Wanneer je elke dag als een spoedgeval ervaart zul je vroeg of laat de prijs betalen.

De meest intieme les van de week is op vrijdagnamiddag, waar ik een groep van maximaal 5 personen begeleid naar een diepe staat van rust en herstel. Het lichaam wordt gedragen door kussens, dekens, zwaartekussens, …
De ruimte is stil en de houdingen worden voor langere tijd aangehouden. Tijdens de houdingen geef ik zachte assistentie om nog iets dieper in het lichaam te kunnen zakken en ontspannen.

In deze blog wat meer (wetenschappelijke) achtergrond over de voordelen van diepe ontspanning.

Als yogadocente word ik dagelijks geconfronteerd met mensen die “op” zijn. En sinds 2017 bied ik deze lessen aan en zie ik de helende effecten ervan.

De effecten van stress hebben in ons leven epidemische vormen aangenomen en stress-gerelateerde ziekten zijn een medische specialiteit geworden.

Het tegengif voor stress is relaxatie.

Om te ontspannen moet men een diepe rust hebben.
En deze rust is anders dan slaap.
Bij een diepe slaap is er ook een periode van dromen dat ook spierspanningen kan verhogen alsook andere vormen van fysiologische tekenen van spanning.

Relaxatie is een staat waarbij er geen beweging is, geen kracht en het brein is stil.

Gebruikelijk bij alle stress-verlagende technieken is het lichaam in een comfortabele positie brengen, met een zachte aandacht in de richting van de ademhaling.

Werken deze technieken echt?

Heel veel wetenschappers onderzochten de effecten van relaxatie en ze rapporteerden meetbare voordelen, inclusief vermindering van spierspanning en een betere circulatie.

Van alle wetenschappelijke studies over stressverlaging, is dr. Herbert Benson de meest vooraanstaande en hij bedacht de zin: ‘RELAXATIE RESPONS’ om de fysiologische en mentale reactie te beschrijven die gebeuren wanneer men bewust ontspant.

In ‘The Welness book” beschrijft hij de relaxatie respons als volgt: “een fysiologische staat dat gekarakteriseerd wordt door een lagere hartslag, stofwisseling, tragere ademhaling, lagere bloeddruk en tragere hersengolven.”

Een andere auteur, David Spiegel (David Spiegel, M.D., is Associate Chair of Psychiatry aan de Stanford University, waar hij bekend staat om zijn onderzoek naar borstkanker. Hij geeft leiding aan het Stanford Center over Stress en Gezondheid en is “een van de meest gerespecteerde experts op het gebied van klinische toepassingen van hypnose”. ), schrijft in zijn boek “Living beyond Limits”:

De geneeskunde leert ons dat fysieke problemen zoals hoge bloeddruk en hartproblemen beïnvloed kunnen worden door fysiologische interventies zoals relaxatietraining. De “Food and Drug Administration” hebben een rapport uitgebracht dat deze medicijn-vrije behandeling  aanbeveelt als behandeling voor mildere vormen van hoge bloeddruk. Geest en lichaam zijn verbonden en moeten samenwerken en dit zou een belangrijke meerwaarde moeten worden in de behandeling van medische ziekte.

Lichaam & geest zijn verbonden !

Er bestaat een specialiteit, Psycho-neuro-immunologie en dat is de studie naar de wisselwerking tussen de psyche, het zenuwstelsel en het immuunsysteem.

Deze tak van de wetenschap begrijpt dat de gezondheid van de geest, de psyche, weerspiegelt, en deels ook gecreëerd, wordt in de gezondheid van het lichaam en visa versa.


RESTORATIVE YOGA 

Is restorative yoga wel yoga? (ik stelde mij deze vraag ook wel)

Judith Lasater, een Amerikaanse yogadocente en prioriteit als het over Restorative yoga gaat,  geeft hierop een heel mooi antwoord:

Het woord yoga komt uit het Sanskriet, de schrijftaal van het oude Indië, en komt van het woord “juk” en dat kennen we uit oudere tijden in de landbouw waar mensen en dieren een houten pasvorm droegen op de schouders en twee te dragen gewichten (emmers, manden) verbond met elkaar. Het betekent dus ook verbinden.

Wanneer we terugkijken naar de oude Indische beschaving van 2000 tot 4000 j.V.C. werden yogapraktijken gebruikt en ontwikkelt om mensen “heel” te laten voelen. Oude yogateksten beschrijven leringen die de fysieke, mentale en spirituele dimensies van de beoefenaar bevatten.

De fysieke yoga aspecten – houdingen (asana) en de ademtechnieken (pranayama) zijn de meest populaire lessen in het westen.

Een typische yogales of een persoonlijke sessie begint met een serie van actieve houdingen gevolgd door een herstellende (restorative) houding.

Bij een restorative yoga sessie wordt enkel de nadruk gelegd op de herstellende houdingen.

Alle krediet voor deze houdingen is voor de Indische leraar B.K.S. Iyengar. Hij is de auteur van de yogaklassieker en voor mij een bijbel, “Light on Yoga”, en diverse andere belangrijke yogaboeken.

Iyengar gaf 75 jaar yogales en is wereldwijd erkent als een autoriteit als het over yoga gaat. Hij was één van de meest creatieve yogaleraars ter wereld.

Tijdens de lessen van Iyengar ervaarde hij hoe pijn en blessure kon ontstaan wanneer leerlingen gespannen in een houding waren.  Hij experimenteerde met props, eenvoudige hulpmiddelen die gebruikt werden om een houding aan te passen zodat de leerling deze zonder spanning kon aanhouden.

Iyengar verkende ook hoe deze aangepaste houdingen mensen konden helpen om te herstellen van blessure en pijn.

Het is dankzij zijn creativiteit dat restorative yoga poses, die verder ontwikkeld werden maar door hem geïnspireerd zijn, nu zo’n krachtige hulpmiddelen zijn om stress te reduceren en gezondheid te herstellen.

Judith Lasater ziet restorative houdingen als een ‘actieve ontspanning’.

Door het lichaam te ondersteunen met props, stimuleren we en ontspannen we afwisselend het lichaam om zo naar balans te komen.

Sommige houdingen hebben een algemeen voordeel voor het ganse lichaam. Andere houdingen hebben een specifiek deel zoals hart en longen. Alle houdingen creëren specifieke fysiologische reacties die gunstig zijn voor de gezondheid en het kan de effecten van stress gerelateerde aandoeningen verminderen.

RESTORATIVE YOGAHOUDINGEN zijn voor momenten in het leven wanneer je je zwak, uitgeput, gestrest voelt door de dagelijkse activiteiten of zorgen.

Ze zijn bijzonder gunstig voor, tijdens en na belangrijke levensgebeurtenissen zoals een overlijden, verandering van job of bij ontslag, huwelijk maar ook scheidingen, voor een vakantie (wanneer je lichaam daarvoor continue onder stress stond), bij de zorg van een ziek familielid.

Deze yoga, deze houdingen kunnen zelfs uitgevoerd worden bij ziekte of bij herstel van ziekte of blessure, burnout, chronische aandoeningen, …

Ont-Moet je-Zelf Yoga op vrijdagnamiddag van 14u – 15u30

Zachte groet,

Isabel x

Geef een reactie