Geluksbrenger

GELUKSBRENGER.png
Yoga maakt een mens gelukkig, daar moet ik na 12 jaar yoga beoefening niet meer van overtuigd worden. Ik zie het wanneer mensen uit de diepe ontspanning komen op het einde van de les. De gelukzaligheid staat op hun gezicht te lezen. Het maakt hen onmiddellijk enkele jaren jonger.
Het ‘label’ dat yoga vele jaren had als zweverig, te spiritueel, voor geitenwollensokken-mensen… is stilaan aan het verdwijnen.
De wetenschap staat steeds meer open voor wat het effect van yoga en meditatie op de mens doet.
Gezondheidseconoom Lieven Annemans over yoga en meditatie in een artikel in Knack :
Dat yoga en mindfulness almaar breder ingang vinden, ziet Annemans in dat licht als een positieve evolutie. ‘We zijn het gewoon om ons lichaam in conditie te houden, maar doen niets om het brein te trainen. Yoga en meditatie kunnen die leemte vullen.’ Zo helpt mindfulness bij de preventie van depressie en bij het omgaan met stressvolle omstandigheden. Meditatie verlaagt de kans op een hartaanval gevoelig. Annemans ziet voor yoga en mindfulness een belangrijke rol weggelegd. ‘Het zijn geen hypes. Ze zullen in toenemende mate geïntegreerd worden in onze gezondheidszorg. 
Yoga heeft dus een positieve invloed op het brein en op de aanmaak van bepaalde belangrijke hormonen, zoals het geluks -of zorghormoon Oxytocine dat in de hypofyse wordt afgescheiden.
Wat doet dat belangrijke hormoon voor ons lichaam: 
Men noemt oxytocine ook wel het liefdeshormoon, het knuffelhormoon, het zorghormoon of het hormoon van de verliefdheid. (dat klinkt alvast veelbelovend). Telkens wanneer we een mens (of een huisdier) op een liefdevolle manier aanspreken of aanraken wordt er oxytocine aangemaakt.
Het doet bijvoorbeeld de baarmoeder samenkrimpen als de bevalling op til is, versnelt de bevalling en zorgt er na de geboorte voor dat de borstklieren melk produceren. Het zorgt ervoor dat de band tussen moeders en hun kinderen sterk is. Na een geboorte is het oxytocine hormoon het hoogst in het leven van een vrouw. Bij elke borstvoeding wordt er meer van aangemaakt.

Oxytocine is verantwoordelijk voor dat magische gevoel van verliefdheid, waardoor we vlinders in onze buik hebben, geen honger hebben maar juist gevoed worden door een blik in de ogen van onze geliefde. Want oxytocine wordt gestimuleerd door in elkaars ogen te kijken. (belangrijk ook als je ruzie maakt met je partner of kind). Bij sexuele opwinding en een orgasme, komt er heel wat oxytocine vrij. Oxytocine zorgt voor bonding en onderling vertrouwen en het zorgt ervoor dat we erin slagen bij elkaar te blijven.

“Oxytocine is een helende nectar”, schrijft de Zweedse hoogleraar fysiologie Kerstin Uvnäs-Moberg in haar boek ‘De oxytocine-factor’.

Moberg doet al twintig jaar onderzoek naar oxytocine en dat heeft een persoonlijke reden: tijdens haar zwangerschappen, het geven van borstvoeding en het contact met haar kinderen, voelde ze een rust die lijnrecht stond tegenover de stress die ze in andere situaties gewend was. Hoe meer ze zich in het stofje verdiepte, hoe meer ze ervan overtuigd raakte dat oxytocine niet zomaar een paar lichaamsfuncties beïnvloedt. Dat ene stofje is een onmisbare schakel in een hele keten van stoffen, een ingenieus patroon van zenuwen, boodschapperstoffen (neurotransmitters) en hormonen die samenwerken.  Zo beïnvloedt het knuffelhormoon waarschijnlijk de aanmaak van serotonine, dopamine en noradrenaline. Allemaal stoffen die onze stemming beïnvloeden.
In het begin catalogeerden wetenschappers dit machtig stofje als typisch vrouwelijk. Later bleek dat ook mannen en kinderen oxytocine aanmaken omdat dit hormoon bij elk levend wezen werkzaam is van zodra verbondenheid, steun, harmonie en liefdevolle aanraking van de partij zijn.

Oxytocine, het hormoon van de liefde vermindert stress en verlaagt aldus de bloeddruk, de hartslag en de spierspanning. Bovendien verhoogt het de lichaamstemperatuur, gaat het ontstekingen tegen en bevordert het de genezing van wonden.

En weet je wat nog het allermooiste is? Zoals hierboven gezegd, wordt ocytocine niet enkel aangemaakt in de ontvanger, maar evengoed in degene die het vriendelijk woord spreekt of de ander de hand reikt.

Met andere woorden: oxytocine zet een heel systeem van rust en verbondenheid in gang – de natuurlijke en vaak vergeten tegenhanger van ons stress-systeem.


Er zijn veel dingen die oxytocine aanmaken, slaap is een heel belangrijke leverancier van oxytocine, lachen, zonlicht, dansen, zingen, vrijen, knuffelen, strelen… Maar ook YOGA !!!

Yoga en de aanmaak van oxytocine:

  • Diepe ademhaling, pranayama is een belangrijk onderdeel van yoga. Wanneer we langzaam en diep ademen wordt er warmte in het lichaam gecreëerd. Warmte laat ons lichaam toe om oxytocine aan te maken. Denk aan zonlicht… zonlicht is een stimulans van oxytocine.
  • Door de beoefening van asana, warmen we de spieren en de gewrichten, er komt een diepere doorbloeding in het lichaam waardoor men zich comfortabel en ontspannen voelt.
  • En wanneer we mediteren en diep ontspannen in Savasana laten we nog meer productie van oxytocine toe.
  • Tijdens de yogabeleving een zachte glimlach toelaten doet wonderen (zie ingesproken geleide meditatie)
  • Yoga is ZELFZORG… je leert bewust te worden van je lichaam. Op een zachte manier voel je elk deel van je lichaam heel bewust, je geeft liefde en aandacht, iets wat we door onze stresserende levensstijl te weinig doen.
  • De zenboeddhistische monnik Thich Nhat Hanh leerde mij via zijn boeken dat glimlachen naar ons lichaam en naar die delen dat we zo vanzelfsprekend vinden, als een helende zalf werkt. Op die manier ook dankbaarheid brengen naar je lichaam voor het vele werk dat het al jaren doet… je in staat stelt het leven te kunnen ervaren.

Besluit: schenk jeZelf en je medemens wat meer aandacht, dan blijft iedereen gezonder.


Wil je onmiddellijk aan de slag en heb je een kleine 10 minuten tijd?
Luister dan naar deze geleide meditatie dat ik tijdens één van de yogalessen opnam. Een korte GLIMLACH meditatie om je dag mee te beginnen, na een stressmomentje of om je dag af te sluiten.

Zachte groet,

Isabel x


Tags en bronnen:
#oxytocine #leensteyaert #stopderush #knackmagazine #Kerstin-Uvnäs-Moberg #lievenannemans #puuryogamama #blog #yoga #geleidemeditatie

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s