Tel je zegeningen

 

tel je zegeningen
We waren onlangs een weekend weg met de kinderen,
We hadden een bungalow gehuurd in een bekend vakantiedomein aan de Nederlandse kust.
Het was jaren geleden dat we dit nog eens deden.
Alles erop en eraan, subtropisch zwembad, minigolf, gezelschapsspelletjes spelen, samen koken, …
Elke dag, elk uur heb ik met volle teugen genoten van dit samenzijn.
Mijn hart stroomde over van liefde en dankbaarheid voor mijn kinderen, voor de mooie volwassenen die ze geworden zijn of zoals mijn puberzoon die nog volop bezig is met het ontdekken wat volwassen worden is.
Dankbaarheid voor mijn partner die hun pluspapa is en hen net zo graag ziet als was hij hun echte papa. Ook iets wat ik niet zomaar als vanzelfsprekend vind.
Op zo’n momenten ben ik me bewust van de rijkdom die ik rond en in mij heb, hoe die gevoelens van pure dankbaarheid mijn hele hart en lichaam vervullen met positieve energie.
Dan komt daarbij ook de bewustwording dat ik dit in het dagelijkse leven, wanneer alles zijn normale gangetje gaat, nog meer zou mogen doen.
Niet wachten tot er eens zo’n speciale gebeurtenis plaatsvindt.
Waarom niet elke dag even stilstaan bij de dingen waar je dankbaar voor bent.
Jasmijn Koelink (yogadocente en blogster) noemt dit een dankbaarheids-pitstop.
Een kort moment waarop je checkt wat en wie je leven mooi maakt.
En al duurt deze maar één minuut, het maakt je blijer.
Je kunt dit doen bij het ontwaken of bij het slapen gaan.
Hoe vaker je een dankbaarheids-pitstop maakt, hoe rijker je leven zal worden.

KORTE DANKBAARHEIDSMEDITATIE (ingesproken en uitgeschreven).
Dit is een heel mooie meditatie van Jasmijn die ik met mijn woorden aangepast heb.


‘Ga even zitten, rechtop, leg je handen ontspannen in jouw schoot. 
Observeer voor één minuut in stilte jouw ademhaling. 
Voel de beweging van de ademhaling, hoe je borst en buik uitzetten als je inademt en hoe deze ook terugtrekken als je uitademt. 
Je gezicht is ontspannen, je ogen gesloten, kaken zacht… zorg dat je kaken niet op elkaar geklemd zijn. 
Voel hoe jouw schouders ontspannen…
Laat de adem je begeleiden naar jouw innerlijke wereld. 
(pauze)
Beeld je dan in dat iemand die jou heel dierbaar is voor jou komt zitten. 
In dezelfde houding als jij nu zit. 
De eerste persoon die in jouw geest komt. 
Met genegenheid in de ogen kijkt hij of zij jou in de ogen.
Jij kijkt terug en straalt jouw dankbaarheid uit naar deze persoon, dankbaar voor wat deze persoon voor jou betekent in jouw leven. 
Straal zonder woorden te gebruiken jouw dankbaarheid uit.
Omring de ander met een gevoel van genegenheid en dankbaarheid.
Doe dit met de intentie alsof dit je laatste mogelijkheid is om je waardering te uiten én te ervaren. 
Je ziet een glimlach verschijnen op zijn of haar gezicht. 
Jouw dierbare staat op, komt dichterbij jou, en legt zacht een hand op jouw dankbare hart. 
Je voelt de genegenheid en liefde van deze persoon in jouw hart binnenstromen.
Laat het beeld dan zachtjes oplossen…en blijf nog één minuutje in de stilte… 
Adem dankbaarheid in… laat dit gevoel dat dankbaarheid geeft zich bij jouw uitademing verspreiden over jouw hele lichaam. 
Kom dan zachtjes terug, … open je ogen en voel even na…

dankbaarheidsdagboek .png
Iets wat ik zelf heel lang heb gedaan en soms maak ik daar nog gebruik van is een dankbaarheidsdagboekje aanleggen.
Je legt dit naast je bed en net voor je gaat slapen ga je even stilstaan bij de dingen waar je die dag dankbaar bent voor geweest.
Op die manier ga je positieve ervaringen die je anders misschien weinig aandacht geeft zien en creëer je meer positiviteit in jouw leven.

Alles wat je aandacht geeft … dat groeit !

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat je er geestelijk én lichamelijk beter door gaat voelen om bewust dankbaar te zijn voor de mooie (kleine) dingen in je leven.
Wanneer je dankbaar bent voor wat er is, ervaar je tegelijkertijd meer geluk in je leven.
Wanneer we bewuster omgaan met dankbaar zijn krijgen de positieve ervaringen in jouw leven bevestiging en kunnen ze meer gaan groeien.
Zachte groetjes,
Isabel x

Bron & inspiratie: Happinez jaarkalender 2018
#dankbaarheid #meditatietekst #geleidemeditatie #inspiratie #puuryoga

 

 


NAZOMEREN MET HET AARDE ELEMENT

Namasté,
nazomeren (1)
Nergens was ik zo dicht bij de aarde en bij mezelf als de afgelopen week in Engeland.
Het contact met de pure maar vooral ruwe natuur bracht me naar verstilling en meditatie. De laatste maanden waren heel intens en merkte ik dat de bezorgdheid en angst omwille van mijn zoon ervoor zorgden dat ik minder geaard was.
Ik zat in mijn hoofd en de pijn in mijn nek werd steeds heviger. Mijn nek is mijn innerlijke barometer wanneer ik teveel pieker en zorgen heb. Onbewust gaat mijn verdriet en bezorgdheid zich op die zwakke plaats gaan zetten. De pijn is voor mij een grote alarmbel om terug even in die oh zo belangrijke zelfzorg en vooral zelfreflectie te gaan. En dat mocht en kon ik vooral doen in Engeland. Daar kon ik naar binnen gaan, aarden, mediteren, voelen en reflecteren. Vooral héél yin worden.
De energie van de nazomer was ook al sterk aanwezig in Engeland en dat bracht mij terug bij de vijf elementen leer waar ik me sinds dit voorjaar wat meer in verdiep voor de opleiding YOGA & AROMATHERAPIE VOLGENS DE OOSTERSE VIJF ELEMENTEN LEER.
De nazomer is in de Oosterse  geneeskunde ook een seizoen en is verbonden met het element aarde. Deze periode helpt de natuur en de mens zacht over te schakelen naar de herfst. Volgens de Oosterse geneeskunde doen we er goed aan om mee te bewegen met de energie van de natuur.
En dat is verstillen…
En als je eens heel goed luistert in de vroege ochtend en ’s avonds… dan merk je dat het stiller wordt. De concerten van de zangvogels die we sinds de vroege lente konden horen zijn opgehouden.
En het lijkt nog volop zomer maar de eerste tekenen van de herfst zijn al wat meer op te merken.
Het wordt al iets vroeger donker, en ken je het fenomeen ‘witte wieven’ op de weilanden.
Dat is die magische mooie nevel die optreedt bij sterke temperatuurverschillen na een warme dag.

7c2ac1d483d7b908ef42018cc5806be7

De stilte kun je vooral goed waarnemen als je ’s ochtends heel vroeg wakker wordt.
De vuurenergie van de zomer heeft onze yang energie opgeladen en daar moeten we zuinig mee omspringen.
Wanneer we niet meegaan met de energie van de natuur verbruiken we teveel en zijn we in het najaar veel vatbaarder om verkouden te worden of griep te krijgen.
Het aarde-element hoort bij de maag-milt meridiaan en deze energiebanen zijn belangrijk voor de toevoer van QI  naar de organen van maag en milt.
Om te begrijpen wat meridianen zijn, moet je eigenlijk eerst weten wat Qi is.
Binnen de oude Chinese gezondheidsleer wordt het gezien als levensenergie die door je lichaam stroomt om zo je organen van energie te voorzien. Deze energie wordt doorgegeven via 12 hoofdmeridianen die door je lijf lopen. Elke meridiaan is gekoppeld aan een specifiek orgaan. Toch heeft elke meridiaan een grotere functie dan alleen het betreffende orgaan. Meridianen hebben namelijk zowel een fysieke, als een psychische kant. Zo gaat de maagmeridiaan niet enkel over de vertering van voedsel en de werking van de maag, maar ook over de emotie bezorgdheid. Als de maagmeridiaan verstoord is dan hoeft er op zich niets mis te zijn met jouw maag maar kun je wel heel sterk last hebben van piekeren en overbezorgdheid. 
Aarde stuurt de energiesystemen Maag en Milt aan. Bij aarde draait alles om voeding, voeden, zorgen voor en verwerking. Als jouw Aarde-energie niet in balans is, kun je de volgende fysieke problemen verwachten: vermoeidheid, spijsverteringsklachten, allergieën, overgewicht, opgeblazen buik, zoetbehoefte, buikklachten, chronische verkoudheid, voorhoofdsholteproblemen, reuma, spierpijnen, …
En aan de niet-fysieke kant: piekeren, zorgen maken, concentratieproblemen, zwaar hoofd, zwaar voelen, teveel zorgen voor anderen en niet goed zorgen voor jezelf, niet geaard zijn, teveel in je hoofd zitten.
(binnen de diverse Puur-Yoga opleidingen gaan we dieper in op deze klachten en hoe ze kunnen behandeld worden)

Hier enkele tips voor de komende weken om mee te leven met het Aarde element:


 • Maak er een gewoonte van om ’s ochtends wat vroeger op te staan en begin de dag met 10 minuten pranayama. lees: blog adem uit
 • Plan extra me-time in, een stilte wandeling in de vroege ochtend kan wonderen doen. Neem de tijd om de natuur te observeren, te ruiken, te voelen, te zien… te aarden.
 • Tuinieren, met de handen in de aarde is de goedkoopste therapie die er bestaat om uit je hoofd te komen. Leg een kleine moestuin aan of werk met potten als je geen tuin hebt. Hou het eenvoudig.
 • Doe één keer per week yin yoga oefeningen die werken op de maag-milt energie. Vooral stretchen op de quadriceps (bovenkant van de dijen) en de voorkant van de heupen en bovenlichaam doen wonderen.
 • Laat de koude voeding meer en meer voor wat ze is en schakel langzaam over naar warme maaltijden,  indien het kan ook ’s ochtends. Wil je het eenvoudig gezond dan is het boek ‘Vijf ingrediënten’ van Jamie Oliver een aanrader. Er wordt nu heel veel geoogst en is het gezonder om die groenten en fruit te eten die nu in overvloed aanwezig zijn. Lees: Aardse medicijnen
 • Zorg voor ook voor mentale voeding door een interessant boek te lezen of de cursus of workshop te volgen die je al zolang wil doen.
 • Gebruik aromatherapie in huis en voor jouw lichaam die helpen om te aarden. Hierbij denk ik aan de essentiële olie van Engelwortel (tijdens de aromayoga cursus gaan we hier heel uitgebreid op in welke oliën bij welke klacht, meridiaan en element horen).
 • Creëer een plekje voor jezelf thuis om te mediteren, yoga te doen, een boek te lezen, muziek te luisteren… te vertragen en te verstillen. Lees: Sacred space @home .
Tijdens deze nazomer periode zal ik tijdens de Puur-Yogalessen werken volgens de energie van het Aarde element. We gaan in verstilling via pranayama, yin yoga en meditatie.
Check ook eens de agenda voor de komende activiteiten vanaf september: https://puuryoga.com/activiteiten-2018/
Zachte groetjes,
Isabel x
#nazomer #aardeelement #aarden #yoga #meridianen #yinyoga #aromayoga

Yin Yang of beide? Welke yoga past bij jou?

rsz_meditate_couch-e1437576732281
Sinds mijn yogareis in 2007 begon ontdekte ik de grote yogavijver van yogavormen die er vandaag de dag zijn.
Naast de klassieke yogastromingen zijn er veel nieuwe vormen ontstaan.
Ik probeerde ook al het één en ander uit en ik raad iedereen hetzelfde aan.
Want zoals de grote leraar B.K.S. Iyengar zei:
“Yoga kun je niet in woorden omschrijven, je moet het ervaren.”
Zelf ben ik grote fan van hatha, dru, yin -en restoratieve yoga.
Dat komt vooral omdat mijn lichaam hier het best op reageert.
Dus de keuze is heel eenvoudig. De yoga die het best bij jou past zal ook de yoga zijn waar je na een sessie het gevoel hebt dat je in een bad van energie hebt gelegen en waar je nog enkele dagen kan op verder gaan.
Ook moet het klikken in een groep en met een leraar en moet je je kunnen ontspannen in de ruimte waar je bent.
Ooit volgde en gaf ik les in een sporthal en ik kon mij niet ontspannen door de vele geluiden, de mensen die stonden te kijken aan de glazen deur, de geur van zweet en andere typische sporthal luchtjes en de felle lichten die niet konden dimmen.
Maar er zijn mensen die zich daar helemaal niks van aantrekken en dat is ook goed.
De vraag die ik zelf vaak krijg is welke vorm ik nu zelf het liefste doe.
Dan moet ik toegeven dat ik zelf een enorme liefhebber ben van yin en restoratieve yoga.
Misschien is het ook het feit dat ik nu bijna 45 ben, (over enkele weken), en dat ik toch wel een serieuze problematiek heb van mijn nek. (zie: NAMASTE)
Na de eerste yin yogalessen ontdekte ik dat ik ondanks dat de lessen eerder passief zijn, dat er enorm veel gebeurde in mijn lichaam. Ik had heel veel energie na een yin les, evenveel als na een intensieve hatha yogales.
Na enkele lessen sprak mijn docente Anat Geiger  (bij wie ik mijn certificaat yin yoga haalde) over meridianen. En ik was getriggert.
Toen we bijvoorbeeld in een sphinx houding lagen voor 5 minuten, een achteroverbuiging, leerde ik dat dit een effect had op de nieren. Het is ook helend voor de onderrug, maar het verhaal ging verder, want Anat vertelde dat angst de energie van de nieren uitputte. En daar was de trigger. Want angst is iets waar ik sinds mijn auto-ongeval in 2002 heel veel last van had gekregen, met soms zware hyperventilatie aanvallen tot gevolg.
Leslie-Saglio-sphinx-2

Sphinx houding yin yoga Bron foto: Leslie Saglio

Toen ik die bewuste avond thuiskwam na die yinyoga sessie, zocht ik de niermeridiaan op en daar viel mijn mond open. Alle puzzelstukjes vielen samen.
Om even een idee te geven van de klachten die kunnen ontstaan door een storing in de niermeridiaan:
 • Duidelijk aanwijsbare pijnplekken op dezelfde plaats.
 • Gevoelig voor koude en kouwelijk aangelegd zijn.
 • Warmte en beweging daarentegen doen de pijn verminderen.
 • Stijf en traagheid, o.a. arthrose.
 • Ophoping van vocht.
 • Impotentie en libido verlies,
 • Onvruchtbaarheid.
 • Er ‘oud’ uitzien.
 • Klachten betreffen het functioneren van de nieren, bijnieren, het skelet, zenuwstelsel, verlies van hoofdhaar, slecht gebit, zwak gehoor en klachten aan de interne organen van de onderbuik.
Mentale kenmerken
 • Angstig zijn, met weinig tot geen vertrouwen in zowel de interne als de externe omgeving.
 • Wantrouwig in relaties.
 • Koppig.
 • Eigenwijs.
 • Egocentrisch gedrag en gedachtenwereld.
 • Angstige depressies,
 • Moeite met aarden.
 • Vaak duizelig.
 • Koude voeten.
Ik moest die energie van de nieren aanvullen. En ik had die dag van Anat de “handleiding” gekregen via yin yoga.
Ik ging op onderzoek en kwam terecht bij een acupuncturiste Marie-Claire Janssen. En Marie-Claire heeft me meegenomen in de wereld van de meridianen en acupunctuur.

acupuncture-at-nadi-wellness-queenstown

Ik onderging ook heel veel behandelingen en ook daar merkte ik zo’n immens verschil in mijn lichaam. Er kwam een stroom op gang, iets wat ik na een yin yoga ook voelde.
Heel veel wetenschappers willen kunnen bewijzen dat deze meridianen er werkelijk zijn maar het is niet eenvoudig om het aan te tonen. Maar verschillende onderzoeken zouden toch aangegeven hebben dat ze vooral door het bindweefsels lopen. En het is nu net dat bindweefsel dat geactiveerd wordt bij een yin yoga les.
Ik heb me de afgelopen drie jaar dan ook heel intens verdiept in de leer van de meridianen en hoe yin yoga daar een invloed op heeft. En het is boeiend om te zien en te voelen hoe ons lichaam fysiek en energetisch zo samenwerkt.
Een diepliggende blokkade* van een meridiaan moet uiteraard behandeld worden via acupunctuur of shiatsu, of andere vormen van energetisch lichaamswerk,  maar we kunnen via yinyoga wel de energie stroom van de meridianen stimuleren.
Ik wissel de yin yoga heel graag af met hatha yoga die dan weer heel yang is.
Dus als je moet kiezen wat te doen, doe een zachte yogavorm zoals yin yoga en een intense yogavorm zoals hatha, anusara of vinyasa yoga en wissel deze af.
Zo blijft het lichaam en de geest mooi in balans.
In mijn yoga studio “Puur-Yoga” kun je terecht voor verschillende yogavormen. Zie ook: LESSENROOSTER EN AGENDA  Vanaf september zal er elke vrijdagochtend een ochtendyoga zijn waar er elke week op een andere meridiaan zal gewerkt worden.
Wil je graag meer weten over die mysterieuze maar oh zo belangrijke meridianen?
Vanaf september 2018 starten twee uitgebreide en boeiende opleidingen:
Namasté,
Isabel x

yin yang yoga

*Een ernstig medisch probleem, daar moet je mee naar de dokter, daar bestaat GEEN twijfel over.
#yinyoga #meridianen #yinyogameridianen #yogaworkshop #yoganajaar2018

 

 

 

 


Het leven zoals het is… Puur-Yoga

Namasté,

Vandaag vier ik de tweede verjaardag van mijn geliefde plekje, de Puur-Yoga studio.

Ik gebruik in de titel “Het leven zoals het is…” omdat ik mijn leven als één grote yogales zie en dit ook elke les met liefde deel met jullie.

Afgelopen zaterdag was er iemand die mij kwam bedanken omdat ik mezelf blootgeef in de lessen…

Maar ik dank jullie… omdat jullie mij de kans geven om me te tonen zoals ik ben, in waarheid en kwetsbaarheid en dat ik op die manier ook geheeld kan worden van mijn verwondingen.

Yoga betekent ‘verbinding’, en ik zie dat in zijn puurste vorm… verbinden met onszelf en elkaar, in liefde & licht.

Het jaar 2016 was een jaar waar alles heel krachtig stroomde.

Ik ging volop mee in die stroom en mijn droom kwam uit, een droom dat zeker geen sprookje is en waar ik heel hard mèt hart en ziel aan werk.

Het is een blijvend zoeken naar balans, op de yogamat en ernaast, samen met jullie allemaal.

Op het einde van een les dank ik jullie elke keer opnieuw, les na les, en dat komt recht uit mijn hart omdat ik me elke keer opnieuw gedragen voel door julllie aanwezigheid, vertrouwen, kracht (die jullie allemaal hebben en meedragen !) en ook de steun in de moeilijke momenten.

De afgelopen twee jaar lieten me groeien als mens en als yogadocent, al noem ik mezelf niet graag zo. Ik zie mij ook als mens onder de mensen, ik, wie ik ben,  hetzelfde als jullie, tussen jullie.

Niet afgescheiden, maar verbonden.

Samen zijn we op weg naar wie we in essentie echt zijn… in het bewustzijn dat we goed zijn zoals we zijn.

Yoga brengt ons zoveel, niet alleen de lichamelijke oefeningen die ons lichaam sterker en leniger maken, maar ook diezelfde kwaliteiten geven aan onze geest.

De woorden dat ik 2 jaar geleden deelde op facebook op deze dag waren:

Ik adem in en ik adem uit.
De geboorte van Puur-Yoga Studio.
Wat ben ik trots dat ik mijn “kindje” aan de wereld mag laten zien en dat ik dit kan delen met iedereen die ik in mijn hart draag.
Het wordt een plek waar mensen kunnen ontmoeten, verbinden, verstillen en vertragen… 
Mijn boodschap vandaag is:
WAT ER OOK IN JE LEVEN GEBEURT: “GEEF NOOIT DE MOED OP”;
Leef vandaag, niet gisteren en zeker niet morgen.

Vandaag zijn deze woorden nog even sterk en leef ik ze nog meer na.

Mijn leven werd twee weken geleden op zijn kop gezet door de gezondheidsproblemen van mijn zoon…

Ik, …wij geven de moed nooit op en vertrouwen dat ook dit voorbijgaat.

Puur-Yoga bracht mij de afgelopen twee jaar zoveel wijsheid, ik leerde prachtige en één voor één, prachtige mooie mensen kennen…

Er kwamen wijze vrouwen en mannen op mijn pad die mij nu begeleiden in het helingsproces van mijn zoon.

Ik geloof nog steeds dat alles een reden heeft, dat we op ons pad krijgen wat we nodig hebben en dat we steeds die mensen ontmoeten die we nodig hebben op die momenten.

Vandaag gaat het derde jaar van de Puur-Yoga studio in.

Drie is een mooi getal… het betekent: Volledigheid. Het duidt op een totaliteit. Verleden, heden en toekomst vormen samen de tijd.  De mens is geest, ziel en lichaam…

Ik voel al heel lang dat mijn levenstaak “kennis doorgeven is”… niet de kennis uit boeken, maar de kennis die ik leerde door mijn levenservaringen. Dit zal ik blijven doen zolang mijn lichaam en mijn leven het toelaat.

Dankjewel voor het vertrouwen van de afgelopen jaren…

IMG_0818

Als ik diep binnen in mezelf kijk, besef ik wat ik werkelijk van anderen wil: aandachtige oren die luisteren naar wat ik zeg, vriendelijke woorden die mijn bestaan en waardigheid erkennen, zachte ogen die mijn zwakke plekken en onzekerheden accepteren.  Ik beloof die persoon te zijn voor de mensen om mij heen… vanuit zachtheid Isabel xxx  

Een extra dankwoord aan mijn dierbare vriendin Tieneke en partner Luc, die mij de kans gegeven hebben om mijn droom waar te maken, elke dag opnieuw besef ik welk groot “geschenk” dit is geweest en nog steeds is…

Isabel xxx

 

 

 

 

 

 


De moeilijkste les…

 

loslaten nelson mandela .png

“Isabel… loslaten… hoe doe ik dat?”

In al de jaren dat ik yogales geef, is dit de vraag dat ik het meeste kreeg.

En eerlijk… ik weet daar zelf ook geen duidelijk antwoord op.

Ik weet wel, dat door mijn levenservaringen, mijn geloof, de jarenlange studie van de yogateksten, inspirerende boeken, opleidingen die ik volgde, de mensen die ik ontmoette… ik geleerd heb het ook voor mij een moeilijk stuk blijft.

Maar ik leerde wel om de dingen waar ik wel controle over heb, gemakkelijker los te laten door geen aandacht meer te geven aan de dingen die verkeerd gingen in mijn leven en mijn aandacht te geven aan de dingen die mogen verder groeien en positief zijn. Kortom… in het NU leven.

Ik heb een periode in mijn leven gekend waarbij ik alle materie verplicht moest loslaten, ik had geen keuze. Mijn droom, mijn winkel, wat als een luchtbel uit elkaar gespat met een grote financiële kater als gevolg. En er was een domino effect, want alsof dat nog niet genoeg was, ging mijn huwelijk stuk, had ik geen thuis meer, was ik werkloos en stierf mijn vader. Allemaal in een heel korte periode tussen 2010 – 2012.

Verplicht leerde ik wat onthechting was en dat was allesbehalve een gemakkelijke periode. Anderzijds was het ook de periode waar ik het meeste heb uit geleerd want ik heb toen beseft dat we los van het sterven… altijd een keuze hebben.

Kies ik om in het licht te staan? Of kies ik de duisternis.

Ik koos het licht. Ik koos om niet bij de pakken te blijven zitten en mijn leven opnieuw op te bouwen. Vanuit het loslaten, werden nieuwe dingen geboren.

Mijn mama vertelde mij ooit, toen mijn grootmoeder op het einde van haar leven was, dat ze zei: “Ik wenste dat ik voor miljoenen schulden had in plaats dat ik hier nu zo ziek ben.” Mijn oma werd 52 jaar en stierf veel te jong aan baarmoederhalskanker;

Ik denk dat iedereen die geconfronteerd wordt met ernstige of levensbedreigende ziektes deze filosofie hebben. Want in zo’n fase telt geld, ego en materie niet meer. Maar dan telt enkel nog gezond worden.

Doordat mijn mama dat verteld had en doordat mijn vader toen zo ziek was, besefte ik nog meer dat ik mijn aandacht moest richten op het feit dat ik gezond was, drie gezonde kinderen had (en nog steeds heb) en dat financiële problemen niet het einde van de wereld waren.

Ik stopte met gehecht te zijn aan alle ellende dat ik meegemaakt had en richtte mijn aandacht op wat ik wou bereiken.

 

We hebben altijd een keuze als het gaat over situaties, relaties, jobs, gedachten, gevoelens, mensen waar we mee omgaan en ons leegroven.. en het is de gehechtheid aan die dingen dat voor lijden zorgt. Dat is waar de tekst van Mandela over gaat.

Loslaten wil niet zeggen, “ik trek het mij niet meer aan” maar het gaat over controle loslaten en vertrouwen hebben.

Controle willen hebben is volgens mij ook gebaseerd op angst, angst om tekort te hebben of te zijn.

Onze gedachten zijn hierbij een heel belangrijk aspect.

Ik denk dan aan de quote: “Alles wat je aandacht geeft dat groeit. Wanneer je iets wilt loslaten zal je er geen aandacht meer aan moet geven.”

Ik ben ervan overtuigd dat onze gedachten en de manier waarop we praten een enorme invloed hebben op hoe wij ons voelen en hoe ons leven verder gaat. De mensen met wie we omgaan en de gesprekken die we voeren, hebben hierbij een enorme invloed op ons.

Kies ervoor om je te omringen met mensen die het beste in jou naar boven halen. 

In maart ben ik me hier extra van bewust geworden toen ik een weekje naar Engeland ben geweest met 4 mensen die ik met uitzondering van één persoon, niet kende. Ik werd ondergedompeld in een bad van verbondenheid, liefde en positivisme. Deze mensen hebben één voor één intense levenservaringen gehad en toch hebben ze elk op hun manier de weg gevonden naar loslaten van het verleden en hebben zich open gesteld voor wat nieuw is. We hebben in die week diepe en mooie gesprekken gehad. Gesprekken over hoop, geloof en liefde. We hebben gelachen en gezongen maar ook gehuild en we hebben op geen enkel moment negativisme toegelaten.

Toen ik thuiskwam van deze prachtige reis besloot ik voor mezelf om nog meer aandacht te geven aan het samenzijn met mensen die mij dit gevoel geven. Mensen te vermijden die mijn energie naar beneden halen.

Maar ook om mensen nog meer te leren bewust worden dat vasthouden aan dingen die we niet (meer) kunnen veranderen of invloed op hebben, geen zin heeft. Hoe meer aandacht je ze geeft, hoe meer deze dingen verworteld geraken in de diepe lagen van het bewustzijn en hoe moeilijker het wordt om ze los te maken. Ik krijg, terwijl ik dit schrijf, het beeld van klimop. Als je klimop wil verwijderen dan weet je dat dit een enorm grote inspanning vraagt om al die wortels los te maken. Zo is het met diepgewortelde gedachten en overtuigingen.

Vermijd gesprekken die je telkens opnieuw naar het oude verhaal brengen en die jou er opnieuw aan herinneren wat je allemaal hebt meegemaakt. Kijk eens hoe snel je in zo’n verhaal zit als je in gesprek bent met iemand die over zijn over haar “miserie” verteld. Voor je het weet zitten jullie samen in een negatieve energie.

Praat eens met mensen over de mooie dingen van het leven, over verliefd zijn, over de schoonheid van kunst of over een mooie reis die je maakte… de energie van zo’n gesprek zal onmiddellijk anders zijn. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor de gesprekken die je voert met jezelf. Als de gesprekken in je hoofd steeds gaan over alles wat moeilijk is dan blijft dit ook leven in je bewustzijn.

De belangrijkste les die we allemaal kunnen leren en toepassen is stoppen met oordelen over hoe een ander zou moeten zijn, bewust worden dat we een ander niet kunnen en mogen veranderen, en dat we allemaal verantwoordelijk zijn voor ons eigen geluk. Ervan bewust zijn of worden dat we los van ziekte en sterven altijd een keuze hebben om ons leven anders aan te pakken.

Zit je met levensvragen en voel je dat je een extra steun in de rug kunt gebruiken, heb je fysieke pijn en de dokters vinden niks?  Dan is het misschien een goed idee om in contact te komen met mensen die je hier verder kunnen helpen in het proces van loslaten, is het nu via relaxatie, workshops, helende woorden, coaching… of yoga en meditatie.

Ik verwijs hier door naar enkele mensen die ik persoonlijk ken en jullie met veel vertrouwen in mijn hart naar door verwijs.

Els Ledeganck  – Eveline Van Quekelberghe – Nadine Vda  – Relaxatie Ingrid Verstraete 

Coaching bij Stien Schoemans  – Acupuntuur bij Marie-Claire Janssens – Regressietherapeut Marc Van Hecke – Holistisch instituut Brugge – Audrey Vanbesien

Zachte vrijdaggroetjes,

Isabel

 

 

 

 

 

 

 


Mijn mama…

DSC00038

“Roep iemand in je gedachten op die jou getoond heeft wat liefhebben is…” deze vraag stelde ik de afgelopen dagen tijdens de relaxatie aan de mensen in mijn lessen.
Ikzelf zie dan onmiddellijk mijn eigen mama voor mij,…
Mijn mama ademt liefde…
In wie ze is, in wat ze doet, hoe ze met ons omgaat, hoe ze mijn vader liefhad, hoe ze omgaat met problemen en moeilijkheden…
Zelden of nooit hoor ik haar klagen of negatief zijn, ze gaat met een lach en een positieve ingesteldheid door het leven.
Er is niemand waar ik meer kan mee lachen dan met mijn mama.
Ik denk dat onze bijzondere band er gekomen is omdat ze in de eerste maanden dat ze zwanger was van mij, haar zwangerschap, haar buikje, moest verstoppen voor de buitenwereld.
Het was mama en ik…
Haar handen op haar buik, contact maken met het kleine wezentje dat ik toen nog was.
Ik denk dat ze toen ook veel angst en verdriet gevoeld heeft, maar vooral héél veel liefde die ik via de navelstreng met overvloed binnenkreeg.
Als mij gevraagd wordt, …wie is voor jou de sterkste vrouw ter wereld, dan zeg ik zonder twijfel… mijn moeder.
Vandaag wordt ze 66 jaar, een leeftijd waar haar leeftijdsgenoten mogen genieten van een welverdiend pensioen.
Maar mijn mama niet… ze blijft werken, …
Ook omdat het moet want het leven heeft haar niet gespaard, het was niet altijd gemakkelijk. Ook niet met mijn papa, die niet de gemakkelijkste was en toch bleef haar liefde voor hem tot de laatste dag intens groot.
We waren gisteren samen… genieten van de quality time die we samen hadden met de kinderen…
Nu zag ik veel verdriet in de mooie ogen van mijn liefste mama, het was moeilijk zei ze… het leven zonder papa, het harde werken waar ze vaak onrechtvaardig behandelt wordt, ons lieve hondje Nora die onlangs overleed, maar boven alles, het gemis aan haar eigen mama is groot.
mamatje en moetje

Mama en moetje …

Ik reed naar huis en wenste dat ik dit diepe verdriet kon wegnemen, maar dat kan ik niet. Want mijn mama en haar mama waren minstens even nauw met elkaar verbonden. Ik wil er niet aan denken dat ik haar zou moeten missen.
Mensen vragen vaak aan mij, waar haal je jouw kracht?
Dan zeg ik… van mijn mama. Ze is mijn voorbeeld in alles wat ik doe en als ik het eens moeilijk heb, dan denk ik aan haar, die het vaak zoveel moeilijker heeft en nooit opgeeft en blijft lachen.
Er zouden meer mensen als mijn mama moeten zijn.
Wat zou de wereld er mooier uitzien.
Ik ben dankbaar dat ze mijn mama is, want ik ben gezegend met haar.
Ik hou van jou lieve mama, ik wens dat je minstens 100 jaar mag worden, dat we nog veel mogen lachen en huilen samen. Maar ik wens je vooral dat er een dag komt dat je die keuken achter je mag laten en dat je mag genieten van een welverdiend pensioen zoals iedereen van jouw leeftijd. Ik zal er altijd voor je zijn en altijd voor je zorgen,…
Knuffel van jouw
Belleke xxx
IMG_3700