RISE, SHINE AND … SMILE

Photo by Lesly Juarez on Unsplash

Net zoals veel mensen dat doen, kijk ik heel graag naar mensen.
Als ik de mensen niet ken, dan durf ik mijn fantasie wel eens te laten werken, en bedenk ik verhalen over wie ze zijn en wat ze doen.
Maar waar ik het meest naar kijk, is hun gezichtsuitdrukking.

Een gezichtsuitdrukking zegt soms meer dan woorden.
Er kunnen mensen zijn die stralen, pretoogjes hebben, en op oudere leeftijd echte lachrimpeltjes hebben. Omgekeerd zijn er mensen die droefheid, verbittering of wrok uitstralen. De mondhoeken hangen wat meer naar omlaag, en de ogen zijn hun glans verloren.

A person who has good thoughts cannot ever be ugly. You can have a wonky nose and a crooked mouth and a double chin and stick-out teeth, but if you have good thoughts it will shine out of your face like sunbeams and you will always look lovely.”

Roald Dahl, The Twits

Misschien kun je dat eens doen als je een wandeling maakt. Probeer eens oogcontact te maken met mensen, en glimlach, hoeveel mensen zullen werkelijk terug glimlachen?

In mijn lessen zeg ik het keer op keer: “vergeet niet te glimlachen” en dat heeft een belangrijke reden.

Veel yogaleraars, Qigong en -Tai Chi meesters, alsook psychotherapeuten sporen hun leerlingen of patiënten aan om te glimlachen.
In combinatie met andere methodes verhoogt deze “lichte” glimlach het ontspannende effect dat je ervaart.
Ten eerste om psychologische redenen.
Van jongs af aan heb je een glimlach geassocieerd met je goed voelen.
De lichte glimlach werkt ook om fysiologische redenen want door te glimlachen ontspannen alle gelaatsspieren, waardoor andere spieren in het lichaam op hun beurt weer ontspannen gaan aanvoelen.

Je kunt het nu doen:
Wanneer je voelt hoe je mondhoeken lichtjes naar boven krullen – zoals waarschijnlijk gebeurt als je hierover leest – prikkel je pleziercentra in je hersenen.
Dit zet een reeks processen in de hersenen en het lichaam in gang die vanzelf gevoelens van geluk en optimisme tot gevolg hebben. Of dit nu de bedoeling was of niet.
Dat is iets om over te glimlachen, nietwaar?

Hier enkele weetjes waarom lachen zo gezond is

  • Een half uurtje lachen per dag is een natuurlijke bescherming tegen een hartaanval! Cortisol is een stresshormoon wat er voor zorgt dat je kransslagaderen kunnen verstijven. Wanneer je veel lacht zal dit resulteren in een remming van de productie van dit hormoon. Dit betekend dat je kransslagaderen minder verstijven waardoor de doorbloeding beter is. Conclusie: Een mindere kans op een hartaanval!
  • Terwijl de aanmaak van cortisol daalt, worden andere stofjes juist aangemaakt door een grote glimlach. Endorfine, serotonine en dopamine worden aangemaakt wanneer je lacht. Deze stofjes zorgen voor een ontspannen houding en een prettig, zorgeloos en opgewekt gevoel. Ook zal dit zorgen voor een betere weerstand.
  • Door veel te lachen zal je er beter uit gaan zien, je zult daadwerkelijk knapper worden door het lachen. Je hebt geen dure cosmetische behandeling nodig om er goed uit te zien. Door veel te lachen worden je kaakspieren onbewust getraind. Hierdoor “straal” je meer, zal je aantrekkelijk zijn en tevens krijgt je zelfvertrouwen een boost!
  • Lachen brengt mensen dicht bij elkaar. Zelfs wanneer je elkaar niet kent (sterker nog: als je elkaar niet eens aardig vindt), kan een glimlach wonderen doen en mensen dichter bij elkaar brengen.
    Lachen zorgt ervoor dat je beter tegen stress bestendigt bent. Je kan beter relativeren en zaken in een beter perspectief kunnen zien.

Hier een boeiende link  over het effect van lachen op onze gezondheid.
Effect van lachen op je gezondheid

Weetje:
Voor baby´s is lachen een belangrijke lichaamstaal. Op die manier kunnen baby´s met hun omgeving communiceren. Kinderen lachen wel 300 tot 400 keer per dag, een volwassene gemiddeld nog maar zo’n 10 tot 15 keer. We moeten als volwassenen dus vaker lachen!

Toen ik de eerste keer yoga beoefende, kwam er een glimlach op mijn gezicht, het kwam vanzelf. Alsof mijn lichaam reageerde uit dankbaarheid na de vele jaren van fysieke en emotionele pijn.
Sindsdien lach ik nog steeds als ik yoga beoefen en moedig ik iedereen in de lessen extra aan om dit ook te doen, want het werkt zo helend en het versterkt de yoga-beoefening.

Zullen we allemaal samen lachen en HAPPY zijn?

Zachte yogagroetjes met een glimlach,

Isabel x

2 antwoorden op “RISE, SHINE AND … SMILE”

  1. Dit is op herblogden reageerde:

    Ik herblog dit omdat een beetje positiviteit de wereld insturen nooit kwaad kan… liefs Isabel xxx

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: