De laatste maand van het jaar is begonnen.

Wanneer men veel heeft meegemaakt heeft men de neiging te zeggen… “Wat zal ik blij zijn dat dit jaar voorbij zal zijn”. En toch, ondanks alles zal ik dat niet zeggen. Want ik geloof dat elke gebeurtenis, elk obstakel, elk verdriet en elke pijn er geweest is om mij de mens de maken die ik bedoeld ben te zijn.

Ondanks alles voel ik dat ik dit jaar meer dan ooit gegroeid ben als mens, als moeder, als yogini… nog meer verbonden te zijn met mezelf.

Ik ben zo dankbaar dat ik elke dag de kleine gelukjes kan blijven zien. Hoe moeilijk het soms ook is. Dus op deze eerste dag van de laatste maand van een bijzonder 2019 hoop ik dat ook jullie diezelfde dankbaarheid kunnen voelen.


En misschien kan deze prachtige tekst van Toon Hermans jullie hierbij helpen.


Dit is geluk

deze morgen aan het ontbijt

het zonlicht in de tuin

het konijn in het gras

de verse broodjes in het mandje

Rietje die naast mij zit

het licht in de kamer

dit is allemaal geluk.

Ik schrijf dit zo regelrecht

omdat je zo gauw zegt

ach, er is zo weinig geluk.

Ik denk dat er geluk genoeg is

maar dat we het meer opmerken

en het als vanzelfsprekend beschouwen

we zijn overvoed met geluk

daar worden we ontevreden van

en wie ontevreden is, is nooit gelukkig

Ik zal mij er in blijven oefenen

om het licht op de bladeren

en de kleine dagelijkse dingen die mij weldadig aandoen

te leren zien als geluk,

want geluk is geen groot afgerond gegeven –

het is niet iets theatraals of geëxalteerds –

geluk dat als een bombastische optocht voorbij komt bestaat niet.

Het is klein – teer – en verspreid

het raakt je alleen maar éven aan

het knipoogt…

het glimlacht …

maar dat is veel, héél veel.

(Uit het boek : ‘Verhalen uit mijn leven, Toon Hermans. 1986)