Kerst 18 .png
De eerlijkheid gebied mij te zeggen dat Kerstmis niet mijn meest favoriete tijd van het jaar is. Misschien komt het omdat ik al heel vaak tijdens de Kerstperiode momenten meemaakte waarbij de omstandigheden in mijn leven niet zo lichtvol waren.
Gelukkig leerde ik de laatste jaren via mijn innerlijke yogabeleving en zelfreflectie dat alles altijd een bedoeling heeft gehad.  Door meer bewust in het heden te leven leerde ik ook los te laten, niet dat dat altijd lukt, want sommige ervaringen dringen zich af en toe nog eens op aan de voorgrond van mijn bewustzijn. Ik ben ook maar een mens met emoties en een verleden.
Het verleden loslatend doe ik elk jaar mijn best om van Kerstmis te genieten, met de mensen waar ik zielsveel van hou.Want Kerstmis draagt een prachtige boodschap in zich, een boodschap van hoop, van mededogen, van begrip, van samenhorigheid, families die samenkomen… en zoveel meer…
Mensen wensen elkaar de mooiste dingen toe, de tientallen berichten via sociale media zijn daar de dag van vandaag niet meer bij weg te denken.  We kennen nu ook het fenomeen van de ‘Warmste Week’ waar heel Vlaanderen zich inzet voor elkaar. En dat is wat een mens terug hoop geeft.
Doch moeten we ook realistisch zijn en weten we dat over enkele weken, als de Kerstballen terug opgeborgen zijn, de nieuwjaarsrecepties op hun einde lopen en de kerstkaartjes in een doos bewaard zullen worden (tot de volgende Kerst om te kijken wie iets stuurde) de wereld terug zijn gang zal gaan.  Met de overdaad aan trieste beelden die de wereld dagelijks via de media verstrekt.
Ik ben helemaal niet zwaarmoedig hoor, ik hoop alleen dat we allemaal niet enkel deze tijd lief zijn voor elkaar. Maar dat we daar elke dag van het jaar bewust van kunnen zijn.  Dat we ondanks alle gebeurtenissen in de wereld niet vergeten het licht in onszelf te blijven vinden, aansteken en doorgeven.
En ik gebruik hier de woorden van één van mijn grootste inspiratiebronnen, Toon Hermans, die een heel mooie metafoor maakt, zoals we hem kennen…
Zie eens heel bewust wat alleen al in een krant dag aan dag voor tragische en hopeloze mededelingen, kleine of grote schokkende berichten, worden opgesomd. Dat gaat niet in je kouwe kleren zitten. Ergens blijven die dingen aan je kleven ook al merk je dat niet. Hoe kan een mens bij zoveel ellende nog zijn humeur bewaren? Natuurlijk is het niet meer dan menselijk dat wij openstaan voor de noden van medemensen, maar men zou in de berichtgeving toch wat meer rekening moeten houden met hoe de mensen zoveel treurnis kunnen verwerken? Je zou deze dramatische wereld kunnen verwerken met de natuur, met het decor om ons heen van bomen wolken, velden, bergen, zeeën en rivieren. Het kan er allemaal triest en treurig uitzien, ontredderd en uitzichtloos in de donkerste dagen van het jaar, toch komt er altijd weer een zon die treurnis geheel verdrijft. 
DIE ZON IS ER OM HET EVENWICHT IN HET UNIVERSUM WEER TE HERSTELLEN.
Zo kan ook (in het klein) ieder van ons als het donkert in de wereld en alles leeg en dor en de meest rampzalige dingen gebeuren, in zichzelf een lichtje aan te steken, zichzelf voor te nemen met hoop in het hart te kijken naar de ellende die de mensheid teistert. 
Dan komt er opheldering en de kracht die de toestand in de wereld wat draaglijker maakt. Vanuit de individuele denkkracht kunnen wij iets positief doen in de plaats van ontmoedigd bij de pakken neer te zitten. Door de eeuwen heen heeft de mensheid altijd de duisternis overleefd doordat de mensen één voor één in zichzelf af en toe een zonnetje aanstaken. 
TOON HERMANS
Ik wens jullie allen een zalig Kerstmis toe, gevuld met licht, liefde en hoop voor vandaag en de toekomst.
Iets waar ik in 2019 via de dagelijkse yogalessen en mijn eigen persoonlijke leefwereld extra aandacht zal aan geven.
Hartegroet,
Isabel xxx