HET WONDER VAN DE KNOPPEN

Voor mij sinds jaren onmisbaar in mijn natuurlijk apotheekkast. Voor mezelf maar ook voor mijn gezin. Ik gebruik het voor van alles, als energie-gever, rustgever, verzachting van de spijsvertering, bij verkoudheid… en nog zoveel meer.

Ik leerde de gemmotherapie kennen in mijn winkel en door er mij in te verdiepen en te verkopen, maar vooral door de wonderbaarlijke resultaten dat gemmotherapie gaf, ben ik meer dan overtuigd dat dit een “natuurlijk medicijn” is en dat het in alle veiligheid kan gebruikt worden.

Voor deze blog heb ik me gericht naar één van mijn meest waardevolle boeken dat ik heb want de gemmotherapie heeft mijzelf maar ook mijn gezin, mijn man, mijn 90-jarige grootmoeder en zoveel mensen die ik ken reeds geholpen.

De gemmotherapie heeft voor mij alvast bewezen dat het werkt. Vanaf deze week zal ik zoals met de bachbloesems elke week ook uitgebreid aandacht geven aan deze unieke vorm van fytotherapie.

DEFINITIE VAN GEMMOTHERAPIE:

Onder invloed van de alchemisten is men reeds tijdens de Middeleeuwen gestart met het gebruik van boomknoppen.

Hildegarde Von Bingen(1098-1179)  kende reeds in de middeleeuwen de wonderbaarlijke geneeskracht van de knoppen en beschreef ze in haar beroemde boeken die vandaag de dag nog heel actueel zijn voor de herboristen.

Rond 1950 introduceert Dr. Niehaus, het gebruik van verse dierlijke embryonale cellen. Naar aanleiding van deze resultaten start Dr. Henry, een Belgische arts, in de jaren ’70 een studie over jonge knoppen en scheuten van plantaardige oorsprong. Hij noemt dit phytoembryothérapie en onder de noemer wordt hij dan ook de grondlegger van wat wij nu de gemmotherapie noemen.

Dr. Paul Henry studeerde tijdens de oorlog ’40 – ’45 geneeskunde aan de universiteiten van Brussel (ULB) EN Gent (RUG). Hij voltooide zijn studie aan de universiteit van Leuven (UCL). Aangetrokken door homeopathie, maar geremd door de limieten die hij er in ontdekte, richtte hij zich al snel op de fytotherapie. Hij was een groot waarnemer van de natuur en via zijn studie over de effecten van de knoppenextracten, ontwikkelde hij een nieuwe therapeutische benaderin.

Onder gemmotherapie verstaan we het gebruik van plantaardige embryonale weefsels zoals jonge kiemen, verse knoppen, wortelvezels. Ze worden gemacereerd in een mengsel van water/alcohol/glycerine, waarbij we een extract bekomen genaamd glycerinemaceraat.

De knop vertoont aan de basis  embryonaal weefsel, samengesteld uit ongedifferentieerde cellen. Deze weefsels sterven nooit af en produceren ieder jaar opnieuw nieuwe bladeren van de boom. (Een van deze embryonale cellen, in vitro, kan de volledig plant reconstrueren).

De jonge knoppen van bomen en struiken bevatten alle kennis van de toekomst van de boom. Ze bevatten meer genetische informatie dan alle andere weefsel en tevens vitaminen en mineralen, oligo-elementen, andere elementen zoals hormonen, enzymen en vooral het mineraalrijke sap in de lente.

Deze therapievorm werkt voornamelijk met het fyto-embryonale weefsel. .Deze jonge weefsels bieden nieuwe therapeutische mogelijkheden die niet gekend zijn bij volwassen planten. Deze glycerine-maceraten, afkomstig van boomknoppen, stimuleren de eliminatie, hebben een drainagefunctie en bevorderen het ontgiften van het organisme.

Dr. Henry beschreef dit als globale fytotherapie – de geneeskrachtige werking van de hele boom of plant bevindt zich in de cellen van de embryonale cellen in de knop.

Een wetenschappelijk onderzoek heeft aangeduid dat het maceraat van linde (Tilia tomentosa) zowel de rustgevende eigenschappen van de bloesem als de bloedzuiverende en diuretische eigenschappen van het spint bevat.

Hetzelfde ziet met bij de knoppen van de meidoorn (Crataegus oxyancantha), waarvan het maceraat naast de werking van de vrucht (werking op de hartspier) ook die van de bloesem (hartritme) vertoont.

De gemmotherapie is een waardevolle aanvulling op de fytotherapie, de homeopathie of de accupunctuur, geneeswijzen waarvan de werking soms geremd wordt door:

  • Gebruik van tranquillizers, en psycho-stimulerende middelen
  • Ontstekingshaarden
  • Auto-immuunziekten

Toedieningswijze:

  • Het is altijd aan te raden een arts, apotheker of herborist vertrouwd met gemmotherapie te raadplegen.
  • Er is één algemene regel:
  • 1 tot 3x per dag gebruiken buiten de maaltijden.
  • Men kan starten met 5 druppels geconcentreerd glycerinemaceraat 1x dag en deze dosis geleidelijk verhogen (met 1dr/dag) of wat rustiger aan met 1dr/3dagen) en dit tot 15 à 20 druppels.
  • Verdeel deze dosis, op regelmatige tijdstippen per dag.
  • Een kuur = 3 weken – 1 week rust – en dit vervolgens 3x herhalen.
  • Combineer maximum 2 remedies.

Zachte groetjes,

Isabel x

(bron: De gemmotherapie – geneeskunde van de knoppen –Philippe Andrianne)

3 antwoorden op “HET WONDER VAN DE KNOPPEN”

Geef een reactie