
Er zijn zo van die yogahoudingen waar ik een haat/liefde verhouding mee heb en voor deze houding ben ik niet de enige vermoed ik.
Maar laten we eens dieper kijken en leren over deze bijzondere houding.
Want zoals B.K.S. Iyengar het zei: als je niet veel tijd hebt om yoga te beoefenen, oefen dan tenminste de ploeghouding.
Iyengar was een heel grote voorstander om deze houding dagelijks te doen, maar met mijn voorgeschiedenis van een gevoelige nek, ben ik extra voorzichtig en gebruik ik ook extra “props” om de houding zachter te doen en er toch de voordelen uit te halen.
De gezondheidsvoordelen van Halasasa zijn groot, maar er zijn ook contra-indicaties.
Doe halasana niet bij :
- Hoge bloeddruk
- Menstruatie
- Nekproblemen zoals hernia
- Glaucoom
Grappig dat veel mensen deze houding vooral kennen uit de turnles van vroeger op school maar het is en blijft een heel traditionele YOGA asana.
In de klassieke ploeghouding zijn de benen gestrekt en raken de voeten de grond.
De houding is te vergelijken met een zittende vooroverbuiging, een combinatie van heup -en rugbuiging, waar in de ploeg nog een geforceerde buiging van de nek bij komt.
Het is belangrijker om de schouderbladen en het nek -en borstdeel van de wervelkolom (de cervicale en thoracale wervels) in een goede stand te houden dan de tenen aan de grond te krijgen. Dat betekent dat je de rug zo recht mogelijk moet maken.
Probeer je uit alle macht de voeten aan de grond te krijgen, dan kan dat hoofdpijn veroorzaken en een gevoel van kortademigheid doordat er te veel druk komt op de onderkant van het borstbeen of de keel.

Je kunt verschillende dingen doen om jezelf niet te forceren in de houding.
Leg bijvoorbeeld een in vier gevouwen dik deken onder de schouders zodat je nek en hoofd lager zijn dan de schouders.
En de dochter van Mr. Iyengar, Geeta Iyengar geeft het volgende advies:
“Bij teveel vetvorming op de buik of de dijen of in geval van hoofdpijn, migraine, ademhalingsproblemen, een hoge bloeddruk of als de zenuwen rust behoeven, moet de Ploeg geoefend worden met de benen rustend op een stoel, de armen gestrekt boven het hoofd en de ogen open. De dijen moeten helemaal over de stoel vallen. Dit haalt de druk van het middenrif en het gevoel van lichtheid uit het hoofd”.

Na geduldig oefenen zullen je voeten vanzelf zakken en ga je de geweldadige effecten van deze houding ervaren.
- door de rekking van de wervels wordt de rug soepel en de doorbloeding bevorderd
- de buik wordt samengetrokken, wat een natuurlijke massage van de buikorganen veroorzaakt
- vooral de hartstreek wordt rijkelijk van bloed voorzien, doordat het bloed vrij naar beneden kan stromen en door de druk van de kin op de borst zich rond het hart verzamelt.
- klierwerking en hormonale afscheiding worden gunstig beïnvloed, er ontaat een gevoel van ontspanning en verhoogde vitaliteit.
- geeft verlichting bij opvliegers
- bij problemen van de urinewegen
- bevorderd en voedt de doorbloeding van de wortels van de zenuwen van de rug
- bij slapeloosheid

Klassieke uitvoering van Halasana stap voor stap:
- Ga languit op de grond liggen, laat de armen los langs het lichaam liggen, ontspan het lichaam door een paar diepe en bewuste ademhalingen te nemen. Breng je aandacht naar het bekken en benen die je dan over het hoofd moet buigen.
- TIP : zorg dat je de houding dichtbij een muur kan uitvoeren. Plaats je bekken dichtbij de muur zodat je met je voeten stappend tegen de muur je benen omhoog kan brengen. Dit is zachter en veiliger voor je rug en nek.
- Breng de benen gestrekt naar omhoog, de armen naast je met de handen met de handpalmen naar de grond. Druk je handen stevig in de grond terwijl je met een licht zwaaiende beweging de benen naar de lucht brengt en de handen onder je heupen zet om je bovenlichaam te ondersteunen. Voel eerst even hoe dit voelt en probeer je rug zo recht mogelijk te maken. (voorgaande aanwijzingen respecteren indien nodig)
- Langzaam laat je dan de gestrekte benen zakken naar de grond of naar de stoel en raak je de grond met je tenen. Indien je op de stoel steunt ga zover dat je dijen op de zitting liggen.
- De armen kunnen onder de rug gestrekt worden met de handen en vingers in elkaar. Je kan de armen naast je laten liggen of je strekt dan de armen naast je hoofd zodat de handen naast de tenen komen, buig nu verder door, door het zitvlak boven de schouders te brengen. De tenen gaan hierdoor verder naar achteren, de kin komt tegen de borst aan, het hele gewicht leunt nu op de schouders (indien de benen op een stoel rusten is dat zachter) De benen blijven gestrekt. Blijf 1 minuut (voor beginners) tot 5 minuten (gevorderden) in de houding alle aandacht is gericht op de weg die de adem volgt, probeer zo diep mogelijk naar de buik toe te ademen om de doorbloeding in de organen daar te verhogen.
- Kom dan langzaam met gestrekte benen terug, rol de rug wervel voor wervel af en laat de benen gestrekt langzaam zakken. Doe dit heel langzaam.
- Rust minstens 5 minuten uit in Savasana.
Iyengar methode uitvoering met bolsters of opgevouwen dekens.
Iyengar methode uitvoering met stoel en opgevouwen dekens
Bouw halasana heel rustig en met veel geduld op maar na enkele dagen zal je een verschil voelen in jouw lichaam en jouw energie.
Ook een fantastische houding voor (onrustige) kinderen, in de kinderyoga doen we een spelletje met halasana door een ballon door te geven via de voeten naar elkaar. Ook kinderen hebben heel veel baat bij deze houding.
Zachte groetjes,
Isabel x
Super voor jou, probeer maar xxx
Dat is eentje die ik kan gebruiken! Again love it, love you❤