Natuurlijke slaapmiddelen

Namasté,

Mijn grootmoeder was mijn grote voorbeeld als het over het gebruik van kruiden gaat. En haar passie voor de natuur, homeopathie en bewust leven heeft ze aan mij doorgegeven. De natuur is zo rijk, en jarenlang waren kruiden en planten ook de enige bron van medicatie.

Heel veel planten en kruiden hebben bijvoorbeeld een rustgevende werking en zijn zonder bijwerkingen voor onze gezondheid.

Toch blijkt dat 1 op 6 Belgen (onderzoek die CM deed in 2016) elke avond naar een slaappilletje grijpt. Meestal met gewenning tot gevolg. En slaapmiddelen zijn helemaal niet onschuldig en als je ze te lang hebt gebruikt, dan krijg je ontwenningsverschijnselen wanneer je probeert te stoppen. Daarnaast bieden slaapmiddelen nevenwerkingen als duizeligheid, valneigingen, sufheid en verminderde concentratie. Redenen genoeg om ze niet als lapmiddel te gebruiken en op zoek te gaan naar alternatieve oplossingen.

De apotheek van Moeder Natuur is zo rijk aan natuurlijke medicijnen en vandaag gaan we hebben over een bijzonder plantje: “Citroenmelisse” ook wel natuurlijke tranquilizer genoemd.

Sinds de oudheid wordt citroenmelisse gebruikt “om het hart vrolijk te maken” bij zwaarmoedigheid en verdriet, om beter te ontspannen en te slapen, om spijsverteringskrampen en menstruatiepijnen te verlichten.

Het plantje zelf heeft een aangename citroengeur die vrijkomt door de frisgroene tot geelgroene blaadjes te kneuzen, ze smaken ook naar citroen.

Citroenmelisse werkt in op het limbische systeem van de hersenen en versterkt de parasympatische tak van het zenuwstelsel, waardoor ze kalmerend, angstdempend tot licht slaapverwekkend werkt.

Zoals bij:

 • Overspanning, zenuwachtigheid, stress, prikkelbaarheid, angst, examenvrees, nachtmerries.
 • Slapeloosheid door stress, nerveuze slapeloosheid.
 • ADHD en rusteloosheid bij kinderen.
De rustgevende werking van melisse kan zich ook manifesteren op door stress overprikkelde organen:
 • hartkloppingen en hoge bloeddruk, veroorzaakt door stress.
 • spanningshoofdpijn, migraine, oor -en tandpijn door stress.
Citroenmelisse werkt opbeurend en emotioneel stabiliserend en verbeterd het denkvermogen.

Zoals bij: 

 • Melancholie
 • Intense emotionaliteit
 • Neerslachtigheid
 • Depressiviteit
 • Humeurigheid
 • Verminderd geheugen
 • Geestelijke vermoeidheid (zoals bij examens)
Spijsverteringsbevorderend

Het versterken van het parasympatische zenuwstelsel en de algemene rustgevende werking vertaalt zich ook naar het spijsverteringsstelsel toe. In het bijzonder kan citroenmelisse bij de gestresseerde mens een krampstillend effect uitoefenen op maag, darm en galwegen, mild braakstillend werken, de maagsapsecretie en de galafscheiding begunstigen, de spijsvertering bevorderen en winden verdrijven.

Wordt ook aanbevolen bij: 
 • Maagdarmkrampen en -kolieken, galkolieken
 • Misselijkheid, braakneigingen (ook bij zwangerschap)
 • Maag en darmaandoeningen in relatie met nervositeit en stress:: emotionele maag/darmkrampen, spastisch colon.
 • Gebrekkige eetlust, moeilijke spijsvertering door stress.
 • Winderigheid, opzetting door darmgassen.

Bij al deze toepassingen mag in het bijzonder gedacht worden aan een combinatie met kamille (om de ontstekingsfactor te verminderen) en met pepermunt (om de kramp -of pijnfactor te verminderen)

Vlottere menstruatie

Citroenmelisse werkt ook krampstillend en harmoniserend op de baarmoeder, waardoor het de menstruatie bevorderd. Eventueel in combinatie met kamille en duizendblad. Kan ook ingezet worden bij menstruatiekrampen, pijnlijke menstruatie of uitblijvende menstruatie.


Dus als je deze zomer graag een weelderige kruidentuin wil met geneeskrachtige planten, dan mag de citroenmelisse zeker niet ontbreken. Want het verse kruid is niet zo eenvoudig te vinden in de verkoop.

Heerlijk ook in gerechten, slaatjes, thee en gearomatiseerd water of als smaakmaker bij biologische aardbeien.Je kan zelf thee van citroenmelisse maken maar ook gedroogd kopen.

Isabel x

Opgelet:

Bij ernstige klachten, koorts, hevige pijn en ontstekingen moet u altijd een dokter raadplegen. 

bronnen: Biogezond 2015

#tranquilizer #fytotherapie #natuurlijkgezond #citroenmelisse #ontspanning #slaapproblemen

Geef een reactie