Functionele yoga

We gebruiken het lichaam niet om in een pose te komen. We gebruiken de pose om in het lichaam te komen.

Paul Grilley


Jij bent uniek! In het hele universum is er niemand zoals jij !

Misschien dragen jij en duizenden anderen dezelfde yogalegging, misschien hebben miljoenen mensen dezelfde schoenmaat als jij. Elke mens op aarde heeft dezelfde identieke ingrediënten waar het lichaam van gemaakt is. (botten, gewrichten, spieren, pezen, organen, bloedvaten, … ) Maar wanneer we dit dieper gaan onderzoeken dan zullen we gauw tot de conclusie komen dat wat jou vorm geeft, jou uniek maakt.  Dus wanneer jij uniek bent dan zal datgene wat jij nodig hebt om gezond en heel te zijn, héél verschillend zijn met wat iemand anders nodig heeft.

Dr. Roger Williams gaf hier een naam aan: BIOCHEMISCHE INDIVIDUALITEIT.

Het is deze variatie die al het verschil maakt wanneer we kijken naar wat ons gezond houdt en wat ons ziek maakt of ons aan ziekte doet lijden. De 18 eeuwse dr. Parry uit Engeland verklaarde het volgende:

“Het is beter te weten wat voor patiënt een ziekte heeft dan te weten welke soort ziekte de patiënte heeft.”

Wanneer we dit naar yoga vertalen:

“Het is beter te weten wat voor soort leerling/yogi een houding doet dan te weten welke soort houding de leerling doet.”

Daar ik zelf een chronisch nekletsel heb na mijn auto-ongeval, vond ik het in de eerste plaats heel belangrijk dat ik mijn eigen lichaam beter leerde kennen om veilig yoga te doen.

Ik volgde de 50 uur online teacher training Yin Yoga bij de Canadese Bernie Clark en vulde dit aan met de online teacher training met Bernie en Dr. Stuart Mc. Gill , Your Spine, Your Yoga. 

Dr. Stuart Mc. Gill die medische onderzoeken doet naar lage rugpijn bij professionele athleten zegt het volgende:

Elke mens heeft verschillende proporties:

   • lengte van de lichaamsdelen
   • spierlengte tot peeslengte verhouding
   • zenuwgeleiding
   • inwendige weefsels tolerantie
   • botstructuur

Wanneer men bij elke athleet dezelfde stereotype techniek zal aanleren dan zal dit de athleet beperken om zijn volle potentieel te bereiken, dus moet er getraint worden volgens de mogelijkheden en bouw van het lichaam.

Yogaleraar Paul Grilley, één van de grondlegger van Yin Yoga herkende dit en vond dat dit ook in yoga moet toegepast worden. Ik volgde de online teacher training ‘The functional yoga approach” bij hem en zo leerde ik samen met vele andere leraars over de hele wereld dat onze unieke biologie een belangrijke invloed kan hebben op onze yogabeleving.

Net zoals niemand dezelfde tandafdruk heeft, is het net zo dat niemand jouw botstructuur, jouw wervelkolom of jouw heupen of knieën heeft.

Er zijn houdingen die je vandaag kan doen, mettertijd ‘misschien’ kunt doen en er zullen dingen zijn je waarschijnlijk nooit kunt doen. 


Mijn balletleven…

Op mijn zevende droomde ik van een leven als ballerina en toen ik hoorde dat er een balletschool dichtbij zou komen dan voelde ik mij het gelukkigste kind ter wereld. Mijn techniek was goed, en ik had blijkbaar een aangeboren talent, niet perfect maar mijn balletjuf zag en voelde de passie voor het dansen. Op mijn 11 jaar was er binnen de balletschool de mogelijkheid om deel te nemen aan een auditie bij wijlen Jos Brabants, de oprichtster van ‘Het koninklijk ballet van Vlaanderen’. Ik herinner mij die dag als gisteren, want tijdens die dag werd mijn droom aan diggelen geslagen.

We moesten een ballethouding doen, waarbij we onze voetzolen tegen elkaar moesten zetten en de knieën naar de grond moesten brengen. Mijn knieën bleven halverwege vastzitten en ik kreeg ze geen centimeter dieper. Conclusie: Ik had geen goede heupen en was niet lenig genoeg. Ik zou het nooit kunnen werd mijn overtuiging en was toen al boos op mijn lichaam. Mijn ouders weten hoeveel uren ik danste, oefende, naar de balletles ging. Maar dat stemmetje van Jos Brabants bleef in mijn hoofd hangen. Toen ik de meisjes zag die wel doorgegaan zijn en die ongelooflijk lenig waren maakte mij dat triest. Waarom lukte mij dat niet? Waarom kon ik niet wat zij konden ook al trainde ik zoveel? Gelukkig heb ik het dansen toen niet opgegeven, mede door mijn balletdocente die op een andere manier naar me keek en mij stimuleerde mijn talent om de muziek te voelen, te improviseren en te genieten van het dansen zelf. Daar ben ik haar nog steeds dankbaar voor. Uiteindelijk zorgde mijn auto-ongeval in 2002 ervoor dat het intensieve dansen voorgoed voorbij was.

VERSCHILLEN ZIJN GEEN TEKORTEN MAAR EENVOUDIGWEG DE REALITEIT VAN JOUW BESTAAN.

Het stemmetje van Jos Brabants was ook in mijn yogaleven heel luid. Want ik had niet enkel de fysieke beperking door mijn nekletsel, maar ook in andere houdingen waar ik mijn nek niet mee belastte, lukte het mij niet. De zelfcriticus was daar terug en ik forceerde mij met alle gevolgen van dien. Ik kon geen lotus houding doen, kan ik nog steeds niet en voor sommige houdingen met veel externe rotatie in de heupen moet ik passen omdat het teveel pijn doet. Tot Paul Grilley en Bernie Clark op het toneel kwamen en mij leerden dat er geen kritiek moet zijn op mijn mogelijkheden, of dat er geen beschadiging aan mij was dat hersteld moest worden. In 2015 begon mijn yogabeleving te veranderen door de teacher training bij Anat Geiger en Marcel Van De Vis en later bij Bernie Clark, Stewart Mc. Gill, Paul & Suzy Grilley en uiteraard mijn grote voorbeeld Brigitte Longueville. 

Mijn lichaam had helemaal niet gefaald ! Mijn lichaamsbouw was gewoon anders en om een effect van een houding te hebben moest ik de houding aanpassen en niet mijn lichaam. 

Yoga is uiteraard een levenswijze en asana is maar een klein deel van de beleving, maar in deze blog gaat het vooral over dat deel.

Er zijn twee hoofdredenen om yogahoudingen (asana) te beoefenen:

Om gezonder te worden of om houdingen onder de knie te krijgen. Als je doel het eerste is, zul je meer succes hebben als je een functionele benadering van je oefening aanneemt, wat betekent dat je je moet concentreren op de bedoeling van de houdingen in plaats van op hun uiterlijk. Als het je bedoeling is om er goed uit te zien, kan een esthetische benadering vereist zijn. Maar wil je weer optimaal gezond worden of behouden, volg dan een functionele aanpak.

De Puur-Yogalessen zijn 100% gebaseerd op dat principe. De verplichte lockdown gaf me de gelegenheid mijn studie verder te zetten en zo kon ik de online opleiding volgen bij ‘the master himself’ Paul Grilley.

Hoe is dat dan in een yogales:

1. Ken het doelgebied dat je probeert te beïnvloeden en de sensaties die je daar wilt creëren. (bijvoorbeeld een stretch in de hamstrings)

2. Merk op wat je daadwerkelijk ervaart in het beoogde gebied terwijl je in de houding bent.

3. Als je de pose niet voelt in het beoogde gebied, verander dan wat je doet en zoek een positie die de beoogde sensaties creëert.


Bernie Clark zegt in zijn boek ‘Your Body, Your Yoga’ het volgende hierover:

Vaak zijn in een yogales de aanwijzingen van de leraar gericht op de vorm van de pose in plaats van op de bedoeling van de pose. Dit is begrijpelijk omdat de houdingen de hulpmiddelen zijn die we gebruiken. Maar de bedoeling achter elke houding zou moeten zijn om een ​​effect in het lichaam te genereren, in plaats van simpelweg de houding uit te voeren of er goed uit te zien. Dit is het belangrijkste verschil tussen een functionele benadering van yoga en een esthetische benadering. Wanneer een leraar, of de student zelf, de pose begint te beoordelen op hoe het eruit ziet in plaats van hoe het voelt, dan gaat de intentie om de gezondheid te optimaliseren verloren. Hoe je eruitziet in een pose is niet relevant; wat belangrijk is, zijn de sensaties die je door de houding creëert.


Spirituele ontwikkeling of bewustzijn is het idee loslaten dat je perfect moet zijn…

Wanneer je eenmaal besef hebt van het feit dat elk lichaam anders is, dat het voelen belangrijker is dan het esthetische, dan krijg je een diepere yogabeleving in alle lagen van je lichaam. Dit bewustzijn leerde mij mijn lichaam te aanvaarden zoals het was. Ik kon me meer concentreren op wat ik wou bereiken met yoga asana. Niet iedereen kan alle poses doen en dat is helemaal oké, er zijn aanpassingen mogelijk zodat het gebied waar we iets willen voelen ook gevoeld wordt. WAT EEN VERADEMING !!!

ALLE PUUR-YOGA LESSEN ZIJN GEBASEERD OP HET PRINCIPE VAN FUNCTIONELE YOGA.

Zachte groet,

Isabel x

 

Geef een reactie