
Katsklauw – Cat’s claw – “Uncaria Tomentosa“
Dit krachtige superkruid, oorspronkelijk uit Peru, wordt traditioneel al meer dan 2000 jaar in de volksgeneeskunde gebruikt. Voor gezondheidsdoeleinden wordt het bereid als infusie van de wortel en schors.

Cat’s claw heeft een lange geschiedenis in Zuid-Amerika die teruggaat tot de Inca-beschaving. De plant is internationaal bekend geworden door dokter Keplinger, één van de eerste onderzoekers van kattenklauw. Hij heeft zijn informatie verzameld bij de Asháninka, inheemse indianen die wonen op de grens van het Peruaans-Braziliaans regenwoud. Het gebruik van deze plant is echter niet slechts aan deze groep voorbehouden, maar is ook gemeld als traditioneel geneesmiddel van andere indianenstammen.
Ik ken het kruid al lang en verkocht het ook in mijn winkel om de weerstand te versterken. Ik leerde het kennen door een klant waarvan haar man ernstig verzwakt was na ziekte, hij had via een fytotherapeut dit kruid aanbevolen gekregen. Hij merkte heel snel dat hij na een tijd dit kruid in te nemen dat hij meer kracht had. Hij zweerde bij dit kruid. En zo ging ik op onderzoek. Ik vertrouw hierop heel erg op de wetenschappelijke kennis van Dr. Geert Verhelst
Net zoals echinacea, en andere kruiden die bewezen zijn de weerstand te verhogen, moet men vooral preventief denken. Neem het tijdig in, of gebruik het in perioden waar er veel virussen zijn, zoals het griepvirus en vandaag ook het coronavirus.
Indicaties van deze krachtige plant:
- Voorkomen en aanpakken van bacteriële, virale, schimmel -en parasitaire infecties.
- Keel, neus en oor infecties.
- Sinusitis
- Griep aandoeningen (coupeert een griep aanval als voldoende snel wordt ingenomen !)
- Klierkoorts
- Urinewegeninfectie
- Artritis (o.a. Reumatoïde artritis)
- Fibromyalgie
- Bursitis
- Gewrichtsontstekingen en spierpijnen.
- Allergieën, waaronder hooikoorts en allergisch astma.
- Hoge bloeddruk
- Bloedverdunnend
- Versterkend voor het hart
- Verhoogde cholesterol
- Vroegtijdige ouderdomsverschijnselen
- Zuivert de darmen en zorgt dat er meer goede bacteriën worden aangemaakt in de darmen.
- Bij neveneffecten van radio -en chemotherapie
- Kanker * (lees dit stukje hieronder)
*In 1976 werd aan de afdeling Farmacologie van de Universiteit van San Marcos (Rome) een bepaling gedaan naar de alkaloïden (immuunstimulerende stof) in katsklauw, dit naar aanleiding van een genezing van een geval van terminale kanker die zou genezen zijn door de dagelijkse inname van katsklauwthee gedurende 6 maanden. Verder onderzoek aan de universiteiten van Peru, Italië, Oostenrijk, Hongarije, Duitsland, en Engeland (Huntington Research Institute) werd gestart door toedoen van de Oostenrijkse Dr. Klaus Keplinger die de plant “herontdekte” in 1970. Eerste stelde men het positieve effect bij virale infecties, nadien ook bij bacteriële infecties, en in 1987 zag men positieve resultaten bij Aidspatiënten.
In 1989 en 1990 verkreeg Keplinger patenten op het isoleren van zes oxindole alkaloïden met een immuunstimulerende werking uit katsklauw.
In 1991 en 1992 kon men respectievelijk een ontstekingsremmende werking en antimutageen effect aantonen.
Kattenklauw verbetert de weerstand, werkt antiviraal, antibacterieel, werkt tegen virussen, bacteriën en schimmels. De T-cellen of T-lymfocyten nemen in aantal toe als men kattenklauw gebruikt. Deze cellen schakelen ziekteverwekkende indringers efficiënt uit. Het aantal witte bloedlichaampjes, wat feitelijk het immuunsysteem bepaalt, neemt in effectiviteit toe.
Bijwerkingen en waarschuwingen van kattenklauw (Cat’s claw):
- Niet geven aan zwangere vrouwen (wegens de mogelijke contraceptieve werking).
- Niet geven aan zogende vrouwen.
- Niet geven aan kinderen onder de 3 jaar.
- Niet geven bij personen waarbij immunosuppressie aangewezen is (patiënten met getransplanteerde organen, niet geven aan leukemiepatiënten voor een beenmergtransplantatie, niet geven aan patiënten kort voor of na een huidtransplantatie.
- Niet geven bij auto-immuunziekten, zoals multiple sclerose, tuberculose; tenzij op voorschrift.
- Niet geven bij bloederziekte (hemophile). Vanwege het bloedverdunnend effect: niet gebruiken de laatste 14 dagen voor een chirurgische of tandheelkundige ingreep; niet geven aan personen met een actieve bloeding (bijvoorbeeld: een bloedende maagzweer).
Doseringsinformatie
Als u besluit kattenklauw te nemen, moet u er rekening mee houden dat er geen doseringsrichtlijnen zijn vastgesteld.
De WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) zegt echter dat een gemiddelde dagelijkse dosis 20-350 mg gedroogde stengelbast en voor extracten of 300-5500 mg voor capsules is, genomen in 2-3 afzonderlijke doses gedurende de dag.
BIJ ERNSTIGE KLACHTEN RAADPLEEG ALTIJD UW ARTS EN BOUW NOOIT OP EIGEN HOUTJE MEDICIJNEN AF !!!
Vindt een fytotherapeut : https://www.vindeentherapeut.be/zoeken/fytotherapeut-fytotherapie.html
Belangrijkste bron : Groot handboek geneeskrachtige planten. (Dr. Geert Verhelst)