Hoor de wind…

Namasté,

hoor de wind.png

Krachtige windstoten langs het huis, de windorgel aan ons terras speelt zijn spel heel krachtig… de nacht is overgegaan in de dag, er is blauwe lucht tevoorschijn gekomen en zachte witte wolken die door de wind wat sneller bewegen dan normaal…

Ik lees het boek de Alchemist van Paulo Coelho opnieuw en daarin wordt verscheidene keren geschreven over de wereldziel, over tekens en over hoe die wereldziel tegen ons praat en ons dingen leert… als we ze willen zien.

Die wereldziel is ook doordrongen in Moeder natuur die ons op haar manier toont hoe verbonden we zijn met haar. Terwijl ik mijn koffie opdrink en mijmerend naar buiten kijk komt een gesprek op gang met die mooie Moeder die ons allen draagt.

De bomen en hun takken bewegen wild heen en weer, maar de boom blijft staan. Een krachtig beeld dat in de spirituele boeken en lessen een basisbegrip is. Ook in yoga is de boomhouding, Vrikasana, één van de bekendste houdingen met zoveel betekenis.

11 jaar geleden begon mijn spirituele weg met een les over “aarden”, iets waar ik nog nooit van gehoord had. Men begon te praten over wortels en koorden die uit mijn stuit vertrokken en omdat ik een leek was begreep ik er eigenlijk niks van… tot ik de oefeningen begon te doen. Ik zie de aardingsoefening die ik toen kreeg als mijn inwijding op mijn spirituele pad.

Wat had ik die les op dat moment nodig, want ik leefde al heel veel jaren in mijn hoofd, wat mijn lerares benoemde als de kruin van de boom. Mijn takken waaiden toen ook heel erg op dat moment, mijn gedachten stonden nooit stil. Maar ik was toen geen stevige boom, ik was een verzwakte boom door alles wat ik meegemaakt had. Mijn wortels waren niet stevig en ik dreigde om te vallen.

Elke dag opnieuw moest ik oefenen in aarden, visualiseren dat er wortels uit mijn voeten groeiden en ik zo de kracht en de stevigheid van de aarde door mij heen kon voelen stromen. En wat ik niet meer nodig had, mocht ik via diezelfde wortels diep de aarde insturen. Ik oefende op elk moment, in de douche, in mijn winkel, aan de kassa waar ik stond te wachten en ik leerde dat op mijn blote voeten lopen helend was.

Het duurde niet zolang eer ik voelde dat ik me sterker en steviger begon te voelen. Mijn wortels werden steviger en mijn gedachten kwamen tot rust.

IMG_1005 (1)Niet zolang na deze inwijding, kwam yoga op mijn weg en leerde ik nog meer wat aarden was.  De boomhouding is absoluut één van mijn favoriete houdingen.

De wind draagt ook heel wat symboliek met zich mee en dan denk ik aan het beeld van een orkaan, een tornado of een wervelstorm.

Men noemt dat wetenschappelijk het “oog van de orkaan”.  Het windstille gebied in het centrum van een orkaan wordt het oog genoemd. Terwijl de orkaan verwoestend kan zijn waar hij passeert, vanbinnen is hij  windstil. Nu ik hier zo veilig binnen zit te typen en de wind langs het huis hoor razen denk ik aan dat beeld van de orkaan. Want hoe vaak stormt het eens niet ons leven? Momenten waarop er alleen maar chaos en stress lijkt te zijn. We kunnen vaak niet gelijkmoedig blijven en gaan mee in de stress en voelen ons niet meer stevig.

Op zo’n momenten doe ik aardingsoefeningen en dan zoek ik dat stille punt in mezelf op. De stilte dat er altijd is. En die stilte draagt een grote capaciteit en kracht met zich mee. De stilte is als een bron waaruit je gevoed wordt en waaruit je creëert. Deepak Chopra noemt dit ook in zijn beroemde boek “de 7 wetten van succes” het veld van pure potentialiteit. Wanneer je het dagelijks stil maakt in jezelf kom je direct in verbinding met dit veld en dan kunnen er magische dingen gebeuren.

 

Een storm in ons leven is vaak nodig om ons tot bewustzijn te brengen van dingen die we moeten loslaten om plaats te maken voor vernieuwing.

Dus wanneer het nog eens een stormachtige dag is als vandaag… kijk eens naar buiten en praat met de wereldziel die Moeder Natuur is. En reflecteer dit op jouw leven. En stel je de volgende vragen:

 • Hoe stevig sta jij vandaag?
 • Heb je krachtige wortels?
 • Is er voldoende ruimte voor stilte in je leven?
 • Doe je dingen die jou vervulling geven?
 • Wat geeft en neemt jouw energie?
 • Ben je gelijkmoedig wanneer het stormt in jouw leven?

Doe vervolgens deze aardingsoefening : bij voorkeur buiten indien het weer het toelaat. 

 1. Ga met je beide voeten stevig op de grond staan en maak je groot. Een rechte rug, schouders naar achteren, armen ontspannen naast je lichaam, je kruin groeit in de richting van de hemel (plafond als je binnen staat). Maak je lang.
 2. Voel je ademhaling tot rust komen en visualiseer een stevige boom.
 3. Stel je vervolgens voor dat net zoals bij die stevige boom jij ook krachtige (energetische) wortels, verbindingen hebt met de aarde. Probeer je die wortels voor te stellen. En laat ze diep groeien in de aarde. Voel je steviger worden.
 4. Adem vervolgens diep in terwijl je de armen boven je hoofd uitstrekt en je naar de hemel reikt. Hou je adem even in en adem dan diep en langzaam uit terwijl je de armen laat zakken en je door je knieën gaat en je handen tegen de grond brengt. Hou je adem opnieuw even in en herhaal deze beweging 10x.
 5. Na de 10de keer ga je terug stevig staan en voel de energie stromen door je lichaam en voel de stevigheid. Neem een moment om terug rustig te ademen en naar de stilte in jezelf te gaan.

TADASANA 2

Geniet van het aarden.

Lichtvolle groetjes

Isabel x

#gronden #grondingsoefening #wereldziel #paulocoelho #alchemist #storminjouwleven

 

Geef een reactie