Stel je eens voor…

stel je eens voor

Namasté,

12 jaar geleden deed ik mijn allereerste visualisatie. Het was alsof ik even terug kind was en ik naar één van de sprookjes luisterde die op een elpee stonden die mijn mama soms eens oplegde voor mij.

Toen ik uit die eerste visualisatie ervaring kwam voelde ik mij zo goed.

Vandaag gebruik ik deze techniek nog dagelijks in mijn yogalessen en heb ik me ondertussen ook wat verdiept in het waarom dit zo goed voelt.

Denk eens hoe gedachten en emoties een grote invloed hebben op jouw lichaam. Het is vaak voldoende om aan een beangstigende ervaring te denken, in mijn geval is dat in een vliegtuig zitten, om al hartkloppingen en paniek te voelen. Maar ook dagelijkse stress, dingen die niet verwerkt zijn, angsten, … kunnen ervoor zorgen dat je je niet goed voelt. Vaak zijn het ook beelden in ons hoofd die dit teweegbrengen.

Dus beelden hebben een impact op ons lichaam.

Bij visualisatie wordt gebruik gemaakt van positieve beelden, zoals een mooie bergwandeling (in deze meditatie), een mooie plaats in de natuur, een moment in je leven dat jou een goed gevoel gaf…

Visualisatie is de kunst je verbeelding te gebruiken om positieve veranderingen in je leven te realiseren en het helpt jou om diep te ontspannen.

Jouw lichaam herstelt beter als het ontspannen is, het hernieuwt zich en dat komt ook het immuunsysteem en jouw zelf-genezend vermogen ten goede.

Als beelden aangenaam zijn, helpen ze je hersenen om zich te bevrijden van angsten, twijfels en remmingen. Want in de alfatoestand zijn we afgesneden van de buitenwereld en zijn we rechtstreeks verbonden met ons onderbewustzijn.

Er blijkt een wetenschappelijk zichtbaar effect te zijn van visualisatie. Dit wordt bijvoorbeeld aangetoond met het volgende onderzoek van de Harvard University.
Drie groepen werden bestudeerd. Het waren groepen met hetzelfde intellectuele vermogen en hadden nooit pianogespeeld. Eén groep was gevraagd elke dag een toonladder te oefenen op de piano. Eén andere groep was gevraagd om exact dezelfde toonladder te oefenen, maar zij gingen enkel deze toonladder oefenen door er aan te denken door middel van visualisatie. De derde groep hoefde niets te doen. De zogenaamde controle groep.
De resultaten waren echt heel ongelooflijk. Bij alle deelnemers werden de hersenen voorafgaand aan het onderzoek gescand. Tijdens de studie werden de hersenen van de drie groepen deelnemers opnieuw gescand om eventuele structurele veranderingen in de hersenen als gevolg van het pianospel (zowel denkbeeldige en echte spelers) te meten. Het bleek dat het deel van de hersenen dat overeenkomt met de vinger bewegingen van het pianospel aanzienlijk was gegroeid bij groep 1 en groep 2. Dus, zelfs de groep die alleen maar heeft gedacht aan het spelen van de toonladders had aantoonbare brein veranderingen vergelijkbaar met de groep die fysiek had geoefend. De controle groep liet geen brein veranderingen zien.
Het betekent dat voor je brein iets daadwerkelijk gebeurt als je het visualiseert. Voor het brein is er geen verschil tussen echte activiteit en een gevisualiseerde activiteit.
Dit heeft voordelen en nadelen. Het betekent dat als je aan het nadenken bent over een mogelijke negatieve toekomstige gebeurtenis, je brein dit ook als een echte gebeurtenis ziet en je dus mogelijk een stresshormoon aanmaakt. Maar gelukkig geldt het tegenovergestelde ook! Door over een toekomstige gebeurtenis na te denken en je te visualiseren hoe je je wilt gedragen, ben je al bezig om dat nieuwe gedrag eigen te maken.
(bron : https://www.devalkleadershipcompany.nl/de-kracht-van-visualiseren-in-neuroleiderschap/

Met wat oefening leer je om je over te geven, de controle los te laten, te versmelten met de natuur, met het universum…

Bij het visualiseren heb je rechtstreeks contact met je onderbewustzijn en schakel je angsten, twijfels en vooroordelen uit. Bij het visualiseren is alles mogelijk en de hindernissen die je verstand opwerpt, bestaan gewoon niet.

IEDERE KEER ALS JE DIE KALMERENDE BEELDEN OPROEPT, ZULLEN JE HERSENEN CONTACT MAKEN MET DE GEVOELENS VAN RUST, KALMTE EN VEILIGHEID.

Geniet van deze ingesproken meditatie met als doel stressfactoren los te laten…

Via deze YOU TUBE link kun je de meditatie beluisteren: LOSLATENDE BERGWANDELING – GELEIDE MEDITATIE PUUR-YOGA

Zachte groetjes,

Isabel x

2 antwoorden op “Stel je eens voor…”

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: