ME-TIME RITUELEN UIT INDIA

Photo by Chelsea shapouri on Unsplash

Meer tijd voor jezelf maken, hoe vaak zeggen we dat wel niet, maar vaak zorgt het leven ervoor dat we dit niet vaak doen. Ik ben zelf mama, yogini, onderneemster, … en hierdoor is mijn agenda goed gevuld.

Wanneer je denkt aan “me-time” dan zal je snel in de richting denken dat je een weekendje weg wil, een schoonheidsbehandeling, een welness…

Dat zijn uiteraard zalige “me-time” momenten, maar je kan het ook dichterbij vinden, in jouw eigen badkamer.

Ik leerde de techniek van ABHYANGA ayurvedische massage kennen.

Abhyanga is een zelfmassage met warme olie die je bij voorkeur in de ochtend doet en is afkomstig uit de Ayurvedische geneeskunde.

Ayurveda is afkomstig uit India en is de oudst bekende gezondheidsleer van de wereld.

Het woord Ayurveda is een samenvoeging van twee woorden uit het Sanskriet: “ayu” (leven) en “veda” (kennis). De betekenis is “inzicht in het leven”

Een Ayurvedische massage werkt op zowel fysiek als ook psychisch niveau. Zij staat bekend om haar preventieve werking. Zij stimuleert onder andere de bloedsomloop en het lymfestelsel, de opname van voedingsstoffen, de doorbloeding van de organen en activeert de afscheiding van gifstoffen. Ook heeft zij een positieve werking op ons zenuwgestel. Massage maakt het  lichaam zuiverder en krachtiger.

Ik besef dat niet iedereen een fan is van massage en het gebruik van olie. Maar besef dat aanraking een primaire menselijke behoefte is. Het geeft een boodschap van liefde, gezondheid, geluk en verbinding met onszelf. En dat begint allemaal bij het voldoende zorg te dragen van onszelf, lichaam en geest.

Tip: doe dit op een vrije dag en zet je wekker voor één keer een halfuur vroeger. Zet de benodigdheden al de avond voordien klaar. Heb je geen tijd om dit ‘s ochtends te doen, doe het dan op een moment wanneer je kinderen in bed liggen, of je eens een vrije avond hebt, of misschien eens niet naar TV kijken en je terugtrekken in de badkamer.

Benodigdheden:

 • 100% natuurlijke en biologische olie in een glazen flesje. (overzicht-plantaardige-olien)
 • TIP : je kan een beetje essentiële olie zoals lavendel, geranium, zoete sinaasappel of mijn favoriet neroli toevoegen aan de warme olie)
 • kom met heet water om een bain-marie te maken voor het flesje olie (plaats de waterkoker in de badkamer) en laat de olie voor 5 minuten in het water staan om op te warmen.
 • een handdoek (neem bij voorkeur een badhanddoek die je opnieuw gaat gebruiken voor dit ritueel omdat vlekken van olie niet zo gemakkelijk uit te wassen zijn)
 • zorg dat het aangenaam warm is in de badkamer.

Uitvoering van een een zelfmassage: in dit filmpje wordt het hele ritueel getoond.

 • Wees zorgzaam en liefdevol voor jezelf en je lichaam, wees met je aandacht bij waar je mee bezig bent. Dit doen is een vorm van meditatie en mindfulness.
 • Ga op een grote handdoek staan die je op de vloer legt in de buurt van het bad of douche.
 • Gebruik kleine hoeveelheden olie en voeg meer toe naarmate de huid de olie opneemt. Gebruik je beide handen en volg de contouren van je lichaam. Maak ronde, draaiende bewegingen en lange streken langs de ledematen.
 • Begin bij de schedel want door je schedel te masseren, creëer je een gevoel van kalmte en rust. Werkt kalmerend en kan je gevoelens van onzekerheid en angst verminderen.
 • Masseer dan je gezicht want in je gezicht zijn er heel veel spieren, denk maar aan de expressie die we dagelijks hebben, dit werkt verjongend maar eveneens heel kalmerend.
 • En zo ga je naar je nek, de bovenkant van je schouders, de armen, ellebogen (extra aandacht geven), de polsen, alle vingers, handen (in het bijzonder de binnenkant van de handen)
 • Voor de vrouwen is het heel belangrijk om het borstgebied en de borsten zelf goed te masseren. Je kan dit met ronddraaiende bewegingen rond en op de borst zelf doen. Het werkt verstevigend, maar het heeft ook een invloed op de oestrogeenproductie (zonder bijwerkingen) en dus ook goed voor vrouwen die hormonale onbalans hebben.
 • Daarna masseer je met de klok mee, het hele buikgebied. Leg beide handen op elkaar en werk met draaiende bewegingen. Ik begin meestal rond het navelgebied en maak de beweging steeds groter. Vanaf de onderbuik naar de onderrug (tot waar je zelf kan reiken) en masseer je met draaiende beweging dit gebied waar ook de nieren en bijnieren zich bevinden.
 • Werk zo verder naar de heupen en dan naar de benen, dijen,  knieën, de onderbenen, enkels, voeten en tenen.

Veeg dan de voeten goed af aan de handdoek en neem een douche of bad. (!!!  voorzichtig zijn in de douche of bad dat je niet uitglijdt !!!) 

TIP : Doe eerst shampoo op het geoliede haar en schedel voor je het water laat stromen.

Gebruik zo weinig mogelijk zeep (liefst ook een 100% natuurlijke of voedende douchecreme zoals van Weleda of Dr. Hauschka).

Terwijl het warme water over je stroomt wrijf met masserende bewegingen de olie in je huid in. Olie neemt al het vuil die op de huid ligt op een natuurlijke manier weg.

Was dan het haar en als je klaar bent DEP de huid met een zachte handdoek af zodat het laagje olie de huid verder kan beschermen gedurende de dag.

Je hoeft geen bodylotion meer te gebruiken.

Enjoy en laat gerust een reactie na als je het geprobeerd hebt.

Zachte groetjes,

Isabel x

Eén antwoord op “ME-TIME RITUELEN UIT INDIA”

 1. Lijkt me heerlijk om te doen en zal het zeker uitproberen, lieve groetjes Christel x

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: