Vandaag krijgt de wereld geen gewone les, maar een heus examen met de naam Covid-19. De wereld krijgt een examen over leren eenvoudiger te leven, een les over naar “binnen” gaan, in elke betekenis van het woord. Een les over vertrouwen hebben. En dan zien we mensen massaal naar de winkels gaan, de paniek in de ogen, de stress duidelijk voelbaar, grote hoeveelheden producten worden ingeslagen. De angst om tekort te hebben is duidelijk groot. Maar ook, … de angst om geconfronteerd te worden met zichzelf. De mens, die vandaag meer naar buiten gericht leeft, dan naar binnen, het geluk zoekt in de materie, in het hebben en het consumeren.

De mensen die door levensomstandigheden al langer bewuster leven, weten wat dit is, en voelen geen angst, voelen niet de nood om te hamsteren, maar zijn zelfs dankbaar voor het bewustzijn dat de wereld nu krijgt. Deze groep van mensen zijn hoopvol en weten dat we ondanks de geïsoleerdheid samen zijn. Dat uit zich in creativiteit, zingen, regenbogen en zonnen tekenen en verspreiden, online les geven… en zoals een heel wijze vrouw onlangs in een filmpje zei, dit is een uitgesproken kans tot vernieuwing.

Eenvoudig leven wil zeggen elimineren, het consumeren van dingen en ook verplichtingen, verwachtingen.

Het vereenvoudigen van ons leven maakt ruimte vrij in ons leven, in ons hart en hoofd. Ruimte voor datgene wat je écht nodig hebt.

Eenvoud brengt ons bij de kern van de dingen en het laat ons terugkeren naar een manier van leven dat we ons niet of vaag kunnen herinneren.

Terug voldoening vinden in dingen die geen stapels geld kosten, onszelf geen “beloningen” geven door dingen te kopen in de vorm van producten, naar buiten gericht amusement waar we voor betalen.


“Leven in eenvoud gaat over de beoefening van leven met minder en van daaruit tevredenheid en vervulling te vinden.”


Leer “aanwezig” te zijn door de dagdagelijkse dingen met aandacht te doen, zoals bij het wassen van je handen, koken, eten, een boek lezen, naar een mooi stuk muziek luisteren, bij het wandelen en elke stap dat je op deze aarde zet… en bovenal, aanwezig te zijn voor elkaar en te luisteren naar wat de ander te zeggen heeft.

Indien we massaal eenvoudiger gaan leven hoe groter de kans is dat we ons als “soort” kunnen ontdoen van de ravage die we als mens hebben aangericht aan moeder Aarde. De massale stortplaats dat onze oceanen geworden zijn door plastiek en afval en de klimaatverandering die we gecreëerd hebben door de niet te stoppen hebzucht van de mens.

Het zal de volgende dagen en weken duidelijk worden dat eenvoudig leven ons een diepere vervulling zal geven en hoopvol zal maken, levendiger en optimistisch, eenvoudig weg omdat we kunnen ontspannen. Het leert ons te (be)rusten in het vredevolle gevoel dat die manier van leven met zich meebrengt.

Tijd om stil te worden, te vertragen, quality time met ons gezin, in de tuin werken, een dansje doen op een leuk stukje muziek, ervoor te kiezen die grote voorraad dat we allemaal in ons huis hebben van eten en drinken, daadwerkelijk op te maken en er iets creatief mee te doen, in plaats van om het minste naar de winkel te gaan, dat boek lezen waar je geen tijd voor had… er liggen zoveel kansen in deze tijd dat we nu krijgen.


“Het is goed om eenvoudig te leven als het goed gaat, maar het is essentieel wanneer het minder gaat.”


Laat ons deze crisis of laat ik het liever een “uitnodiging” noemen, gebruiken om te begrijpen en te zien wat echt belangrijk is. Misschien is dat zelf het waarom het in de eerste plaats opdook.

Ons levensdoel is niet enkel om meer en meer te consumeren en dingen te verzamelen, meer te hebben, te bezitten en te kunnen weerstaan aan de verleidingen van de materiële gehechtheden en VERBINDING MAKEN MET DE DIEPTE VAN WIE WE ZIJN.

De “verplichting” die er nu is om eenvoudiger te leven zal voor veel mensen onrust brengen en velen zullen er ook niet mee kunnen omgaan, die mensen gaan het heel moeilijk krijgen. Deze mensen zullen het niet zien als een kans, maar enkel in negativiteit en angst blijven. Oordeel niet over hen, ze weten niet beter. Stuur hen liefde en jouw gelijkmoedigheid.

Wat nu gebeurt vraagt ons om te leren zien dat het leven geen doodlopende reis is maar een toegangspoort kan zijn tot een nieuw en krachtig hoofdstuk in je leven !

Voor wie het WIL zien, we krijgen een persoonlijke beloning door eenvoudiger te leven, namelijk : We worden meer beschikbaar voor andere levenservaringen.

Levenservaringen die ons dichterbij een vervullend leven brengen.

Zoals ik alle yogi’s die bij mij les volgen bij het begin van het jaar wenste met mijn nieuwjaarswens: “Gelukkig zijn met tevredenheid”.

Zachte groetjes,

Isabel x

%d bloggers liken dit: