Liefdevol afscheid nemen van de dag

foto: Yoga magazine

Ik kreeg al enkele reacties op de blog YOUR SACRED PLACE @HOME en PUUR-YOGA PLAYLIST en het is leuk te horen dat jullie er werk van maken om zo’n plekje voor jezelf te creëren en de muziek aanschaffen die jullie daar graag bij willen beluisteren.

Wat nu nog ontbreekt zijn heerlijk ontspannende yogahoudingen die je helpen om een drukke dag af te sluiten en je lichaam helpen te herstellen.

Als ik zelf yoga doe thuis, dan kies ik het vaakst voor restoratieve yoga. Een heel therapeutische yogavorm die heel gemakkelijk is en voor iedereen toegankelijk is. Het is handig om hier wat yogaprops voor te hebben, zoals een bolster en yogablokken. Maar als je dat niet hebt kunnen opgerolde dekens, kussens en dikke boeken ook helpen. Een leuk extraatje dat ik ook in de yogalessen gebruik is een oogmaskertje gevuld met lavendelzaadjes. Het gewicht op de ogen doet je vlugger ontspannen.

In restoratieve yoga heb je ook een klokje nodig omdat – en ik spreek uit ervaring – de kans bestaat dat je in slaap valt.

De houdingen worden gemiddeld tussen de 5 en 20 minuten aangehouden.

De bedoeling is dat je alle spierspanning loslaat door de zachte houding en een rustige en zachte ademhaling.

Restorative deer pose is één van mijn favorieten:

Het is een zachte torsie van de wervelkolom, waardoor het aanbevolen is voor de onderrug, schouders en nek.

 • Je neemt een bolster (of opgerolde dekens) en je gaat op je linkerzijde zitten. 
 • De bolster plaats je tegen je linkerheup.
 • Plooi de beide benen en hier heb je de keuze om de knieën op elkaar te leggen. Of linkervoetzool tegen de bovenkant van het rechterdijbeen te plaatsen. 
 • Voel wat goed is voor jouw lichaam. Ga nooit over je grens.
 • Adem in en  draai je in de richting van de bolster en plaats je handen aan weerszijden van de bolster. Adem uit en ga rustig liggen op de bolster met het midden van je borst op de bolster. Als je eenmaal ligt en draai (indien mogelijk voor jouw nek) in de tegenovergestelde richting op je rechterwang.
 • Laat je dan bij elke uitademing rustig wegzakken op de bolster. En blijf rustig en langzaam ademen. Probeer zo stil mogelijk te liggen en probeer je adem geluidloos te maken. Dat werkt extra ontspannend. Zet de timer op 4 of 5 minuten. Kom dan rustig rechtzitten en wissel van kant.
 • Extra tip :
  • Het kan aangenaam zijn om een deken over je te leggen om je lichaam en spieren lekker warm te houden want stilliggen is ook afkoelen.
  • Als je je wat strammer voelt dan kan je ook extra hoog gaan liggen door blokken of dikke stevige boeken onder de bolster te leggen en/of een extra kussen op de bolster. 
  • Sluit af door nog 5 minuten languit op de grond te liggen of op de bolster met extra dekens en kussens. (zie foto)

Zelf gebruik ik graag een opgewarmd kussen in die houdingen, zoals een kersenpitje of nog heerlijker zijn de gevulde kussens met lijnzaad. Die passen zich heel goed aan het lichaam aan. Een expert in warmtetherapie is het merk Sissel. Voor iemand als ik met een heel gevoelige nek is warmte een noodzaak en als ik het kan combineren met yoga kan ik extra genieten en ontspannen. Ik beveel het jullie enigszins aan.

Conclusie: Een restoratieve yogamoment moet gebeuren in een rustige goed verwarmde ruimte waarin je je veilig voelt en niet gestoord kunt worden, liefst in volledige stilte maar je mag ook zachte muziek gebruiken, warmte (ook zeker aan je voeten, er bestaan ook opwarmbare voetslofjes met lijnzaad) en zacht licht.

Als je dit gewoon wordt thuis, dan wordt het een héél gezonde verslaving, waar jouw parasympathisch zenuwstelsel je héél erg dankbaar voor zal zijn.

Probeer onmiddellijk daarna te slapen of drink een warme rustgevende YOGI BEDTIME TEA voor je gaat slapen.

Geniet van de relaxatie @home.

Zachte groetjes,

Isabel xxx

2 antwoorden op “Liefdevol afscheid nemen van de dag”

Geef een reactie