8 FEELGOOD DETOX TIPS

Namasté,

8 FEELGOOD DETOX .jpg

 

In het proces van detoxen kan je extra hulp gebruiken om het zo aangenaam mogelijk te maken. Er zijn heel veel kant en klare middeltjes op de markt, maar ik kies zelf graag voor de natuurlijke aanpak die ook nog eens een hoog FEELGOOD gehalte hebben.

1. SAUNA

Sauna-helo-Supreme

De droge warmte van de sauna zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur stijgt. Om te zorgen dat dit niet uit de hand loopt heeft je lichaam een techniek… het gaat ZWETEN. Dit vocht zorgt ervoor dat je lichaam kan afkoelen en je niet oververhit geraakt. Zweten is een perfecte manier om afvalstoffen kwijt te geraken. Door “oud vocht” kwijt te raken en schoon water toe te voegen, reinigen we onszelf vanbinnen. Het 70% vocht in ons lichaam en de kwaliteit van dat vocht bepaalt voor een groot deel de gezondheid.

Als je het vocht in je lichaam blijft verversen, blijf je fris, op alle niveaus.

2. SCRUBBEN

o-BODY-SCRUBS-facebook.jpg

Zoals je gisteren kon lezen ondoet de huid zich ook van afvalstoffen. Onze huid vernieuwt zich ongeveer om de 4 weken. Een huidcel sterft af en blijft op de hoornlaag van onze huid liggen. De hoornlaag bestaat uit verschillende lagen dode huidcellen (keranocyten). De hoornlaag beschermt ook het organisme tegen uitdroging en is de natuurlijke barrière tegen indringers. Wanneer er teveel overtollige dode huidcellen liggen en de laag te dik wordt dan wordt de huid ruwer en oneffen en de celvernieuwing kan niet meer goed plaatsvinden. Ook het natuurlijke detoxsysteem van de huid komt hierbij in het gedrang. Daarom is regelmatig scrubben minimun 1x tot maximum 3x per week is hierbij voldoende. Jouw huid wordt er superzacht. Er zijn héél veel DIY (Do It Yourself) recepten te vinden op het internet om een 100% natuurlijke scrub te maken. Waarvan ik er deze week zelf eentje ga maken en uitproberen (wordt vervolgd).

3. WISSELDOUCHES

ochtenddouche

Wisseldouches zijn net zoals beweging, stimulerend voor de bloedsomloop. Wanneer je in de ochtend last hebt van een detoxdip is een wisseldouche de perfecte manier om daarvan af te komen. Door afwisselend warm en koud te douchen verwijden en versmallen de bloedvaten, waardoor de bloeddoorstroming op gang komt. Afvalstoffen kunnen dan sneller worden uitgescheiden.

Extra voordeel van wisseldouches: Tijdens een detoxperiode, doordat je minder eet, kun je het koud krijgen. Elke wisseldouche eindigt met koud water. Daardoor trekken de poriën in de huid zich samen – ze sluiten de huid als het ware af – waardoor je de warmte beter binnen kunt houden. Hoe tegenstrijdig het ook klinkt, je krijgt het dus warmer als je eindigt met een koude douche.

TECHNIEK: Begin met warm, dan koud, weer warm en eindig met koud.

4. BEWEGING

38fc69a1eb3a1cb3d7c3cd6a1989c9e4

Wanneer je beweegt, gaat je hart sneller kloppen en stroomt je bloed sneller. De bloedsomloop wordt gestimuleerd en afvalstoffen kunnen beter uitgescheiden worden. Natuurlijk is rust nemen tijdens een detox essentieel maar bewegen is wel net zo belangrijk. Het gaat om de balans tussen de twee en de manier waarop je beweegt.

Rustig wandelen of fietsen en het beoefenen van yoga of tai chi helpen je lichaam te reinigen en zorgen er ook voor dat je energie blijft behouden. 

Vaak wordt je van helemaal niets doen tijdens detox periodes juist lamlendig en vermoeid. Houd er wel rekening mee dat je lichaam anders kan reageren tijdens een detox. Dat betekent dat je de normale manier en intensiteit van bewegen moet aanpassen.

 

5. LEVERPAKKING

03feea5b59c30421603055e92960d5ee

De lever wordt ook wel de verbrandingsoven van het lichaam genoemd. Dit orgaan werkt hard tijdens de detoxperiode. De lever is erbij gebaat dat de temperatuur hoog blijft zodt het “vuur” zo goed mogelijk kan branden. Zo kan de lever het lihaam van afvalstoffen ontdoen. Een leverpakking is niets meer dan een warme kruik op de plek van de lever. De plaatselijke warmte geeft een kleine temperatuurstijging en wakkert de verbrandingsoven aan. De beste tijd voor een leverpakking is is het tijdstip dat de lever het meest actief is. Dit is rond 13h00 ‘s middags. Een leverpakking duurt een half uur.

TECHNIEK : Je legt een vochtige doek  op de plek van de onderste ribben, aan de rechterkant van je buik. Daarop plaats je de warme kruik en daaroverheen een droge handdoek waarmee je jezelf goed kunt instoppe, zodat de kruik op zijn plek blijft.

6. MASSAGE

Massage2.png

Massage geeft een heerlijk gevoel, brengt ontspanning en stimuleert de bloedsomloop, waardoor je afvalstoffen beter kwijtraakt. Een absolute aanrader tijdens de detox.

Of probeer eens een energetische massage. (Equinox energie “helende handen & woorden” bij Nadine Vda

Energetische massage is een uitwisseling van geven en ontvangen, waarbij bewustzijn en “aandacht geven”, centraal staan.  Energetische blokkades kunnen tijdens de aanraking aangevoeld worden en dan door massage verder gedeblokkeerd worden. Zo kan de stroming van onze levensenergie terug beginnen vloeien.

Bedoeling van een energetische massage is om onze levensenergie, Chi of Prana terug in beweging te brengen. In optimale tijden van ons leven – denk aan op vakantie zijn, in staat van verliefdheid zijn, enz…- stroomt deze energie vrijelijk door ons heen, maar door fysieke, psychische of mentale oorzaken kan deze stroom stagneren. Verkramping, ondefinieerbare pijnen, spanning en toxicatie in meerdere spiergroepen zijn dan voelbaar
(Nadine Vda)

7. AROMATHERAPIE

pepermunt-essentiele-olie

Essentiële olie van pepermunt kan helpen als je tijdens de detox periode misselijkheid voelt of hoofdpijn hebt. Door pepermuntolie op je slapen te brengen (opletten voor de ogen) en een druppeltje onder je neus te wrijven verlichten de hoofdpijnklachten. Vermijd pijnstillers in deze periode omdat deze weer extra belasting geven voor lever en nieren.

OPGELET: NOOIT PEPERMUNTOLIE IN BAD DOEN !!!

8. DIGITALE & -MEDIADETOX

e5b5c72ff583adc71c9e36e5f0c89f82

Elke dag worden we bestookt met beelden op tv, foto’s in de krant en nieuwtjes in tijdschriften en internet. En al die beelden die we zien maken ons niet bepaald vrolijker. Door de dag te beginnen met nieuws over oorlog, ongeluk, overlaad je je systeem met heftige boodschappen. Een detoxperiode is dan ook een ideale periode om de hoeveelheid prikkels die je via de media krijgt eens terug te schroeven. Gebruik bijvoorbeeld een zacht muziekje voor je wekker ‘s ochtends en neem enkele ogenblikken van stilte voor je het bed uit komt. In plaats van de radio met allerlei berichten, zet non stop muziek op waar je blij van wordt. Je hoeft geen 50x per dag naar je facebook of instagram te checken maar neem die tijd om dat boek te lezen dat al zolang op jouw verlanglijstje staat. Of kijk een mooie romantische feelgood film.

Zachte zondaggroetjes

Isabel x

#feelgooddetox #daytox #puuryoga #8tips #sauna #scrub #beweging

 

Geef een reactie