De zeven spirituele wetten van succes

 

Mijn spirituele ontwikkeling begon kort na mijn auto ongeval in november 2002. Ik had tijdens mijn ongeval een mystieke ervaring waar ik een duidelijk teken kreeg dat mijn tijd nog niet gekomen was. Ik kocht de Celestijnse belofte, een alom bekend boek dat voor veel mensen aan de basis lag van bewuster of spiritueler in het leven te staan. Ik werd nieuwsgierig naar beschermengelen, gidsen, kristallen, bachbloesems, affirmaties, … Ik vond er rust in en het gaf me een gevoel van beschermd te zijn na de doodsangst en hevige pijnen waar ik was door gegaan. Het vervolg hierop was mijn winkel waar ik al deze producten ook verkocht. Ik begon met yoga en meditatie, leerde wat chakra’s en energie was. Ik noemde mezelf spiritueel, een woord dat ik nu nog zelden in de mond neem.

Op een dag kwam het boek van Deepak Chopra op mijn weg: ‘De zeven spirituele wetten van succes’. Een praktische gids voor het vervullen van uw dromen! (dat stond toen op de voorpagina). Mijn winkel was op dat moment mijn zorgenkind geworden want succesvol kon ik mijn zaak niet noemen. Hoe meer ik met spiritualiteit bezig was, hoe moeilijker de dingen werden. Ik begreep er niks van. Dus ik legde al mijn hoop in het kleine boekje.

Maar dat was een behoorlijke tegenvaller, de taal die in dat boek gebruikt werd, ook al was het Nederlands, was niet mijn taal. De spiritualiteit dat ik kende was hier nergens te bespeuren. Ik legde het boek voor enkele jaren aan de kant. Enkele jaren en een faillissement en echtscheiding later, probeerde ik opnieuw. Ondertussen was ik al wat meer ‘gegroeid’ en enkele levenslessen rijker. Ik had mijn spiritualiteit op een laag pitje gezet want mijn geloof was met momenten heel ver te zoeken. Nog steeds was het moeilijk lezen maar toch worstelde ik me erdoor en begon de wetten wat toe te passen in mijn leven. Begrijpen deed ik nog steeds niet zo goed maar het voelde al beter.

Ik begon door mijn yoga -en yogafilosofie opleidingen meer en meer bewust te worden over wat spiritualiteit ‘echt’ was. In yoga gaat men op zoek naar verlichting en dat doet men via het achtvoudige pad van Yoga. (Patanjali).

Ik leerde over de verschillende lichamen (Koshas), de kwellingen (Kleshas), de Vrttis (de Wervelingen), de ziel, goddelijkheid, dharma, karma, … een heel andere wereld ging open die niks meer te maken had met mijn spirituele beleving.

Het komt er eigenlijk op neer, om het met mijn woorden te benoemen, dat we doorheen alle lagen van onszelf dienen te gaan waarbij we elke laag dienen te onderzoeken en te zuiveren zodat we steeds meer in contact komen met onze bron, ons Zijn, onze ziel…

Vooral niet meer naar buiten gericht te zijn en ons losmaken van het ‘is-niet-eerlijk-verhaal’. Te stoppen met wachten tot anderen gaan veranderen en daartegenover te kijken naar wat we in onszelf dienen te veranderen om te groeien en gelukkig te zijn. Tevredenheid cultiveren in onszelf en leven. Onze gedachten, woorden en daden op één lijn laten zijn. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Deze studie van jaren bracht mij naar het diepere begrijpen van wat Deepak Chopra bedoeld met succes.

We moeten ons bewust zijn van het feit dat er diep in ons iets leeft dat we niet met woorden kunnen beschrijven. Hij benoemt het als een bron, je zou het ziel kunnen noemen, goddelijkheid, ware natuur, het Zelf… maar het is onze pure staat van Zijn. We zijn allemaal ‘naakt’ en puur naar deze wereld gekomen.  Elk met ons unieke karma, elk met ons unieke talenten. Het is aan ons om doorheen ons leven de lagen, overtuigingen en conditioneringen die we aangeleerd zijn door anderen en waar we ons mee identificeren los te laten.

In de zeven spirituele wetten vertelt Deepak Chopra hoe we zo ons hoogste potentieel kunnen bereiken door naar ons Dharma (levensopdracht/levensdoel) toe te leven en aan onszelf te werken. Bewust te worden van de wetten van het universum.

Het boek is vandaag voor mij nog steeds een belangrijk werk waar ik nog heel vaak uit put of toepas wanneer ik merk dat ik niet meer synchroon leef met mijn bron.

Patanjali begint de sutra’s met het volgende:

Atha Yoga Anusasanam

 • Atha gaat over toewijding. Toewijding aan wat we NU doen.
 • Yoga verwijst hier naar de link die optreedt wanneer we ons ergens aan binden.
 • Anusasanam zegt dat actie telt!  We kunnen veel mooie boeken lezen en intellectueel begrijpen, maar als we er niet naar handelen, doen we geen yoga. Yoga is transformationeel omdat het actie vereist – verandering vereist actie.

Samengevat: We zijn op zoek naar een lichter leven, transformatie van stress naar innerlijke rust. We zoeken naar vervulling en betekenis. We moeten ons bewust verbinden met dát wat we willen of zoeken, en handelen waar handeling nodig is. Het niet verwachten dat het uit de hemel zal komen als je maar genoeg kaarsen aansteekt, bid, edelstenen draagt, vegan bent en elke dag op je yogamat zit te mediteren. Nee! Er wordt gevraagd om iets te doen. Om datgene wat ons belet te groeien aan te pakken. Dát, lieve mensen, is yoga… Dat is de weg naar succes.

En mag ik je gerust stellen… daar ben ik zelf ook nog niet, ik ben al veel verder dan 20 jaar geleden, en met wat ik weet, durf ik vandaag veel sneller te handelen. Maar ook mijn leven blijft één grote leerschool.

Overzicht van de zeven wetten

 

 1. De wet van pure potentialiteit

 2. De wet van geven

 3. De wet van oorzaak en gevolg

 4. De wet van de minste weerstand

 5. De wet van intentie en wens

 6. De wet van afstand nemen

 7. De wet van dharmadVolgn va

  naf woensdag 29 juni de zeven

  Deepak Chopra:

“Met de kennis en praktijk van de spirituele wet brengen we onszelf in harmonie met de natuur en creëer met zorg, vreugde en liefde.

Er zijn veel aspecten aan succes, materiële rijkdom is slechts één component.

Bovendien, succes is een reis geen bestemming. Materiële overvloed, in al zijn uitdrukkingen, is toevallig één van die dingen die de reis aangenamer maken. Maar succes omvat ook goed gezondheid, energie en enthousiasme voor het leven, bevredigende relaties, creatieve vrijheid, emotionele en psychologische stabiliteit, een gevoel van welzijn en gemoedsrust. “

 

 

 

Geef een reactie