las verder. Druiven uit Califorië worden gedurende enkele maanden wekelijks uitgerookt met zwaveldioxide om schimmelvorming te beperken. Dit chemische product kan door de druiven geabsorbeerde worden en kan huiduitslag, zwellingen en ademhalingsproblemen veroorzaken. Bij mensen die gevoelig zijn voor deze stof kan het leiden tot een shock, coma of zelfs de dood. 

De sinaasappelen die op ons bord komen, worden behandeld met schimmeldodende middelen die afwijkingen bij de foetus kunnen veroorzaken. Ook bananen, aardappelen, kersen en citroenen zijn niet meer veilig. 

Kies producten met de vermelding ‘onbehandeld’.

In ‘How to stay young and healthy in a toxic world?’ vraagt de auteur en vooraanstaand deskundige voeding Ann Louise Gittleman zit terecht af welke gevolgen de huidige voedselproductieprocessen hebben voor mensen die vandaag 20-30 jaar zijn. Want op dit moment zijn er nog altijd mensen die zeggen dat het zo’n vaart wel niet zal lpen, er zijn nog steeds mensen die moeiteloos honderd jaar of ouder worden zonder dat ze ook maar één seconde hebben nagedacht over wat ze aten. Maar zij hebben in hun jeugd wel gezonde kost gekregen. Vroeger was voeding natuurlijk, en behielden de meeste voedingsproducten hun waardevolle bestanddelen.

Jonge mensen van nu groeien op met sterk bewerkt voedsel, en niemand kan voorspellen welke de gevolgen voor hun gezondheid zullen zijn op lange termijn. 

Jo Wyckmans 


Onlangs was ik samen met Martin in Berlijn en wat mij daar het meeste opviel? De grote aanwezigheid van biologische supermarkten, biomarkten en zelfs de mogelijkheid om op restaurant voor bio te kiezen !

En daarom bewonder ik ook Jamie Oliver steeds meer omdat hij ook meer en meer gebruik en reclame maakt voor biologische voeding. Blog Jamie Oliver over biologische voeding

Laat ons hopen dat ook onze TV chefs dit voorbeeld zullen volgen en dat meer en meer mensen zich bewuster worden over het belang van biologische eten.

Als je straks boodschappen doet en je kijkt naar de mooi blinkende appeltjes, dan hoop ik dat je ook even kijkt in de richting van de afdeling biovoeding en beslist om de heerlijke appels biologisch te kopen. En ja, ze zijn duurder, maar denk dan vooral aan de gezondheid van de mensen voor wie je dit koopt, inclusief jezelf.

Hoe vaak zeggen we niet tegen de kinderen, “eet je appeltje met de schil op want dat is zoveel gezonder, want de vitaminen zitten onder de schil”. Denkt u echt dat met al die chemische bewerkingen nog vitaminen in die appel zitten? Ik denk het niet.

EXTRA TIP:

Bouw een gezonde voorraad van verantwoorde basisproducten op en kunt altijd gezond koken. Vul daarom je koelkast met biogroenten -en fruit, dadels, quinoa, volkoren of speltpasta, noten, pitten, zaden, knoflook, ui en gember. Omdat je zo tijdens het winkelen een focus hebt op gezonde producten, creëer je een nieuwe, verantwoorde levensstijl. 

Bewuste groetjes,

Isabel x

5 antwoorden op “Toxic shocker”

 1. Mercikes, Isabelle

  jawel is realiteit

  maar wat ook belangrijk is:

  Consumeer seizoensprodukten en liefst geteeld niet veraf….

  Dan verklein je ook sowieso de voetafdruk….

  En is er meer respect voor de telers en de boeren in de nabijheid

  Veel groetjes, caroline

 2. Groot gelijk Isabel!

  Dank je wel!

  Groetjes

  Fabienne

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: