Bodyguards van het lichaam.

Het immuunsysteem


2020 is begonnen en de eerstvolgende weken zullen de yogalessen in het teken staan van het versterken van ons immuunsysteem. Aan de hand van de verschillende soorten yogalessen in januari en februari zullen we het immuunsysteem versterken. (zie https://puuryoga.com/lessenrooster-3/)

Maar wat is dat immuunsysteem nu eigenlijk en hoe werkt het ?

De wereld wemelt van de bacteriën en andere potentiële ziektemakers. Maar gelukkig weet ons immuunsysteem daar wel raad mee. Heel belangrijk dus om dit heel slimme systeem sterk en gezond te houden.


1. Anatomie van het immuunsysteem


Het bestaat uit drie onderdelen:

Een fysieke barrière

Wordt gevormd door de huid, die zich letterlijk tussen het inwendige lichaam en de buitenwereld bevindt.

Ook de slijmvliezen in de luchtwegen en darmen, het speeksel en het maagzuur horen bij de fysieke barrière.

Op al deze locaties worden bacteriën en virussen tegengehouden.

De algemene afweer .

Laat witte bloedcellen door ons lichaam reizen die alle ziekteverwekkers en lichaamsvreemde stoffen die ze tegenkomen, uitschakelen.

En hoe intelligent kan ons lichaam zijn! Stel je hebt je gesneden en je hebt een wondje, het immuunsysteem schiet in gang en geeft stofjes af die verdediging cellen naar de plek van het wondje stuurt om daar de eventuele ziekteverwekkers te vernietigen.

De specifieke afweer 

Richt zich op de ziekteverwekkers die zich snel door het lichaam verspreiden in het lichaam en die niet onderschept worden door de algemene afweer. Dit systeem maakt gebruik van “lymfocyten” op de buitenkant van een cel die ziekteverwekkers herkennen en uitschakelen.

2. VEEL VOORKOMENDE AFWIJKINGEN


1. Zwak immuunsysteem:

Door gebrek aan slaap, een infectie of een tekort aan vitaminen kan je ALGEMENE AFWEER (2) verzwakken. Je weerstand is laag, je bent veel vatbaarder voor verkoudheid en je wordt sneller ziek.

STRESS VERLAAGT JE WEERSTAND IN EEN SNELTEMPO!!! Bij extreme stress kan het immuunsysteem zelfs korte tijd worden uitgeschakeld. Ook gifstoffen in eten en in onze omgeving kan onze afweer verzwakken.

2. Aangeboren afwijkingen:

Een kleine groep mensen worden geboren met een erfelijke afwijking aan het immuunsysteem waardoor het afweersysteem niet goed werkt. Hierdoor kunnen zelfs onschuldige infecties niet goed door het lichaam worden bestreden en ben je vatbaarder voor allerlei infecties.

3. Auto-immuunziekten:

Dit type ziekte ontstaat doordat het immuunsysteem lichaamseigen cellen als lichaamsvreemd ziet.Het lichaam gaat dan antistoffen tegen de eigen weefsels aanmaken. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de ziekte van Crohn en reuma. Waarom het afweersysteem het eigen lichaam aanvalt is (nog) niet duidelijk.

Onderdrukking van het immuunsysteem:

Hoewel soms noodzakelijk kunnen sommige medicijnen je afweer onderdrukken. Dit is bijvoorbeeld het geval bij medicijnen tegen chronische ontstekingen (cortisone), chemotherapie en bij medicijnen tegen auto-immuunziekten. Deze medicijnen verminderen het vermogen van het lichaam om infecties te bestrijden.

Doen!


Yoga versterkt het immuunsysteem door de bewegingen die versterkend werken op het immuunsysteem. De krachtige ademhalingsoefeningen versterken de weerstand en zorgen ervoor dat de longen ‘verlucht’ worden. De meditatie – oefeningen brengen balans in het zenuwstelsel.


Voeding : het belang van voeding moet ik jullie niet meer vertellen. Voeding kan ook als een medicijn werken. Mijn voorkeur gaat uit naar zo biologisch en gezond mogelijk eten en ik ben een voorstander, maar dat is een persoonlijke voorkeur, voor de keuken van Pascale Naessens. Zeker nu met het boek “nog eenvoudiger” maakt ze het ons héél gemakkelijk om gezond en evenwichtig te eten. Minder vlees is uiteraard ook heel belangrijk en af en toe eens een dagje vasten of toch zeker minder eten kan een boost zijn voor jouw volledige systeem.

Lees : https://puuryoga.com/2017/01/23/toxic-shocker/


Bewegen – Sporten: Bewegen is essentieel omdat het de risico’s vermindert. Er zijn epidemiologische studies die laten zien dat als we wereldwijd een actieve levensstijl zouden hebben – gewoon een beetje meer bewegen per dag – er in 2050 16 miljoen minder mensen met alzheimer zouden zijn. Zestien miljoen. Omdat je door te bewegen minder kans hebt op onder meer diabetes type 2 en een hoge bloeddruk, allebei risicofactoren.

Voldoende slapen, minimaal 6 tot 8 uur per nacht waarvan bij voorkeur een deel voor middernacht. Tijdens de slaap herstelt het immuunsysteem zich. Lees ook : https://puuryoga.com/2017/01/24/natuurlijke-slaapmiddelen-1/


Verzorg je darmen. Zeventig procent van onze afweer vindt plaats via de spijsvertering. Help de natuur een handje door eventueel af en toe een kuur te doen met een probiotica kuur te doen. Een product dat ik aanraad : https://www.solgar.nl/producten/spijsvertering/advanced-multi-billion-dophilus/

Lees ook: https://www.uza.be/probiotica-levende-beestjes-op-uw-bord


De rode zonnehoed – Echinacea Purpurea is een waar wonderplantje. Het is een geneeskrachtige tinctuur die de aanmaak van witte bloedcellen stimuleert. Ook gaat het de verspreiding van bacteriën tegen.


Aromatherapie : In de yogales maak ik ook gebruik van de Aromaforce synergie van Pranarôm tijdens de Nadi Shodana pranayama (wisselademhaling).

Klik even hier voor meer info over deze aromatherapie: Aromaforce Pranarom. Doe 1 à 2 druppels in je rechterhand en inhaleer het aroma van essentiële oliën via de pranayama. De olie kan ook diverse manieren gebruikt worden.  Deze synergie kan op verschillende manieren gebruikt worden. Hieronder een filmpje van Yogamagazine waar je de wisselademhaling leert, ik gebruik deze techniek graag enkele druppels Aromaforce in mijn hand.

Lees: https://www.ritavanparys.be/opleidingen/


Lachen, heel veel lachen, het is écht gezond. Een goed humeur en regelmatig lachen versterken je immuunsysteem. https://puuryoga.com/2019/01/21/geluksbrenger/


Bosbaden : de laatste jaren hoor je veel over deze trend die uit Japan kwam overgewaaid. een bosbad geeft een boost aan je immuunsysteem. Bomen scheiden essentiële oliën met antibacteriële eigenschappen af. De effecten daarvan zouden zelfs een maand na je bosbad zichtbaar blijven. Uit onderzoek blijkt bovendien dat bosbaden de antikankerstoffen in je lichaam doen stijgen, je bloeddruk verlagen, de stofwisseling verbeteren… Geen wonder dat je in Japan verenigingen voor bosgeneeskunde en bostherapiecentra hebt. Geen tijd voor een bosbad? In de buurt van bomen wonen is goed tegen kanker en ook aromatherapie met fytociden van het bos geeft mooie resultaten. Zo gebruiken psychiatrische klinieken in Japan essentiële oliën om de stemming van depressieve patiënten te verbeteren.


Acupunctuur: jullie weten dat ik een heel grote voorstander ben van acupunctuur. Mijn gezin en ik zijn echt gebaat met acupunctuur en we hebben heel goede resultaten met de behandeling ervan. Ook bij verkoudheid en verlaagde weerstand kan acupunctuur zeker helpen: Acupunctuur bij verkoudheid


Massage : laat je regelmatig masseren, Dan activeer je de bloedcirculatie in je lichaam en verbetert de stofwisseling. Immers, schadelijke stoffen worden sneller afgevoerd, maar er worden ook verse voedingsstoffen aangeleverd waardoor je lichaam zich sneller herstelt. Volgens diverse onderzoeken verandert onder invloed van een stevige massage ook de samenstelling van je bloed. Tijdens zo’n sessie worden er namelijk meer witte bloedcellen aangemaakt. Dat is fijn, want die helpen ziekteverwekkers in je lichaam te bestrijden en zo je immuunsysteem versterken.


NIET DOEN


  • Pas op met suiker, want die remt de aanmaak van witte bloedcellen, die belangrijk zijn voor het afweersysteem. Na het eten van geraffineerde suikers verzwakt het immuunsysteem al na twintig minuten.
  • STRESSEN !!! Stress is echt funest voor je weerstand, het zet je afweersysteem op een lager pitje. Zorg dat je regelmatig een moment voor jezelf hebt en dat je voldoende tijd neemt om na een drukke periode te herstellen.
  • Teveel schoonmaken. Doordat we door de jaren heen veel hygiënischer zijn gaan leven, wordt onze afweer minder op de proef gesteld. Die raakt hierdoor verzwakt, met als gevolg dat we minder goed gewapend zijn tegen allerlei ziekmakende stoffen.

Belangrijke noot !!!


Deze tips zijn vooral om de weerstand aan te sterken en denk dan hoofdzakelijk PREVENTIEF !!! 

Wanneer je je echt ziek voelt moet je steeds naar de huisarts gaan.

Ik wens jullie allemaal voor 2020 een krachtig immuunsysteem toe.

Zachte groetjes

Isabel x

Geef een reactie