Namasté,
“Slapen is de beste meditatie”… een quote van de Dalai Lama.
Slapen is herstellen, een goede slaap brengt een evenwicht in jouw zenuwstelsel.
Toch is het voor veel mensen een groot probleem geworden om goed te kunnen slapen.
In ons land rollen er per dag (!!!) 1.2 miljoen slaappillen over de toonbank.
Volgens professor farmacologie Thierry Christiaens van de universiteit van Gent. zijn er heel wat bijwerkingen verbonden aan slaap- en kalmeermiddelen. Je kan geheugen- en concentratiestoornissen krijgen en je kan al na 2 weken dagelijks gebruik verslaafd raken. “Het gebruik van slaapmiddelen wordt dikwijls geminimaliseerd”.
De oorzaak vinden waarom je niet goed kunt slapen is daarom heel belangrijk.
In de meeste gevallen is stress een grote oorzaak. Maar de overdosis aan de vele prikkels die we de dag van vandaag hebben spelen ook zeker een rol.
De psychiater Witte Hoogendijk schrijft in zijn boek “Van Big Bang tot Burn-out” dat onze hersenen niet toegerust zijn op de hoeveelheid stress waar we dagelijks mee te maken krijgen.
‘Allereerst nemen we meer informatie tot ons dan ooit tevoren. In vergelijking met 20 jaar geleden komt er dagelijks 20 keer zoveel informatie op ons af. Die informatie verkrijgen we veelal op momenten dat we eerst rust kenden. Onze hersenen krijgen de hele dag miljoenen prikkels te verwerken, zonder een kleine pauze.’
Die vele informatie die we per dag opnemen vraagt heel veel energie van ons brein en dat kan één van de oorzaken zijn dat slapen ook een probleem wordt.
Wanneer slapen een probleem wordt, gaan andere fysiologische en hormonale processen uit evenwicht en kan zelfs onze gezondheid en immuniteit aangetast worden.
Redenen genoeg om de slaap wat extra aandacht te geven.
-
Eigenlijk begint het reeds overdag, door regelmatig even stil te worden, smartphone-loze momenten in te lassen, gezond en evenwichtig eten (liefst niet te laat) en veel water te drinken, zodat de spijsvertering goed werkt.
-
Laat er elke dag een moment zijn waar je beweegt, wandelen, fietsen, zwemmen, joggen, yoga, tai chi,…
-
Probeer geleidelijk aan een structuur aan te brengen in je dag -en nachtritme en breng vaste rituelen in je dagelijkse activiteiten. Ga elke dag op een vast tijdstip slapen en sta ook rond hetzelfde uur op, doe dit ook in het weekend zodat het slaappatroon niet teveel uit evenwicht gaat.
-
‘s Avonds is het belangrijk om blauw licht te vermijden dat in de meeste smartphones en tablets zitten en we zijn nogal geneigd om deze mee te nemen naar ons bed. Blauw licht zou mee aan de oorzaak liggen dat we minder melatonine aanmaken, en dat is nu juist een hormoon dat onze slaap bevordert.
-
Laat je slaapkamer vooral een plek zijn om te rusten, laat dingen die niet in een slaapkamer horen dan ook niet binnen. Zoals een computer, tv en dingen die werkgerelateerd zijn.
-
Zorg ook dat de kamer goed verlucht is en dat er geen verwarming aanstaat.
-
Vermijd het ‘slaapmutsje’ ‘s avonds, het helpt wel om in te slapen maar het zorgt er wel voor dat je slaap minder diep is en kwalitatief is.
-
Wat ook helpt is ‘s avonds een kruidenthee te drinken waar bijvoorbeeld (lees ook) CITROENMELISSE in zit of een kant en klare biologische kruidenthee om goed te kunnen slapen.
-
Lavendelolie of mandarijn essentiële olie verdampen of masseren kan helpen om beter in te slapen.
-
Bachbloesems staan al meer dan 20 jaar naast mijn bed, dan denk ik bijvoorbeeld aan de rescue druppeltjes die echt reeds bewezen hebben om te helpen bij onrust, angst, stress, …
-
Heb de moed om bij emotionele problemen, wanneer deze aan de basis liggen van jouw slaapprobleem, professionele hulp in te schakelen. Relaxatie -en ook cognitieve therapie kan je hierbij helpen.
-
Acupunctuur, shiatsu, osteopathie, biodynamische craniosacrale therapie, massage, … kunnen een verbetering brengen in het balans brengen van jouw lichaam.
-
Yoga en meditatie beoefenen is uiteraard een heel doeltreffende methode om ‘s avonds tot rust te komen en daar heb je enkel je eigen lichaam en een rustig plekje voor nodig. Lees ook : Liefdevol afscheid nemen van de dag
Hier kan je online een Puur-Yogales volgen om ‘s avonds te doen. (dit is de eerste video die we maakten en we werken eraan om het geluid te verbeteren)
Klik hier:
Zoals je hier kon lezen, is het een en-en-en verhaal…
Maar met een beetje inspanning kan je jouw slaapkwaliteit en daarmee ook jouw levenskwaliteit verbeteren.
Zachte groetjes
Isabel x
bron foto: https://unsplash.com