Loslaten in Janu Sirsasana

[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”3.22″][et_pb_row _builder_version=”3.25″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”|||” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text _builder_version=”3.27.4″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”]

Een asana dat bijzonder heilzame effecten heeft is JANU SIRSASANA.

De been -en rugspieren worden intensief gebruikt en daardoor ontwikkeld.

Het intrekken van de buik beïnvloedt de werking van de milt en lever, ook de darmwerking wordt gestimuleerd wat verstoppingen voorkomt en wegneemt.

De houding heeft een positieve werking op de nieren en de prostaat (indien klachten in dit gebied lees ook de blog over de mammoetboom – https://puuryoga.com/2017/03/04/de-kracht-van-een-reus/).

De ruggegraat wordt soepel en de betere doorbloeding bevordert de vitatliteit.

Stijfheid in de onderrug, bekken en heupen wordt minder.

Héél veel redenen om deze houding regelmatig te doen.

Uitvoering:

  • Ga zitten met de benen recht vooruit en een rechte rug. (heb je rugklachten dan is het beter om wat hoger te zitten op een kussen of opgevouwen deken)
  • Neem de tijd om de ademhaling te observeren.
  • Buig dan het rechterbeen en plaats de voetzool aan de binnenkant van de linkerdij. (bij pijnlijke knie kan je een kussen onder de knie plaatsen)
  • Bij een inademing til je de beide armen gestrekt naar omhoog en maak de rug lang.
  • Met een uitademing buig je rustig naar voor en reik je naar de voet toe. Maar volg jouw lichaam, het doel is niet dat je onmiddellijk plat op je been gaat liggen, en sommige mensen zullen dit omwille van compressie nooit kunnen) Plaats je handen waar het comfortabel voor jou is.
  • Sluit de ogen en richt de aandacht naar binnen en breng de kin wat dieper naar de borst toe.
  • Richt je op de ademhaling en laat de zwaartekracht het werk doen.
  • Adem 5 tot 10x rustig in en uit en bij een inademing kom je met de armen boven het hoofd terug recht zitten.
  • Neem even de tijd om de inwerking te voelen en wissel dan van kant.

Janu Sirsasana in Yin Yoga wordt Half Butterfly

Bij Yin Yoga wordt vooral de aandacht gebracht naar de zachte weefsels, met name de hydratatie van het bindweefsel. In Half Butterfly is er een zachte stretch in de hamstrings en lage rug.

Aandacht voor de gevoelige lage rug en heupen. Ga op een opgevouwen deken zitten en leg iets onder de gebogen knie en de gestrekte knie. Zo verzacht je eventuele spanning in het heupgebied. Ga langzaam in de houding en geef je lichaam de tijd zich te openen. Zo kan het bindweefsel zacht wakker worden. Blijf 2 tot 5 minuten in de houding en wissel van kant.


Restorative hoofd naar knie houding

Ook restoratief kan deze houding aangenomen worden, mits de nodige ondersteuning van bolsters, kussen en dekens.

Op deze foto zie je een bolster met opgevouwen deken, maar gebruik eventueel ook een ondersteuning onder de beide knieën.

Indien bij de vooroverbuiging teveel spanning gevoeld wordt in de rug, want niet de bedoeling is in een restoratieve houding, verhoog met extra dekens zodat je niet te diep moet gaan liggen.

Een stoel kan ook gebruikt worden om op te leunen.

Blijf tussen de 5 à 10 minuten in de houding en wissel van kant.


Half butterfly en de invloed op de blaasmeridiaan.

Energetisch heeft deze houding een diepere inwerking op de achterkant van het lichaam. Hier lopen belangrijke meridianen door, ik denk hierbij vooral aan de blaasmeridiaan.

De blaasmeridiaan is de langste meridiaan van het lichaam en begint aan de binnenkant van de ogen en loopt door het hoofd langs de nek, wervelkolom, billen, dijen(hamstrings), achterkant van de knie, kuiten, buitenkant van de enkel tot aan het kleine teentje.

Functie: zuivering
De blaasmeridiaan is verbonden met de opslag en uitscheiding van vloeibare afvalstoffen, zoals urine. Hij heeft energetisch ook te maken met de hersenen, het autonoom zenuwstelsel en de hypofyse.

Disbalans
Als de blaasmeridiaan niet in balans is, als er blokkades zijn, dan is het autonoom zenuwstelsel gespannen. Daarnaast uit zich dit in blaasklachten, last van de knieën, last van de rug, kramp in de benen en een strak gevoel in de kuiten en de achterkant van de benen.

Psychisch kan dit zich uiten in angsten, bezorgdheid, rusteloosheid en achterdocht.

Een strekking zoals in deze houding kan de energie in de blaasmeridiaan via het bindweefsel opnieuw doen stromen.

Diepere blokkades worden best door een acupuncturist behandeld.

Meer lezen over meridianen: https://puuryoga.com/2020/02/02/meridianen-van-het-lichaam-rivieren-van-qi-of-levensenergie/

Zachte groetjes,

Isabel x

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Geef een reactie