Tijd voor jezelf nemen is een keuze

Opzij, opzij, opzij,…
Maak plaats, …

We hebben ongelooflijke haast…

Ik hoor het Herman van Veen graag zingen en zie tezelfdertijd met lede ogen toe hoe ook mijn agenda vol sluipt en er zo weinig tijd overblijft voor rust.

Gelukkig heb ik mijn dagelijkse momenten op de yogamat die mij heel veel energie geven, maar tezelfdertijd is het ook les geven en geen yoga volgen… een groot verschil! Ik mis de momenten waar ik zelf even mag gaan liggen en ontspannen en yoga mag ontvangen. En de afgelopen tijd heeft mijn lichaam mij dat heel duidelijk gemaakt door oude pijnklachten terug actief te maken.

Ik luisterde naar een prachtige aflevering van Touché (Radio 1) waar André Pelgrims te gast was… en Friedl Lesage zei tegen hem:

‘Je hebt de wijsheid van je lichaam nodig gehad om te begrijpen wat er boven in je hoofd zich allemaal aan het afspelen was.’

Ik vond dat zo mooi gezegd en het antwoord van Andre Pelgrims, die een burnout meemaakte, was nog mooier: ‘Gelukkig dat mijn lichaam zei wat het hoofdkwartier voor mij had bedacht, want het hoofd denkt nogal vaak dat het het hoofdkwartier is en alle informatie in pacht heeft om het lichaam te sturen. Mijn lichaam heeft mij inderdaad plat gelegd en heeft niet met een stem, niet met een arrogantie vanuit de geest, die nogal eens zijn oordeel heeft en zegt: komaan verder doen, verder doen, verder doen…! Mijn lichaam heeft op zijn stille kracht gezegd, ‘we moeten die mens daarboven helpen’, want die heeft het niet begrepen, we moeten een heel sterk signaal sturen naar die hersenen, naar dat datacentrum, want in alle eenvoud en subtiliteit verstaat die dat toch niet, dus wij moeten iets doen… En dat is er gebeurd, en dat heeft mij wakker geschud en mij bewust gemaakt van: ‘ik heb ook een lichaam’!

Ik heb dankzij lichaamswerk, wat yoga is, mijn lichaam heel goed leren kennen en wanneer mijn nek pijn doet, dan weet ik dat mijn lichaam aan het communiceren is met mijn hoofdkwartier om mij duidelijk te maken dat het even genoeg is geweest.  Ik laat het geen maanden, jaren aanslepen, maar luister sneller en handel meer kort op de bal wanneer de pijn zich aandient. Maar dat wil niet zeggen dat ik niet meer in de valkuil stap van ‘te druk’…

Vorige week kwam ik in contact met het werk van een Amerikaanse arts, Saundra Dalton-Smith , in haar boek Sacred Rest onderscheidt de Amerikaanse arts Saundra Dalton-Smith 7 soorten rust die allemaal essentieel zijn om je energielevels op peil te houden.

1. Fysieke rust

Ten eerste is er fysieke rust, waarmee je zorgt dat je lichaam zich kan herstellen. Je kunt je lijf rust geven door eerder naar bed te gaan, dutjes te doen, een rustige yoga flow te doen of een massage te nemen.

2. Mentale rust

Fysieke rust nemen betekent niet meteen dat je ook mentaal opgeladen achterblijft. Vooral als het je tijdens de yoga of massage bijvoorbeeld niet lukt om je gedachten te kalmeren. Als je merkt dat je hoofd maar door raast en het moeilijk is om je te concentreren, weet je dat het tijd is voor wat mentale rust. Hetzelfde geldt als je merkt dat je na voldoende uurtjes slaap nog steeds moe wakker wordt. Wat offline tijd kan wonderen doen, net als naar kalmerende muziek luisteren en om de 1 à 2 uur een werk- of studeerpauze inlassen.

3. Emotionele rust

Emotioneel uitrusten betekent eigenlijk dat je je emotionele bagage even kunt neerzetten. Laat je tranen lopen, praat met vrienden of een therapeut, en zeg het eerlijk als iemand je vraagt hoe het gaat en het antwoord ‘niet goed’ is. Het is ook rustgevend om al je gedachten en gevoelens van je af te schrijven. En wat je ook doet, veroordeel jezelf vooral niet voor wat je voelt.

4. Sociale rust

Niet alleen introverten hebben af en toe een break van sociale activiteiten nodig. Luister dus naar je gevoel als je een afspraak liever wilt cancelen, en zeg eerlijk dat je wat alone time nodig hebt. Verder is het belangrijk om de mensen met wie je wél tijd doorbrengt zorgvuldig uit te kiezen. Het is belangrijk dat ze naar je luisteren en je positiviteit brengen; dat komt je emotionele energiepeil ook weer ten goede.

5. Creatieve rust

Vooral als je voor je werk veel bezig bent met creëren en/of problemen oplossen, is het belangrijk om creatieve rust in te plannen. Een wandeling in de natuur werkt misschien wel het beste. Het is ook fijn om je werk- en leefruimten schoon te maken en op te ruimen, en om andermans creatieve creaties te bewonderen. Je zult merken dat juist meer geïnspireerd terugkomt van deze kleine pauze.

6. Zintuiglijke rust

De hoogsensitieve mensen onder ons weten alles van het belang van zintuiglijke rust. Veel van de bovengenoemde tips zijn hier ook van toepassing: offline gaan, wandelen in de natuur, een dutje doen. Waar het eigenlijk om gaat is dat je even niet heen- en weer gesleept wordt door allerlei prikkels van buitenaf. Laat alles om je heen even wegvallen, sluit je ogen en haal diep adem. Welke zintuigen voelen vermoeid en overwerkt? Welke vragen juist om aandacht? Alleen jij weet wat je nodig hebt om zintuiglijk gezien weer in balans te komen.

7. Spirituele rust

Spirituele rust is nodig om je verbonden te blijven voelen met je missie op aarde, met iets wat groter is dan jij én tegelijk met jouw ware zelf. Als je spiritueel tot rust komt kun je je ego aan de kant zetten en voelen waar het leven voor jou werkelijk om draait. Als je een eigen spirituele practice hebt is dit het moment om je daar even helemaal aan over te geven. Dat kan yoga en meditatie zijn, een bosbad, een retreat, een helende massage, …  of een plekje opzoeken in je tuin, een bos, de zee… zonder smartphone, stil worden en al je zintuigen open zetten,… Minstens een halfuur. Dat doet wonderen met je lichaam, geest & ziel.


Glastonbury Tor Sunrise

We laten het meest Yang seizoen achter ons en we bewegen ons naar meer Yin energie, namelijk de herfst. Deze tijd van het jaar is een uitnodiging om op een zachte manier meer en meer naar binnen te keren… Los te laten en balans te zoeken in waar de balans misschien zoek is. Zelf ga ik dat aanstaande week doen in Glastonbury, de plaats waar mijn ziel thuiskomt en ademt. De plek die mij keer op keer helderheid brengt waar het nog donker is.

Zachte groet,

Isabel x

Geef een reactie