MEDICIJNEN VAN DE AARDE

Vandaag zat ik te bladeren in enkele boeken en oudere tijdschriften, op zoek naar ideeën om deze blog te schrijven maar ook op zoek naar pure voeding, recepten en inspiratie om te koken en voor mijn moestuintje.

In een oud Happinez magazine vond ik deze weetjes over de Aardse medicijnen en ik vond het zo boeiend dat ik het graag met jullie deel.


https://unsplash.com/@jonathanpielmayer

In de donkere aarde groeien wortels, bollen en knollen die barstensvol goede voedingsstoffen zitten. Voeding voor de plant die boven de aarde groeit, maar ook voor de mens die ze oogst en eet. Wat doet peen, ginseng, gember, rode bietjes, aardpeer, knoflook en uien voor onze gezondheid?

Worteltjes op het menu? Eet ze altijd in combinatie met iets vets (scheutje olijfolijfolie, gee of (gras)boter), dan kan het lichaam de bètacaroteen beter opnemen. 

GINSENG (Panax quinquefolius)

De naam ginseng zou “wereldwonder” betekenen, feit is dat het kruid wereldwijd al eeuwenlang als wondermiddel wordt beschouwd. Het biedt bescherming tegen gezondheidsbedreigende effecten van stress, geeft energie en staat bekent als een verjongingsmiddel. Het versterkt het geheugen en seksuele  prestaties. Ginseng kennen wij vooral in poeder -en capsulevorm, te gebruiken als voedingssupplement, maar de wortels zijn ook wel verst te verkrijgen bij natuurvoedingswinkels. Ze worden gebruikt om thee van te trekken of om te verwerken in oosterse gerechten als curry’s.

Een lekkere ginsengthee trek je van 10 gram ginsengwortel, 10 gram geraspte gemberwortel, 10 gr zoethout en een fijngesneden dadel. Breng alles in een liter water aan de kook, laat een kwartiertjes zachtjes doorkoken. Zeven en overgieten in een karaf of fles. Bewaar de thee in de koelkast en drink er dagelijks een kopje van, koud of even opgewarmd.

GEMBER (Zingiber officinale)

Je hebt gemberliefhebbers en gemberhaters. Wie bij de laatste groep behoort mist veel, want gember is een alleskunner op gezondheidsgebied. U vindt gember te heet? Maar die hitte helpt wel bij koude rillingen, handen en voeten. U vindt gember te scherp? Het verteert wel darmparasieten en hun eitjes. U vindt gember geen kinder-eten? Het helpt wel bij migraine, juist van jeugdige patiënten.  In gember zijn maar liefst 17 medicinaal werkzame stoffen aangetoond en de lijst met kwalen waarbij deze wortel kan worden ingezet is bijna eindeloos. Het is goed tegen griep, verkoudheid, slijmvliesontsteking, vermoeidheid, hoge bloeddruk, bloedstolsels, hoofdpijn, migraine, misselijkheid, koorts, darmklachten, diarree, menstruatiepijn en impotentie. Daarnaast is het ook een anti-oxidant, werkt antiseptisch, slijmoplossend, ontspannend, stimulerend, ontgiftend en ademverfrissend.

Van gember kan thee worden getrokken, maar je kan er ook lekkere confituur van maken of fijngehakt door roerbakgroenten doen. Gemberhaters toch maar eens proberen. 

RODE BIET (Beta vulgaris)

Rode bietjes barsten van waardevolle voedingsstoffen en vitaminen. Ze leveren mineralen zoals natrium, fosfor, calcium en kalium, dat de bloeddruk en hartslag reguleert, en een hoog gehalte aan vitamines van het B-complex. Bietjes smaken nog een beetje naar aarde waarin ze zijn gegroeid, een beetje grondiger, maar ook lekker zoet omdat ze het hoogste suikergehalte van alle groenten hebben. De sterke rode kleurstof in bietjes heet betacyanine, waarvan wordt vermoed dat het beschermt tegen kankerverwekkende stoffen. Deze stof blijft het best bewaard als de bietjes niet worden gekookt, maar in z’n geheel worden geroosterd en dat is nog eens heel lekker bovendien.

Leg ongeschilde rode bieten in een ovenschaal samen met takjes tijm en ongeschilde rode uien en knoflooktenen. Begiet met wat olijfolie en rooster alles anderhalf uur op 180°C in de oven. 

KNOFLOOK (Allium sativum)

Voor een natuurlijke bescherming van hart en vaatziekten en verlaging van de cholesterolspiegel en bloeddruk, eet knoflook. Bij zware lichamelijke inspanningen, eet knoflook – want op een dieet van knoflook, ui en radijs zijn ooit de piramides gebouwd. In de bijbel wordt zelfs vermeld dat de Israëlieten in de woestijn niet alleen terug verlangden naar de vleespotten van Egypte maar ook naar de knoflook. Artsen in het oude Egypte zwoeren hun eed onder het aanroepen van knoflook, want deze plant werd er als heilig beschouwd en de oude Chinezen, Grieken en Romeinen gebruikten het tegen allerlei kwalen zoals infecties, wonden, zweren en tumoren.

Knoflook heeft bij ons een vaste plaats in de keuken verworven en voor veel mensen is het de favoriete smaakversterker. Voor wie niet van de smaak (of de geur) houdt, maar wel van de medicinale werking wil profiteren, is knoflook ook te verkrijgen in capsules, tabletten of poeders.

AARDPEER (Helianthus Tuberosus)

Aardpeerknollen zijn voedzaam, licht verteerbaar en bevattten vitamine biotin en de mineralen calcium, silicium, ijzer en natrium die een helend effect hebben op reuma en jicht. Daarnaast bevatten ze veel inuline, een suiker die het evenwicht in de darmflora bevordert.In Frankrijk noemen ze de aardpeer “topinambour” en in Engeland “Jerusalem artichoke waarschijnlijk om de smaak een beetje aan arisjok doet denken.

Aardperen zijn niet overal verkrijgbaar- soms in de natuurvoedingsswinkel of het biomarktkraam – maar gemakkelijk zelf te telen. De Latijnse naam – Helinathus Tuberosus, verraadt al dat hij familie is van de zonnebloem. De plant wordt op een zonnige plek wel twee tot drie meter hoog met kleine gele bloemen. De knollen kunnen in de winter worder geoogst. In ieder geval na de eerste nachtvorst. Oogst alleen voor direct gebruik want van bewaren gaan ze snel achteruit. 

UI (Alium Cepa)

Uien – en daarnaast ook andere leden van de uienfamilie zoals prei en bieslook – doen de bloedsuikerspiegel dalen, helpen bij vermoeidheid, zwellingen van lymfeklieren en opgezette amamdelen en bij trombose gevaar. Uien zijn goed voor de “afwatering”, spijsverteringsbevorderend en antiseptish waardoor ze helpen bij darmkolieken, sterke gisting in de darmen en darminfecties. Vooral rode ui bevat veel quercetine, een antioxidant die waarschijnlijk het ontstaan van diverse hart -en vaataandoeningen en de vorming van diverse soorten kanker kan voorkomen. Ui stimuleert de slijmklieren waardoor ze goed inzetbaar zijn bij een vastzittende hoest of een verkoudheid.

Een oud maar heel probaat huismiddel : een doorgesneden ui op een schoteltje naast je bed helpt fantastisch tegen een vertopte neus. 

We weten allemaal dat het gebruik van pesticiden de kwaliteit en voedingswaarde van een product sterk vermindert. Ik gebruik hoofdzakelijk biogroenten -en fruit en deze zijn gelukkig vandaag de dag gemakkelijk in de grotere supermarkt ketens te vinden. Maar de beste en meest verse kwaliteit vindt u toch op de lokale (bio)markten of de lokale bioboer.

Dus als je plannen hebt om een moestuin aan te leggen dan kan je deze bijzondere knollen alvast eens uitproberen.

Zachte groetjes

Isabel

3 antwoorden op “MEDICIJNEN VAN DE AARDE”

  1. Dank je wel Isabel, op die paar dagen al veel nuttige info gelezen

    Verstuurd vanaf mijn iPhone

  2. Interessant, de informatie over de werking/genezing van t consumeren van de groenten. Ook goed te weten wat deze groenten aan vitaminen e.d. bevatten en dat ze makkelijk zelf te verbouwen zijn.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: