Immuniteitsbooster en lymfendrainage met yoga

De virussen vliegen weer door de lucht, de herfst is in het land en we zijn nog niet verlost van het coronavirus. Vanuit mijn werk als yogadocente en mijn diepe interesse voor het functioneren van ons lichaam bestudeer ik als enkele jaren het belang van beweging voor ons immuunsysteem. In 2006 begon ik deze studie toen mijn broer lymfatische leukemie kreeg. Ik schrok toen ik in de afdeling hematologie kwam die vol lag. Van heel jonge kinderen, jongeren, en oudere mensen, … ik vond het beangstigend en wou het begrijpen.

Ik ben geen dokter, noch wetenschapper, maar zoek via verschillende bronnen de juiste informatie op. Iemand die  heel veel research deed naar het hormonaal systeem alsook het lymfesysteem is de Nederlandse Marjolein Dubbers. En haar boeken zijn heel goed onderbouwd en begrijpbaar voor veel mensen zoals jij en ik. En ik blijf in Nederland want ik ben een heel grote fan van Erik Sherder, hoogleraar neuropsychologie die de Jip & Janneke taal waar ik zo van hou en zelf gebruik toepast.

Lymfeklieren en je lymfevatenstelsel, het meest onderschatte orgaan.

Laat ik eerst even de vergelijking maken met het bloedvatenstelsel, want dat kennen we wat beter.

Het bloedvatenstelsel is een gigantische netwerk (als je het zou openleggen heeft het een lengte van 100.000 km!) van aderen, bloed -en haarvaatjes die de biljoenen cellen van ons lichaam onophoudelijk voorzien van zuurstof en voedingsstoffen en ze zorgen er ook voor dat stoffen die niet in de cellen horen afgevoerd worden.

Het lymfestelsel is vergelijkbaar met het bloedvatenstelsel maar is twee keer zo groot en hier loop een kleurloos vocht,  genaamd, lymfevocht door. Het lymfevocht, het weefselvocht in de vaten, vervoert ook stoffen, net als je bloedvaten. Dit zijn echter geen voedingsstoffen die naar de cellen en weefsels toegebracht worden. Het gaat hier juist om het vervoeren en verwerken van afvalstoffen, beschadigde lichaamscellen en ongunstige indringers en ziekteverwekkers, die door de lymfe worden opgehaald, onschadelijk gemaakt en afgevoerd. Je lymfestelsel werkt dus als een filter en is de belangrijkste reinigingsdienst van je lichaam.

Lymfen zijn de belangrijkste reinigingsdienst van het lichaam

 

Je lymfevaten kunnen net iets grotere deeltjes opnemen dan je bloedvaten. In de bloedbaan kunnen bepaalde grotere of moeilijk te verwerken deeltjes zoals bepaalde eiwitten, bacteriën en andere ziekteverwekkers niet komen. Deze stoffen worden opgenomen in je lymfevaten en zo begint het verwerkings-, opruim- en reinigingsproces.

De bekende lymfeklieren bevinden zich in de hals, oksels, liezen, maar ook rond het hart en longen zitten belangrijke knooppunten van lymfen. Op die plaatsen worden afvalstoffen gedood of onschadelijk gemaakt en overgedragen aan de bloedbaan die het dan verder elimineert via urine en ontlasting. Het zijn de witte bloedcellen, de lymfocyten die in de lymfeklieren zitten en dit grote werk verrichten.

Het lymfestelsel zorgt zo voor een belangrijk deel van de afweer in ons lichaam; het is een essentieel onderdeel van je belangrijke immuunsysteem.

Naast het afvoeren van afval is het lymfesysteem ook verantwoordelijk voor de afvoer van overtollig vocht. Dit kan omdat er in het lymfesysteem een soortgelijk kleppensysteem zit zoals bij de bloedvaten.

Bij de bloedvaten is het hart de pomp die de kleppen in actie brengt.In je lymfevaten gaat de voortstuwing via de samentrekkende en ontspannende bewegingen van de spieren in ons lichaam.

Klachten bij niet goed werkende lymfen:

   • lymfoedeem
   • lymfenklierontstekingen
   • lymfenklierkanker
   • verminderde werking immuunsysteem

In 2012 riep de WHO reeds een pandemie uit met name: ZITTEN!

Wanneer je per dag 8 uur zit dan is 2 uur intensief in de week gaan sporten onvoldoende voor een gezond werkend immuunsysteem/lymfestelsel. Per uur dat je zit zou je minstens één kwartier beweging moeten hebben om de lymfen in beweging te gaan zetten.

Veel zitten, 8 uur per dag (en daar kom je schrikwekkend snel aan) betekent een aanslag op je gezondheid en energieniveau en dat heeft deels te maken met de werking van je lymfevatenstelsel dat het zo hard nodig heeft dat jij blijft bewegen!

Hoe houd je je lymfeklieren en lymfestelsel gezond?

 

Zoals je nu weet is dit orgaan een essentieel onderdeel van je immuunsysteem en helpt het je lichaam om zich te ontdoen van ongewenste indringers. Hoe kun je ervoor zorgen dat deze reinigingsdienst zijn werk goed kan doen? Hierbij enkele tips:

 • Gezonde voeding.   Zorg voor veel gezonde, verse en onbewerkte groenten en fruit die bomvol zitten met de nodige plantenstoffen, vitaminen, mineralen, antioxidanten en vezels. Verder kunnen ook noten (zoals walnoten en amandelen), zaden (zoals psylliumzaad), en chlorofylrijke algen zoals spirulina je lymfesysteem en de ontgifting ondersteunen. Ook ontgiftende kruiden zoals mariadistel kunnen bijdragen. Dit ondersteunt niet alleen je lymfestelsel maar ook de ontgifting in je lever en nieren. Meer over ongiften vind je in dit artikel.
 • Water drinken. Je lymfesysteem heeft alles met je vochtbalans te maken. Zorg dus voor voldoende vocht in je lichaam door gedurende de dag voldoende, liefst gefilterd, water of kruidenthee te drinken.
 • Veel bewegen dus! Bewegen is natuurlijk om veel meer redenen gezond, maar zoals eerder gezegd zorgt beweging ervoor dat het lymfevocht goed door je lichaam kan worden voortgestuwd en zich niet ophoopt. Alle beweging is goed, maar op en neer springen is het allerbeste. Om hierbij je gewrichten te ontzien is (mini)trampoline springen voor je lymfestelsel waarschijnlijk het allerbeste!
 • Verminder stress. Stress is de grootste sloper van je lichaam, ook van je lymfestelsel. Wees je ervan bewust waar jij ontspannen van raakt gezonde lichaamsbeweging in de buitenlucht zoals gewoon lekker wandelen, maar ook door mindfulness-oefeningen, ademhalingsoefeningen, meditatie of andere ontspanningstechnieken. Hier kun je lezen wat je kunt doen om stress te verminderen.
 • Ga regelmatig naar de sauna. Dat is niet alleen ontspannend, maar zweten helpt je lichaam met reinigen en ontgiften en draagt op deze manier bij aan een gezond lymfestelsel.

Op vrijdag 7 oktober geef ik een yin yang yogales om het lymfensysteem te ondersteunen. Via 10 yogahoudingen dat ik jullie uitgebreid zal aanleren stimuleren we de ‘pomp’ van het lymfesysteem en ondersteunen we op deze manier het gezond functioneren van ons lichaam.

Schrijf je hieronder in voor deze yogales: 

Kom je voor het eerst naar een Puur-Yoga les dan mag je deze gratis uitproberen. Vraag jouw gratis proefbeurt hier aan.

Geef een reactie