Wat ligt er allemaal op je lever?

Zaterdag 11 februari 2023

Vanaf februari begin ik elk jaar in mijn yogalessen meer aandacht te geven aan het houtelement (Traditionele Chinese Geneeskunde). Ik ben geen acupuncturist maar volgde wel verschillende opleidingen over deze boeiende geneeskunde die duizenden jaren oud is. Ik deel het liefst vanuit mijn eigen ervaringen en daarom koppel ik deze blog naar hoe ik het hout element en de lever )en galblaas meridianen leerde kennen.


Omdat ik nu minder lessen geef, heb ik in deze blog zoveel mogelijk informatie gestoken dat ik normaal in mijn lessen deel en verwijs ik naar blogs en filmpjes die ik eerder schreef en maakte.


Boosheid

“Jij bent boos hé?” Dat waren de woorden van mijn holistisch therapeut in 2018 toen ik mijn eerste consultatie bij hem had. Ik keek naar hem maar wist dat ik hem niks kon wijsmaken want hij voelt mij heel sterk aan. Gelukkig vraagt hij niet dieper door want de krop zit alweer klaar in mijn keel. Dat ene zinnetje is een gigantische trigger voor mij want ja, ik ben boos… omdat ik zoveel dingen heb toegelaten die niet oké waren… het brave meisje te zijn. En die boosheid begint mijn lichaam beetje bij beetje te vergiftigen. En het uit zich in mijn nek en schouders en de reden waarom ik bij mijn therapeut zit is omdat ik sinds kort een tenniselleboog heb dat intens veel pijn doet en pijn die ik moet verbijten terwijl ik yoga doe. (niet oké dus)

Ik doe al zoveel jaar yoga en de laagjes worden beetje bij beetje afgepeld, zoveel is duidelijk en ik weet dat ik nog veel innerlijk werk te doen heb

Mijn lichaam wordt met een biofeedback toestel gemeten en daaruit blijkt dat mijn lever -en galblaas, dikke darm en milt energie geblokkeerd is.  Ik verdiep mij al een tijdje in de meridiaanleer en weet dus dat dit niet oké is. Intuïtief wist ik wel dat het probleem daar zit, maar dat wil zeggen dat ik met boosheid, verdriet en mijn gebrek aan eigenwaarde aan de slag moet gaan.

 

Na mijn bezoek ga ik op zoek naar manieren hoe ik mijn lever -en galblaas energie kan versterken. De eerste stappen werden gezet met de acupunctuur dat ik die ochtend kreeg. Maar nu is het aan mij.

Het eerste wat ik toen deed is opnieuw starten met gemmotherapie en ik rij naar mijn favoriete biowinkel in Brugge om een flesje vijgenboom en zwarte bes.  De yin en yang remedie van de gemmotherapie. Daarnaast start ik op met een krachtige omega 3 -en vitamine D booster en niet te vergeten magnesium.

Maar het grotere werk moet diep vanbinnen gebeuren, niet enkel fysiek, maar in de emotionele en mentale laag…  en denk aan de uitleg dat ik in mijn lessen geef met mijn matroesjka popjes.

 

In deze blog schreef ik reeds over de meridianen. Het zijn rivieren van energie. Elk meridiaankoppel is verbonden met een natuurelement.

 

In de lente is dat het HOUT element. 

 

Het houtelement staat verbonden met lever -en galblaasenergie en staat voor een opwaartse beweging, je zou kunnen zeggen, een explosieve kracht die nodig is om vanuit de winter alles te laten ontwaken. Dat heeft veel energie nodig en doorzetting. De lente is dan ook een seizoen van wedergeboorte, leven (het woord lever komt van het Duitse woord Leben), groeien, ontwaken en ontkiemen.

In het oude China (en vele andere plaatsen op de planeet) merkten mensen op dat de omgeving in de loop van de seizoenen veranderde en merkten op hoe dieren, planten en de aarde zich dienovereenkomstig aanpasten om meer in evenwicht te leven met de cycli van de natuur.

Het menselijk lichaam werd gezien als een miniatuurreflectie van de kosmos. Een heel universum dat in ons werkt. Ook wij hebben seizoenen die doorlopen. Soms hebben we een uitbundige hoeveelheid energie zoals de zomer en soms moeten we rusten en opladen zoals de winter.

Deze opwaartse beweging van hout is gebeurt ook in ons lichaam.

De energie van de lever helpt ons bij het organiseren en coördineren van onze ideeën en visies in acties en verandering. De lever is verantwoordelijk voor de soepele stroom van Qi, de universele levensenergie (emotioneel / fysiek) en de bijbehorende emotie is woede.

Wanneer we onze woede of frustratie niet tot uitdrukking laten komen, stagneren we en kunnen we niet verder.

Dit onvermogen om zich goed uit te drukken kan zich manifesteren als assertief of overdreven agressief, hoofdpijn / migraine, menstruele en / of gynaecologische problemen, PMS, onvermogen om zich aan te passen aan verandering, depressie….

De deugd van het houtelement is vergeving en welwillendheid, wat het tegenovergestelde is van onuitgesproken woede.

 

Met het houtelement in balans kunnen we goed geworteld zijn in het verleden, staan ​​in het heden en hebben we de visie en vooruitziendheid om vooruit te gaan in de toekomst.

 

De lente laat de mens terug in beweging komen, alle frisse kleuren, geuren, de vogels die zingen, de warmte van de zon op onze huid prikkelen de zintuigen en zo ook ons zenuwstelsel.

Hout wordt geassocieerd met de lente omdat het een tijd is van groei, expansie en drijfvermogen. Net als het zaad dat in de winter in de aarde heeft gelegen en zijn reserves heeft behouden, springt het in de lente naar voren met een nieuwe bedoeling om leven te brengen op onze planeet. Het houten element gaat over vernieuwing, ontwaken en wedergeboorte.

De lever heeft als belangrijke functie het ontgiften van het lichaam. In de TCM* beschrijft men de lever ook wel als de generaal in huis.

De lever zorgt voor de uitscheiding van de afvalstoffen en wanneer dit proces niet goed verloopt, dan heeft dit een invloed op de rest van het lichaam.

De lenteschoonmaak geldt dus niet enkel voor het huis maar ook voor het lichaam. In de lente hebben veel mensen de neiging om te gaan poetsen, opruimen, de ramen open zetten, te reinigen en af te voeren.

Dit reinigen is niet enkel van belang voor de buitenwereld maar ook voor het lichaam. De lever heeft hier een belangrijke taak in. 

Lees ook : Zuiver je lichaam op een zachte manier. 

HOUT zorgt voor de vrije doorstroming van energie, Chi, en daarom kunnen alle organen in de problemen komen wanneer het hout element niet goed functioneert. Dit kan onder andere een effect hebben op het bloed.

Klachten: 

  • Ontregelde of pijnlijke menstruatie en klachten zoals PMS (premenstrueel syndroom)
  • Als de lever niet goed kan reinigen, houdt het lichaam veel meer afvalstoffen vast en kunnen jeuk, huiduitslag en acné ontstaan.
  • Er kunnen allerlei spanningen in het lichaam optreden bij een stagnerend houtelement: Vooral rond de spieraanhechtingen, rond de gewrichten en dan vooral rond nek en schouders.
  • Hoofdpijn, krampen, rusteloze benen, trillingen, spasmen, last van heupen of bekken, een gespannen middenrif en spanningen op de flanken/ribben behoren ook tot een stagneren houtelement.

(in de opleiding rond elementen, meridianen en yin yoga, gaan we nog dieper in op deze klachten want het zijn er nog veel meer).

Vier tips uit de Chinese geneeskunde tips om jouw gezondheid in het voorjaar te ondersteunen

We zijn onderdeel van de natuur en onderdeel van een natuurlijk proces. In dit lenteseizoen is het tijd om deze houtenergie te gebruiken.

 

  1. Ondersteun je lever en galblaas met acupunctuur, yin yoga, supplementen, berkensap, .. . Werk samen met uw acupuncturist om het beste plan voor u te bepalen.
  2. Maak duidelijke plannen en stel duidelijk doelen.
  3. Gebruik uw besluitvormingsvermogen om uw doelen flexibel te laten groeien terwijl u naar de hemel reikt, net zoals een plant dat doet in het voorjaar.
  4. Zorg voor je spirituele gezondheid door zelfzorg en meditatie, wat je zal helpen als je je richtingloos voelt.

Lees ook:

Wat je wil weten over je lever en lever Qi.

Wat je wil weten over je galblaas en galblaas Qi.

Borstel je huid gezond

Zuiver je lichaam op een zachte manier.