Nazomeren met het aarde element

Namasté,
nazomeren (1)
Nergens was ik zo dicht bij de aarde en bij mezelf als de afgelopen week in Engeland.
Het contact met de pure maar vooral ruwe natuur bracht me naar verstilling en meditatie. De laatste maanden waren heel intens en merkte ik dat de bezorgdheid en angst omwille van mijn zoon ervoor zorgden dat ik minder geaard was.
Ik zat in mijn hoofd en de pijn in mijn nek werd steeds heviger. Mijn nek is mijn innerlijke barometer wanneer ik teveel pieker en zorgen heb. Onbewust gaat mijn verdriet en bezorgdheid zich op die zwakke plaats gaan zetten. De pijn is voor mij een grote alarmbel om terug even in die oh zo belangrijke zelfzorg en vooral zelfreflectie te gaan. En dat mocht en kon ik vooral doen in Engeland. Daar kon ik naar binnen gaan, aarden, mediteren, voelen en reflecteren. Vooral héél yin worden.
De energie van de nazomer was ook al sterk aanwezig in Engeland en dat bracht mij terug bij de vijf elementen leer waar ik me sinds dit voorjaar wat meer in verdiep voor de opleiding YOGA & AROMATHERAPIE VOLGENS DE OOSTERSE VIJF ELEMENTEN LEER.
De nazomer is in de Oosterse  geneeskunde ook een seizoen en is verbonden met het element aarde. Deze periode helpt de natuur en de mens zacht over te schakelen naar de herfst. Volgens de Oosterse geneeskunde doen we er goed aan om mee te bewegen met de energie van de natuur.
En dat is verstillen…
En als je eens heel goed luistert in de vroege ochtend en ‘s avonds… dan merk je dat het stiller wordt. De concerten van de zangvogels die we sinds de vroege lente konden horen zijn opgehouden.
En het lijkt nog volop zomer maar de eerste tekenen van de herfst zijn al wat meer op te merken.
Het wordt al iets vroeger donker, en ken je het fenomeen ‘witte wieven’ op de weilanden.
Dat is die magische mooie nevel die optreedt bij sterke temperatuurverschillen na een warme dag.

7c2ac1d483d7b908ef42018cc5806be7

De stilte kun je vooral goed waarnemen als je ‘s ochtends heel vroeg wakker wordt.
De vuurenergie van de zomer heeft onze yang energie opgeladen en daar moeten we zuinig mee omspringen.
Wanneer we niet meegaan met de energie van de natuur verbruiken we teveel en zijn we in het najaar veel vatbaarder om verkouden te worden of griep te krijgen.
Het aarde-element hoort bij de maag-milt meridiaan en deze energiebanen zijn belangrijk voor de toevoer van QI  naar de organen van maag en milt.
Om te begrijpen wat meridianen zijn, moet je eigenlijk eerst weten wat Qi is.
Binnen de oude Chinese gezondheidsleer wordt het gezien als levensenergie die door je lichaam stroomt om zo je organen van energie te voorzien. Deze energie wordt doorgegeven via 12 hoofdmeridianen die door je lijf lopen. Elke meridiaan is gekoppeld aan een specifiek orgaan. Toch heeft elke meridiaan een grotere functie dan alleen het betreffende orgaan. Meridianen hebben namelijk zowel een fysieke, als een psychische kant. Zo gaat de maagmeridiaan niet enkel over de vertering van voedsel en de werking van de maag, maar ook over de emotie bezorgdheid. Als de maagmeridiaan verstoord is dan hoeft er op zich niets mis te zijn met jouw maag maar kun je wel heel sterk last hebben van piekeren en overbezorgdheid. 
Aarde stuurt de energiesystemen Maag en Milt aan. Bij aarde draait alles om voeding, voeden, zorgen voor en verwerking. Als jouw Aarde-energie niet in balans is, kun je de volgende fysieke problemen verwachten: vermoeidheid, spijsverteringsklachten, allergieën, overgewicht, opgeblazen buik, zoetbehoefte, buikklachten, chronische verkoudheid, voorhoofdsholteproblemen, reuma, spierpijnen, …
En aan de niet-fysieke kant: piekeren, zorgen maken, concentratieproblemen, zwaar hoofd, zwaar voelen, teveel zorgen voor anderen en niet goed zorgen voor jezelf, niet geaard zijn, teveel in je hoofd zitten.
(binnen de diverse Puur-Yoga opleidingen gaan we dieper in op deze klachten en hoe ze kunnen behandeld worden)

Hier enkele tips voor de komende weken om mee te leven met het Aarde element:


  • Maak er een gewoonte van om ‘s ochtends wat vroeger op te staan en begin de dag met 10 minuten pranayama. lees: blog adem uit
  • Plan extra me-time in, een stilte wandeling in de vroege ochtend kan wonderen doen. Neem de tijd om de natuur te observeren, te ruiken, te voelen, te zien… te aarden.
  • Tuinieren, met de handen in de aarde is de goedkoopste therapie die er bestaat om uit je hoofd te komen. Leg een kleine moestuin aan of werk met potten als je geen tuin hebt. Hou het eenvoudig.
  • Doe één keer per week yin yoga oefeningen die werken op de maag-milt energie. Vooral stretchen op de quadriceps (bovenkant van de dijen) en de voorkant van de heupen en bovenlichaam doen wonderen.
  • Laat de koude voeding meer en meer voor wat ze is en schakel langzaam over naar warme maaltijden,  indien het kan ook ‘s ochtends. Wil je het eenvoudig gezond dan is het boek ‘Vijf ingrediënten’ van Jamie Oliver een aanrader. Er wordt nu heel veel geoogst en is het gezonder om die groenten en fruit te eten die nu in overvloed aanwezig zijn. Lees: Aardse medicijnen
  • Zorg voor ook voor mentale voeding door een interessant boek te lezen of de cursus of workshop te volgen die je al zolang wil doen.
  • Gebruik aromatherapie in huis en voor jouw lichaam die helpen om te aarden. Hierbij denk ik aan de essentiële olie van Engelwortel (tijdens de aromayoga cursus gaan we hier heel uitgebreid op in welke oliën bij welke klacht, meridiaan en element horen).
  • Creëer een plekje voor jezelf thuis om te mediteren, yoga te doen, een boek te lezen, muziek te luisteren… te vertragen en te verstillen. Lees: Sacred space @home .
Tijdens deze nazomer periode zal ik tijdens de Puur-Yogalessen werken volgens de energie van het Aarde element. We gaan in verstilling via pranayama, yin yoga en meditatie.
Check ook eens de agenda voor de komende activiteiten vanaf september: https://puuryoga.com/activiteiten-2018/
Zachte groetjes,
Isabel x
#nazomer #aardeelement #aarden #yoga #meridianen #yinyoga #aromayoga

Geef een reactie