De kern van ware liefde

In the end, only three things matter: how much you loved, how gently you lived, and how gracefully you let go of things not meant for you.”

Namasté,

Een boek dat mijn visie op “liefde” voorgoed veranderde is het boek “Ware liefde” geschreven door Thich Nhat Hanh.

Ik heb de tekst al vaak als meditatie gebruikt in mijn lessen en sommige aspecten zijn al vaak heel nuttig geweest in mijn eigen leven.

Af en toe lees ik het boek opnieuw of doe ik meditaties uit het boek, iets wat ik vandaag opnieuw deed en daarom dacht ik dat het misschien wel eens goed is om deze waardevolle woorden te delen.

DE VIER ASPECTEN VAN LIEFDE

Volgens het boeddhisme bestaat liefde uit vier elementen…

Het eerste is MAITRI , dat kan vertaald worden in liefhebbende vriendelijkheid of welwillendheid.

Liefhebbende vriendelijkheid is niet alleen de wens om iemand gelukkig te maken of om een geliefde persoon vreugde te brengen, het is de kunst iemand van wie je houdt vreugde en geluk te brengen. 

Want zelfs als je denkt dat je van deze persoon houdt, kan jouw liefde hem of haar toch doen lijden

Het vraagt oefening om op de juiste manier lief te hebben; om geluk en vreugde te kunnen moet je diepgaand kijken beoefenen, gericht op de persoon die je liefhebt.

Want als je die persoon niet begrijpt, kun je niet op de juiste manier liefhebben. Als je niet kunt begrijpen kun je niet liefhebben.

BEGRIP IS DE KERN VAN LIEFDE, dat is de boodschap van de Boeddha.

Als bijvoorbeeld een echtgenoot de diepste zorgen of de diepste verlangens van zijn vrouw niet begrijpt, als hij haar lijden niet begrijpt, kan hij haar niet op de juiste manier liefhebben.

Zonder begrip is liefde onmogelijk.

Wat moeten we doen om een persoon te begrijpen? We moeten tijd nemen, we moeten AANWEZIG zijn, alert zijn, we moeten observeren, we moeten DIEP KIJKEN.

En de vrucht van van dit diepgaande vorsen heet BEGRIP

Liefde is ware liefde als het wordt opgebouwd uit begrip.


Het tweede element van ware liefde is mededogen, KARUNADit is niet alleen de wens iemands pijn te verlichten, maar het ook te kunnen. Je moet leren diepgaand kijken om een goed inzicht te verkrijgen in de aard van het lijden van deze persoon, zodat je hem of haar kunt helpen veranderen. Kennis en inzicht zijn altijd de grondslag van de oefening. De oefening van inzicht is MEDITATIEOEFENING. Mediteren betekent diep kijken naar de kern van de dingen.


Het derde element van ware liefde is VREUGDE, MUDITA.

Als liefde geen vreugde bevat, is er geen ware liefde. Als je de hele tijd lijdt, als je de hele tijd huilt en als je de persoon die je liefhebt aan het huilen maakt, is dit geen ware liefde – het is zelfs het tegenovergestelde ervan.

Als er geen vreugde in je liefde is, kun je er zeker van zijn dat het geen ware liefde is.


Het vierde element van ware liefde is UPEKSHA, gelijkmoedigheid of vrijheid. In ware liefde ontvang je vrijheid. Wanneer je liefhebt, geef je de persoon die je liefhebt vrijheid. Als het tegenovergestelde het geval is, is het geen ware liefde. Je moet op zo’n manier liefhebben dat de persoon van wie je houdt zich vrij voelt, niet alleen vanbuiten maar ook vanbinnen. Een verstandige vraag om te testen of je liefde echt is : “Liefste, heb je genoeg ruimte in je hart en om je heen?”.

Uit heb boek “Ware Liefde” van Thich Nhat Hanh

Deze vier elementen tellen niet enkel voor relaties tussen partners, maar ik vind ze minstens even belangrijk om ze toe te passen op iedereen waar je zielsveel van houdt.

Als mama probeer ik deze waarden ook na te leven bij mijn kinderen en opvoeden gaat zeker niet over een leien dakje, elke mens heeft zijn of haar eigenheid, ook onze kinderen.

Maar door te leren diepgaand kijken heb ik geleerd dat een gedrag vaak veroorzaakt wordt door een verdriet of pijn dat nog niet geheeld is en dan is het belangrijk om mededogen te voelen.

Onze relaties zullen nooit helemaal perfect zijn, dat is ook niet mogelijk en dat hoeft ook niet, want dan zouden we niet meer leren.

Maar deze raadgevingen kunnen jou wel helpen om bepaalde aspecten van een relatie, is het nu als echtgenoot of echtgenote, moeder, vader, broer, zus… beter te leren te begrijpen om er beter mee te kunnen omgaan.

Zachte groetjes,
Isabel x
#wareliefde #thichtnathhanh #buddhism #spirituality #love #valentine

Eén antwoord op “De kern van ware liefde”

Geef een reactie

%d