CORTISOL IN BALANS

Photo by twinsfisch on Unsplash

GEEN ENKEL GEZOND VOEDINGSPATROON KAN HET WINNEN VAN LANGDURIGE STRESS !

Marjolein Dubbers noemt Cortisol het “woeste alfamannetje” als het gaat om je hormonen.

Gezond en langdurig gestrest zijn gaan nooit samen. Teveel cortisol is de start van een hele waterval aan andere problemen.

DE OERTIJD

Heel vroeger – in de oertijd – produceerde je lichaam cortisol als je bijvoorbeeld op jacht ging voor je eten, je de confrontatie had met een rivaliserende stam of wanneer er plots een wild dier voor je stond. Cortisol zorgde dat je alert reageerde op stresssituaties ofwel dreigend gevaar zoals een wild dier of andere vijand. Je ging het gevecht aan of sloeg op de vlucht.

Dankzij cortisol kreeg je de reactie angst en kon je handelen en hebben we dit nodig om te kunnen reageren op situaties. Op die momenten is cortisol jouw bondgenoot. Vechten of wegrennen.. Wat het ook wordt, cortisol zorgt ervoor dat je die beslissing kan uitvoeren.

Tegenwoordig zijn er in het dagelijkse leven geen wilde dieren en stammen meer om tegen te vechten. De dreiging die je ervaart komt uit een andere hoek. Je hebt voornamelijk te maken met mentale stress. Of je genoeg verdient om de rekeningen te betalen, je relatie stabiel is, je kinderen veilig zijn, fileleed, werkdruk, dreigend ontslag enzovoort. Elke keer dat je stress hebt, maken je bijnieren cortisol aan. Dit zorgt voor een te hoog cortisol en stress niveau.

We zijn zo gewoon geworden aan hoge niveaus van stress dat we niet eens meer merken dat we gestrest zijn.

Stress gaat zich overal in verstoppen, slechte voeding, een verstoord dag-nacht ritme door nachtdiensten, chemische stoffen, te weinig sporten of juiste teveel sporten, angsten, verdriet, boosheid, machteloosheid voelen in een relatie, zelfs verliefd zijn kan je stress geven.

Veel voorkomende symptomen van stress :

 • slaapproblemen
 • je opgejaagd voelen
 • snel geïrriteerd zijn
 • moeite met focussen
 • moeite met afvallen
 • overeten
 • maaltijden overslaan
 • vaak behoefte aan zoetigheden, koffie, alcohol of energiedrankjes
 • vaak terugkerende verkoudheden
 • hoofdpijn
 • spierspanning ter hoogte van nek -en schouders
 • hormomale problemen
 • libidoverlies

Een weetje over koffie:

Koffie prikkelt je lichaam om nog meer cortisol te maken. Wetenschappers hebben ontdekt dat het beste moment van de dag om uzelf uw dagelijkse cafeïneshot toe te dienen tussen 9.30 en 11.30 uur is, zo schrijft de Daily Telegraph. Dat heeft te maken met de aanwezigheid van het hormoon cortisol, dat de alertheid stimuleert en de interne klok regelt, in het lichaam. De hoeveelheid cortisol is van nature hoog na het ontwaken en kan tot een uur daarna hoog blijven, met een piek tussen 8 en 9 uur. Volgens de Amerikaanse neurowetenschapper Steven Miller is het daarom beter om pas na deze cortisolpiek aan de koffie te gaan zitten.

DE RELATIE TUSSEN JE SCHILDKLIER EN LANGDURIGE STRESS

Ons lichaam is een magisch instrument, wanneer ik dit allemaal leerde dacht ik dat vaak en voel ik me extra dankbaar voor mijn lichaam. Want hoe wonderlijk is het niet dat er zoiets bestaat als cortisol en al die andere belangrijke hormonen die er voor zorgen dat wij in leven blijven. En hoe ons endocriene systeem met elkaar communiceert !

Zoals een heel vaak voorkomende klacht : een te traag werkende schildklier.

En in veel van deze gevallen is het te wijten aan langdurige stress en is het je schildklier die vertraagt omwille van je bijnieren te beschermen tegen uitputting.

Eigenlijk zegt jouw lichaam, als ik je extra moe maak dan zul je het misschien wat rustiger aan doen en kunnen je bijnieren weer opladen.

Maar nee hoor, dat doen we niet, we nemen medicatie om die schildklier terug sneller te doen werken. Begrijp je dat veel (vooral) vrouwen hierdoor in een hormonale problematiek terecht komen?

Luisteren naar de wonderbaarlijke intelligentie van ons lichaam zou dit vanzelf geheeld hebben, maar we willen snelle oplossingen. Zo zijn we het gewoon geworden.

DE BALANS MOET WORDEN HERSTELD.

Tijd voor jezelf is in geval van teveel stress heel belangrijk.  Een yogasessie, meditatie, ademhalingsoefeningen, massage, een wandeling in het bos of aan het strand, het helpt allemaal om je lichaam tot rust te laten komen.

Wanneer de stress wegvalt, daalt onmiddellijk de hoeveelheid cortisol in je bloed en dalen ook je hartslag en je bloeddruk.  Je hoofd wordt leeg. Je kan weer met aandacht naar de wereld kijken. 

ONTLADEN

Denk eens aan een griep, verkoudheid of een migraine aanval net na eens stressvolle week of een examenperiode, vaak als het weekend is of wanneer je op vakantie gaat?

Op je laatste krachten heb je nog alles kunnen doen wat moest. En dan… je kan eindelijk ontspannen en dan is het op.

Dat is geen toeval  maar het toverwerk van cortisol.

Wanneer je veel stress hebt, zorgt cortisol dat je overeind blijft maar ook dat je immuunsysteem wordt onderdrukt. je lichaam steekt nu even geen energie in ingewikkelde afweerreacties  zoals een snotneus.

Je kunt het verkoudheidsvirus wel een paar dagen bij je dragen zonder dat je het in de gaten hebt. Hooguit voel je je een beetje moe, er zit iets te broeden. Maar cortisol laat je doorgaan.

En als je dan eindelijk tot rust komt stopt de cortisolaanmaak en schakelt je immuunsysteem weer in.

Het lijkt alsof je geen weerstand hebt, maar dat klopt niet. Dat je ziek wordt betekent juist dat het immuunsysteem op volle toeren draait.

Als je op zo’n moment de tijd neemt om uit te rusten en jezelf goed te voeden, worden de ziektekiemen er snel weer uit gewerkt.

Extra tips om jouw bijnieren te ondersteunen:

 • Yoga, Qi gong, Tai Chi zijn fantastische bewegingsvormen en zitten vol met wijsheid hoe je je leven in evenwicht kan brengen.
 • Voldoende slapen (gemiddeld 7 uur per nacht) probeer je bioritme te respecteren.
 • Mediteren
 • Lichaamsbeweging zoals wandelen, fietsen, zwemmen,… wekelijks in je agenda inplannen. Na het werk even een frisse neus halen door 5 minuutjes buiten te zijn of het blokje om te wandelen.
 • Gezonde en pure voeding
 • Siberische ginseng (apotheek of natuurwinkel) geeft vermoeide bijnieren een steuntje in de rug.
 • Zoethout is ideaal tijdens fysieke en emotioneel stresserende periodes. (wel opletten bij een te hoge bloeddruk) Je kan het in stokjes of thee innemen.
 • Vitamine C !!! Stress vreet het vitamine C gehalte in je lichaam op, daarom moet je de voorraad regelmatig aanvullen. Heb je niet genoeg vitamine C in je lichaam. Dan kun je je slecht concentreren en zit je immuunsysteem vol gaten waardoor je voortdurend met een snotneus of een oorontsteking rondloopt. Je kan goede kwaliteit Vit C kopen in de apotheek of natuurwinkel, maar ook blauwe bessen, papaya, paprika’s, broccolli, sinaasappels en citroenen zijn natuurlijke bronnen…
 • Supplementen zoals, Bio-Ashwaganda, Rhodiola, Gemmotherapie vijgenboom, magnesium, Vit. B.
 • Bezoek eens een holistische dokter zoals : https://www.praktijkvoorenergieenvitaliteit.be/aanbod/geen-diagnose-gevonden-holistische-geneeskunde/

Deze zachte ontspannende avondyoga is een manier om overwerkte bijnieren tot rust te brengen en beter te slapen.

Enjoy.

Zacht groetjes

Isabel x

Eén antwoord op “CORTISOL IN BALANS”

 1. Hallo Isabel,

  Dank je wel voor dit bericht! Is heel nuttig voor mij J

  Groetjes

  Fabienne

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: