Ont-Moet jeZelf Yoga

ontmoet jezelf yoga .png

“DOOR JE TE ONT-DOEN VAN AL HET MOETEN, ONT-MOET JE JEZELF”


Fragment uit het boek van Leen Steyaert, ‘Stop de rush’.

Ik kom altijd tijd tekort. Ik haast mij altijd. Als ik opsta, als ik een douche neem, als ik me aankleed, als ik ontbijt, als ik de kinderen klaarmaak om naar school te vertrekken, als ik de boekentassen van de kinderen en hun huistaken nakijk, als ik naar mijn werk rijd, als ik mijn mails lees, als ik boodschappen doe, als ik kook, altijd !!!  Mijn leven is één grote race tegen de klok. Alles in mijn leven is getimed. Ik sta op om halfzeven en werk tot vier uur of halfzes, afhankelijk van mijn werkschema. De kinderen (zeven en acht) blijven in de opvang tot kwart voor zes. Het gebeurt af en toe dat ze pas om tien uur in bed liggen, omdat de hele avond compleet uit de hand loopt door onverwachte telefoontjes, een ziek kind dat extra aandacht nodig heeft, het feit dat ik nog boodschappen moest doen en eten moest klaarmaken of iets anders. Nochtans ben ik geen treuzelaar, integendeel. Alles wat ik doe, doe ik snel. Ik heb soms het gevoel dat ik zelfs geen tijd heb om te ademen. 

Herken je dit verhaal? Ik wel… ooit was mijn leven net zo. Tot yoga in mijn leven kwam en samen met yoga kwam bewustwording.

Ik leerde om stiller te worden en ik leerde vooral te vertragen.

Iets meer dan een jaar geleden leerde ik Diana Van der Gaast kennen tijdens een teachertraining dat in mijn studio doorging. Het klikte tussen ons en Diana leerde mij kennis maken met restorative yoga. Het was een openbaring.

Ik heb mij in deze bijzondere yogavorm verdiept, via de tips dat Diana mij gaf, de boeken en lessen van één van de grondlegsters van Restorative yoga, Judith Lasater en diverse workshops gevolgd en dit verweven met mijn jarenlange ervaring van yoga.


“We work very hard in our lives, and while we may sleep, we rarely take time to relax. Restorative yoga poses help us
learn to rest deeply and completely.”

Judith Hanson Lasater, Ph.D., PT,


Wat is restorative yoga?

 1. Er wordt gebruik gemaakt van extra props, zoals dekens, kussens, blokken, riemen, zandzakjes, oogkussens, (bij Puur-Yoga ook aromatherapie) om de houdingen te ondersteunen en voor langere tijd te kunnen aanhouden. Je voelt een “ondersteuning”. Tijdens een restorative yoga zijn er maximaal 5 yogahoudingen die 10 tot 15 minuten aangehouden worden. We eindigen met meditatie.

 2. Restorative yoga en een unieke uitnodiging om eens de verbinding te verbreken met de rush van het leven en het tempo eens te vertragen tot 0 km/uur. Het is alsof je even de pauzeknop aanzet tijdens de turbulentie van het leven.

 3. We bewegen langzaam doorheen de verschillende yogahoudingen en je verkent je lichaam en geest op een heel rustig en natuurlijk tempo.

 4. Verzachting en herstel van het zenuwstelsel door het trage tempo, langzame ademhalingen zorgen ervoor dat het parasympatische zenuwstelsel (de rempedaal van jouw lichaam) getriggert wordt vanaf de eerste houding. Een soms chronische activatie van het ‘vecht-vlucht-bevriezen’ reactie in het zenuwstelsel kan voor schade zorgen in jouw fysiologie en welzijn. Het triggeren via de restorative yogahoudingen kan dit gevolg van chronische stress verzachten. Het volledige kalmerende effect is voelbaar over het ganse zenuwstelsel en geeft een diepe relaxatie voor de ganse les dat jouw lichaam en geest voelt tot op een cellulair niveau. Dit heeft een groot effect op het zelfgenezende vermogen van het lichaam.

 5. Restorative yoga zou zelfs mindful-yoga kunnen genoemd worden, door het de uitgebreide aandacht van jezelf en je lichaam, dat vrijkomt gedurende de les. Trage, stille houdingen cultiveren ruimte voor een diepere ervaring van de houdingen en de ademhaling. Bewustzijn van de fysieke sensaties, de gedachten en emoties die oprijzen, de geluiden in de ruimte, kunnen allemaal een meer diepgaande betekenis krijgen in de diepte van een restorative yogasessie. Samengevat zou je kunnen zeggen dat je in staat bent om meer waar te nemen en te voelen van de wereld door jouw yoga ervaring.

Voor wie?

 • Iedereen die zich in bovenstaand verhaal herkent en een chronisch gebrek aan rust en ontspanning heeft.
 • Bij mensen die omwille fysieke beperkingen geen andere yoga -en/of bewegingsvormen kunnen doen.
 • Mensen met burnout, chronische pijn, slaapproblemen, migraine, auto-immuunziekten zoals MS, Reuma, fibromyalgie, …
 • Mijn ervaring zegt, dat ook héél jonge mensen, studenten na de examperiodes… dit heel graag doen en hierdoor ook herstellen van de stress die ze ervaren hebben.

Praktisch: 

Dit is een héél gepersonaliseerde yogasessie waar ik gedurende anderhalf uur al mijn aandacht aan iedereen geef. Hulp bij het plaatsen van de props, het verzachten van de houdingen, aromatherapie…

Daarom werk ik in kleine groepen.

1 x per maand op vrijdagavond en 1 x  per maand op zaterdagnamiddag voor MAXIMAAL 4 PERSONEN !!!

Iedereen krijgt, 4 bolsters, dekens, blokken, gewichten om te aarden. 

Prijs:  25 euro per persoon via overschrijving. 

Puur-Yoga rekening nummer:

BE45 7360 2627 0189

Uw deelname wordt bevestigd na ontvangst van uw betaling.


Data :

 • vrijdag 11/10 : 19u30 – 21u00
 • zaterdag 12/10 : 14u30 – 16u00
 • vrijdag 8/11 : 19u30 – 21u00

 


Inschrijven kan enkel via dit formulier:

Annulatievoorwaarden :
Indien de annulatie minder dan 48 uur voor de les gebeurt, kan geen terugbetaling gebeuren. De deelnemer kan wel, iemand anders in zijn/haar plek laten deelnemen. De deelnemer die annuleerde staat zelf in voor het vinden van een vervanger.
De betaling toewijzen aan een andere sessie is niet mogelijk.