Niks is enkel zwart of wit…een bekend wolvenverhaal herbekeken…

Er bestaat een bekend Indiaans verhaal over twee wolven, een zwarte en een witte wolf en ik heb het vaak toegepast in mijn yogalessen en in mijn leven. Het is een heel mooi verhaal, doch… er is een maar… Is het oké om enkel aandacht te geven aan de witte wolf? Ik schreef hier een tijdje geleden een blog over “dwangmatig” positief zijn.

De laatste jaren heb ik veel boosheid gevoeld, ik ben boos op de pesters van mijn zoon die hem ziek hebben gemaakt, ik ben boos op de regering omdat ik 11 maanden mijn yogastudio moest sluiten en de vele andere maatregelen waardoor ik  mijn droom moest opgeven, ik ben boos op de manier hoe ik heel veel jaren heb toegelaten dat mensen dingen deden die niet oké waren voor mij en zoveel meer… 

Op een bepaald moment werd ik ziek en dat was het keerpunt. De donkere nacht van de ziel, mijn schaduwkant, mijn trauma’s toonden zich één voor één. Ik had dat balletje van boosheid en verdriet iets te lang onder water gehouden. Ik had de zwarte wolf opgesloten en de witte wolf voeding gegeven.

Lachen, positief door het leven gaan, de ‘het gaat wel goed met mij’ mentaliteit, alles heeft een reden, … Jullie kennen het zeker. De afgelopen twee jaar heb ik dit durven aankijken en ben ik me bewust dat ik door mijn ‘spirituele’ manier van leven allesbehalve puur in het leven stond. Mijn lichaam toonde het me met alles wat het had om het mij duidelijk te maken. 

Ik leefde jarenlang in de spirituele bypass

De term werd in de jaren ’80 populair gemaakt door wijlen John Welwood, een boeddhistische leraar en psychotherapeut die het fenomeen observeerde in zijn eigen spirituele gemeenschap. Spirituele bypassing is een poging om spiritualiteit of meditatiebeoefening te gebruiken, niet om in het reine te komen met de realiteit zoals die is, maar om de realiteit te ontvluchten, te vermijden of te onderdrukken. 

Het verhaal van de twee wolven leunt hier bij aan en wil ik vandaag eens anders bekijken.  (het tweede verhaal werd herschreven door een auteur die onbekend is en ik op het internet tegenkwam)

Het eerste en bekende verhaalEen oude indiaan gaf zijn kleinzoon les over het leven.
“In ieder mens is een strijd gaande, een strijd tussen twee wolven.
Een zwarte en een witte.
De zwarte wolf vertegenwoordigt het kwade.
Hij is boos, woedend, ontevreden, jaloers, verdrietig, bang, hebzuchtig en arrogant.
Hij is vol zelfmedelijden, schuldgevoelens, spijt, wrok, minderwaardigheid, leugens, valse trots en superioriteit. Alles draait om zijn ego.
Hij zoekt ruzie met iedereen want hij vertrouwt niemand.
En daarom heeft hij geen echte vrienden.”
“De witte wolf staat voor het goede.
Hij is vriendelijk en doet niemand kwaad. Hij geeft vreugde, vrede, liefde, hoop, nederigheid, welwillendheid, empathie, vrijgevigheid, waarheid, compassie en geloof.
Hij leeft in harmonie met de wereld om hem heen.
Hij vecht alleen als het nodig is, zorgt voor de andere wolven en is trouw aan zichzelf.”
Hij zwijgt even zodat zijn kleinzoon een beeld kan vormen over deze wolven.
Dan zegt hij: “Iedereen heeft die twee wolven in zich. En beide willen de baas zijn in mijn denken, doen en laten.”
De kleinzoon denkt even na en vraagt: “Welke wolf wint er?”
De indiaan antwoordt: “De wolf die jij voedt. De wolf die jij aandacht geeft!
Want alles wat je aandacht geeft groeit.”

Het einde van het tweede verhaal


De kleinzoon denkt even na en vraagt: “Welke wolf wint er?”
De indiaan antwoord: “Ze winnen allebei! Want ik geef ze beide aandacht!
Als ik alleen de witte wolf aandacht geef, zal de zwarte wolf boos, jaloers, ontevreden, bang blijven. En zal hij alles doen om de witte wolf te pakken.
Maar als ik de zwarte wolf ook aandacht schenk, omdat ik hem begrijp en omdat ik zijn sterke krachten af en toe nodig heb is hij tevreden.
Ook in jou mijn jongen huizen deze twee grote krachten!
Behandel beide respectvol, dan winnen beide en is er vrede!”


De betekenis van het tweede verhaalIn het eerste verhaal ligt alle aandacht op de positieve witte wolf en wordt de negatieve zwarte wolf als slecht bestempeld.
Maar het is een groot verschil of je de zwarte wolf negeert of erkent in zijn bestaan en zijn kracht!
Juist door te herkennen dat zijn duistere kanten, ook positieve krachten in zich hebben, maakt dat je hem in kunt zetten voor goede doelen!
Zo gebruik je beide krachten.

Gebruik beide wijs!

Zachte groet,

Isabel x

Tip voor het weekend wanneer je worstelt met de schaduwkanten… 

 

Geef een reactie