Een tekort aan magnesium heeft verschillende invloeden op je lichaam.
Magnesium bevordert allerlei processen in je lichaam.
Als je een langdurig tekort hebt aan magnesium kunnen zowel lichamelijke als psychische klachten ontstaan.
Naast onrust, hoofdpijn en migraine hebben de klachten met name betrekking tot stress, je spieren, je energie en weerstand.
BEWEGING
Elke keer dat je een beweging maakt (honderdduizenden keren per dag) gaan er kleine elektrische prikkels door je lichaam die zorgen voor de aanspanning van de spieren.
Het is magnesium die ervoor zorgt dat deze elektrische prikkels precies op tijd en in de juiste hoeveelheid worden rondgestuurd, zodat je kunt aanspannen en ontspannen op het juiste moment.
Heb je last van spierkrampen, dan kan magnesium in de vorm van magnesium rijke voeding of supplement helpen om de spieren te ontspannen.
BEMIDDELAAR
In je lichaam vinden dagelijks honderden chemische reacties plaats. Enzymen en hormonen moeten worden gemaakt, voeding moet worden omgezet in energie. Veel van die reacties hebben een bemiddelaar nodig, die de juiste stoffen bij elkaar brengt en goed met elkaar verbindt.
Magnesium is de grote bemiddelaar bij ongeveer driehonderd verschillende processen.
NACHTRUST
Magnesium is betrokken bij de aanmaak van melatonine. Wanneer het lichaam over voldoende magnesium beschikt, vallen we makkelijk in slaap en slapen we diep en goed. Bij een tekort aan magnesium maken we minder melatonine aan en neemt de kwaliteit van de slaap af.
STEVIGHEID
Het lichaam bevat zo’n 25 gr magnesium. 60% daarvan is ingebouwd in het botweefsel en de tanden, 27% in de spieren en de rest zit in de cellen en hun omgeving.
Het meeste magnesium is nodig om – samen met calcium – onze botten hun structuur en stevigheid te geven.
RUST
Elke dag verliezen we een beetje magnesium via zweet en urine.
Dat is niet erg, want via voeding komt nieuwe magnesium binnen om de voorraad aan te vullen.
Maar bij stress verliezen we extra magnesium, dat niet voldoende wordt aangevuld omdat we in zo’n periode vaak niet goed eten.
Dan kan gebrek aan magnesium de gevolgen van stress verergeren: een gespannen gevoel in je lijf, hoge bloeddruk, een gejaagd gevoel en moeite om in slaap te komen.
Extra magnesium brengt je lichaam weer tot rust.
ENERGIE
Magnesium helpt mee om energie uit onze voeding te halen. Uit suiker bijvoorbeeld. Mensen met diabetes type 2 hebben een verstoorde suikerhuishouding en ze hebben ook wel vaak een tekort aan magnesium. Als dat tekort wordt aangevuld, verbetert de suikerhuishouding. Ze worden gevoeliger voor insuline, waardoor hun klachten afnemen. Ook daalt de hoeveelheid glucose in hun bloed.
MAGNESIUMRIJK
Het is belangrijk om via de voeding voldoende magnesium binnen te krijgen, de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid is 350 mg voor volwassen mannen en 280mg voor volwassen vrouwen. Als we volwaardig en puur eten, lukt dat wel. Vooral volkorengranen, noten, peulvruchten en groenten zijn rijk aan magnesium.
- Pompoenzaden (30g) = 185 mg
- Chocolade (vanaf 60% puur) = 178 mg
- Paprika (100gr) = 188 mg
- Volkorenspaghetti (100 gr) = 143 mg
- Spinazie (rauw 100 gr) = 79 mg
- Handje noten (30 gr) = 75 mg
In stress tijden eten we vaak “leeg” gemakvoer, dat arm is aan magnesium, terwijl dit mineraal juist een belangrijke bondgenoot is. Dan kan het zinvol zijn een magnesiumsupplement te gebruiken.
Ook mensen die lijden aan migraine kunnen wat extra gebruiken.
Vaak hebben ze weinig magnesium in hun bloed en sommige studies laten zien dat extra magnesium de kans op een migraine aanval vermindert.
Het juiste supplement
Belangrijk bij de keuze van een supplement is de vorm waarin het magnesium is gegoten.
Een deel van de supplementen is er in de vorm van magnesiumoxide- -sulfaat of –chloride.
Deze zouten werken zeer laxerend en worden niet opgenomen in het lichaam waardoor ze niet helpen om te ontspannen en beter te slapen.
Magnesiumcitraat, -tauraat en glycinaat worden veel beter opgenomen en zijn de beste keus.
Neem maximum 350 mg per dag.
GEZOND EN LEKKER TUSSENDOORTJE
Uit het boek mijn Pure Keuken van Pascale Naessens maak ik soms dit eenvoudige heerlijk gezonde tussendoortje klaar:
- 250 gr walnoten (gehalveerd) + 200 gr pure chocolade (+70%)
Au bain-marie laat ik de chocolade smelten en doe ik er nog wat zwarte peper bij.
Dan dompel ik de walnoten in de chocolade en leg ze op een vel bakpapier.
Laten afkoelen en dan in de koelkast bewaren.
Gezond en boordevol magnesium.
(kan ook met andere noten gemaakt worden)
Zachte groetjes,
Isabel x
Bron: happy body 2015