Kwetsbaarheid is ook een kracht.

ikke meditatie
Avondmeditatie in Calabrië

Als we weten hoe we tevreden kunnen zijn, kunnen we onze eindeloze strijd opgeven en de kalmte verwelkomen.
Als we weten hoe we tevreden kunnen zijn, kunnen we genieten van de tijd die we hebben met de persoon naast ons.
Als we weten hoe we tevreden kunnen zijn, kunnen we vrede sluiten met ons verleden en onze bagage achterlaten. 

Dit bijzonder mooi en krachtig stukje tekst komt uit het boekje “Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt”, van Haemin Sunim.

Ik hoop dat jullie in de afgelopen zomermaanden veel tijd hebben genomen om dingen te zien waar je anders misschien geen tijd voor neemt.

Een mooie vakantie, plaatsen waar je nog eerder was of misschien heb je plekjes dichtbij huis ontdekt die je eerder nog niet kende.
Misschien hebben jullie in de energie van rust ook dingen “gezien” en gevoeld binnen in jezelf.

De tijd genomen om ook eens naar jouw behoeftes te luisteren.

Ik heb mezelf vaak de vraag gesteld… Hoe gaat het met mij? Hoe gaat het ‘echt’ met mij?

Mijn gezondheid was de afgelopen maanden niet zo super, problemen met de bloedsomloop door mijn spataderen dat ik geërfd heb van mijn vader.

Maar mijn lichaam leert mij ook dat er iets is wat niet stroomt, de zomermaanden en de meerdere momenten van rust brachten ook heel wat helderheid.

Familiale dingen die mij zorgen en spanning gaven en waar ik het gevoel heb niets te kunnen doen, zorgden ook voor een mindere stroom van levensenergie, prana…

De acceptatie dat je iemand niet kunt veranderen en dat je in overgave moet kunnen gaan met bepaalde situaties en beslissingen waar je zelf niet achter staat.

Dat zijn levenslessen waar elke mens doorgaat, ook ik, als yogini.

Maar dankzij de yogafilosofie en de dagelijkse beoefening van yoga en meditatie kan ik de inzichten en de rust vinden om hiermee om te gaan.

Is het daarom gemakkelijk om ermee om te gaan, nee, natuurlijk niet, maar het helpt wel om innerlijke rust te vinden.

De meeste mensen worden volkomen in beslag genomen door hun emoties en hebben een beperkt zelfbewustzijn, schrijft Haemin Sunim in zijn boekje. Als mensen een negatieve emotie voelen opkomen, is hun eerste ingeving die onder controle te krijgen, zodat ze zich er niet overweldigd of bedreigd door voelen.

Stel je eens voor dat een sterke negatieve emotie net zoiets is als modder die in een aquarium rondwervelt. Als je wilt dat de modder naar de bodem zinkt zodat je een helder zicht op de vissen hebt, moet je je handen echt niet in het modderige water steken om te proberen de modder naar de bodem te duwen.Hoe meer je probeert de modder naar beneden te duwen, hoe meer je die omwoelt.

Zo gaat het ook met negatieve emoties: je probeert ze te onderdrukken, maar hoe meer je dat probeert, hoe meer ze weer omhoogkomen.

Wat moeten we dus doen?

Bij negatieve emoties horen ook woorden: “ik voel woede, ik voel me machteloos, ik ben boos, …”

Volgens Haemin moeten we de emoties ontdoen van deze taalkundige labels en er dan rustig naar kijken tot de energie langzaam in iets ander verandert.

Als je iets probeert te begrijpen is het vaak het meest effectiefst als je je vooroordelen opzijzet en het rustig observeert, zodat het onderwerp van je onderzoek onthult wat er te begrijpen is.

In plaats van in het modderige water van je emoties te duiken om ze te overmeesteren, kun je ze beter van buitenaf observeren en ze vanzelf rustig laten worden en transformeren.

Ik voelde de afgelopen weken ook woede in mezelf omwille van een situatie in mijn privéleven. Hoe meer aandacht ik gaf aan de woede hoe erger en slechter ik mezelf begon te voelen. (Boosheid zet zich op de leverenergie en spataderen hangen samen met de leverenergie.) Mijn energie stagneerde en de pijn in mijn been verergerde.

Afgelopen dagen heb ik meer meditatie beoefend, stil geweest en naar de situatie gekeken zoals ik in een spiegel zou kijken. Zonder oordeel en met liefde wat uiteindelijk de essentie is.

Overgave… dit bracht heel veel tranen mee. En zoals Ingeborg het deze ochtend op de radio vertelde, “tranen zijn de genezers van de ziel”.  Dit bracht niet enkel inzicht in de situatie maar ook in mezelf.

Belangrijke woorden hier zijn “vertrouwen hebben”, en datgene accepteren wat ik niet kan veranderen. Heel moeilijk maar dit bracht wel een kentering in mijn gevoel.

Hoe zachter ik terug werd, hoe minder de pijn.

De spirituele leraar Krishnamurti zei het al:

“Pure aandacht zonder oordeel is niet alleen de hoogste vorm van menselijke intelligentie, maar ook de uiting van liefde.”

Observeer de veranderende energie met aandacht en liefde terwijl die zich in de ruimte van je geest ontvouwt.

Haemin stelt dan ook de vraag aan de lezer: “Ik kan me voorstellen dat je je afvraagt: ‘Wat is er zo prachtig aan alleen maar observeren? Ontwijk je de werkelijkheid dan niet?’ “

Nee, het is juist het tegenovergestelde: je ontwijkt die werkelijkheid niet, je staart er juist middenin.

In plaats van zonder enig zelfbewustzijn in de emotie vast te komen zitten, stel je een onderzoek in en voel je daarna wat er is.

Les: Vecht niet tegen je negatieve emoties. Observeer ze en word er vrienden mee.

Zachte vrijdaggroetjes

Isabel x

Boekentip: Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt. Haemin Sunim.

kwetsbaarheid