Yin Yang of beide? Welke yoga past bij jou?

rsz_meditate_couch-e1437576732281
Sinds mijn yogareis in 2007 begon ontdekte ik de grote yogavijver van yogavormen die er vandaag de dag zijn.
Naast de klassieke yogastromingen zijn er veel nieuwe vormen ontstaan.
Ik probeerde ook al het één en ander uit en ik raad iedereen hetzelfde aan.
Want zoals de grote leraar B.K.S. Iyengar zei:
“Yoga kun je niet in woorden omschrijven, je moet het ervaren.”
Zelf ben ik grote fan van hatha, dru, yin -en restoratieve yoga.
Dat komt vooral omdat mijn lichaam hier het best op reageert.
Dus de keuze is heel eenvoudig. De yoga die het best bij jou past zal ook de yoga zijn waar je na een sessie het gevoel hebt dat je in een bad van energie hebt gelegen en waar je nog enkele dagen kan op verder gaan.
Ook moet het klikken in een groep en met een leraar en moet je je kunnen ontspannen in de ruimte waar je bent.
Ooit volgde en gaf ik les in een sporthal en ik kon mij niet ontspannen door de vele geluiden, de mensen die stonden te kijken aan de glazen deur, de geur van zweet en andere typische sporthal luchtjes en de felle lichten die niet konden dimmen.
Maar er zijn mensen die zich daar helemaal niks van aantrekken en dat is ook goed.
De vraag die ik zelf vaak krijg is welke vorm ik nu zelf het liefste doe.
Dan moet ik toegeven dat ik zelf een enorme liefhebber ben van yin en restoratieve yoga.
Misschien is het ook het feit dat ik nu bijna 45 ben, (over enkele weken), en dat ik toch wel een serieuze problematiek heb van mijn nek. (zie: NAMASTE)
Na de eerste yin yogalessen ontdekte ik dat ik ondanks dat de lessen eerder passief zijn, dat er enorm veel gebeurde in mijn lichaam. Ik had heel veel energie na een yin les, evenveel als na een intensieve hatha yogales.
Na enkele lessen sprak mijn docente Anat Geiger  (bij wie ik mijn certificaat yin yoga haalde) over meridianen. En ik was getriggert.
Toen we bijvoorbeeld in een sphinx houding lagen voor 5 minuten, een achteroverbuiging, leerde ik dat dit een effect had op de nieren. Het is ook helend voor de onderrug, maar het verhaal ging verder, want Anat vertelde dat angst de energie van de nieren uitputte. En daar was de trigger. Want angst is iets waar ik sinds mijn auto-ongeval in 2002 heel veel last van had gekregen, met soms zware hyperventilatie aanvallen tot gevolg.
Leslie-Saglio-sphinx-2
Sphinx houding yin yoga Bron foto: Leslie Saglio
Toen ik die bewuste avond thuiskwam na die yinyoga sessie, zocht ik de niermeridiaan op en daar viel mijn mond open. Alle puzzelstukjes vielen samen.
Om even een idee te geven van de klachten die kunnen ontstaan door een storing in de niermeridiaan:
 • Duidelijk aanwijsbare pijnplekken op dezelfde plaats.
 • Gevoelig voor koude en kouwelijk aangelegd zijn.
 • Warmte en beweging daarentegen doen de pijn verminderen.
 • Stijf en traagheid, o.a. arthrose.
 • Ophoping van vocht.
 • Impotentie en libido verlies,
 • Onvruchtbaarheid.
 • Er ‘oud’ uitzien.
 • Klachten betreffen het functioneren van de nieren, bijnieren, het skelet, zenuwstelsel, verlies van hoofdhaar, slecht gebit, zwak gehoor en klachten aan de interne organen van de onderbuik.
Mentale kenmerken
 • Angstig zijn, met weinig tot geen vertrouwen in zowel de interne als de externe omgeving.
 • Wantrouwig in relaties.
 • Koppig.
 • Eigenwijs.
 • Egocentrisch gedrag en gedachtenwereld.
 • Angstige depressies,
 • Moeite met aarden.
 • Vaak duizelig.
 • Koude voeten.
Ik moest die energie van de nieren aanvullen. En ik had die dag van Anat de “handleiding” gekregen via yin yoga.
Ik ging op onderzoek en kwam terecht bij een acupuncturiste Marie-Claire Janssen. En Marie-Claire heeft me meegenomen in de wereld van de meridianen en acupunctuur.

acupuncture-at-nadi-wellness-queenstown

Ik onderging ook heel veel behandelingen en ook daar merkte ik zo’n immens verschil in mijn lichaam. Er kwam een stroom op gang, iets wat ik na een yin yoga ook voelde.
Heel veel wetenschappers willen kunnen bewijzen dat deze meridianen er werkelijk zijn maar het is niet eenvoudig om het aan te tonen. Maar verschillende onderzoeken zouden toch aangegeven hebben dat ze vooral door het bindweefsels lopen. En het is nu net dat bindweefsel dat geactiveerd wordt bij een yin yoga les.
Ik heb me de afgelopen drie jaar dan ook heel intens verdiept in de leer van de meridianen en hoe yin yoga daar een invloed op heeft. En het is boeiend om te zien en te voelen hoe ons lichaam fysiek en energetisch zo samenwerkt.
Een diepliggende blokkade* van een meridiaan moet uiteraard behandeld worden via acupunctuur of shiatsu, of andere vormen van energetisch lichaamswerk,  maar we kunnen via yinyoga wel de energie stroom van de meridianen stimuleren.
Ik wissel de yin yoga heel graag af met hatha yoga die dan weer heel yang is.
Dus als je moet kiezen wat te doen, doe een zachte yogavorm zoals yin yoga en een intense yogavorm zoals hatha, anusara of vinyasa yoga en wissel deze af.
Zo blijft het lichaam en de geest mooi in balans.
In mijn yoga studio “Puur-Yoga” kun je terecht voor verschillende yogavormen. Zie ook: LESSENROOSTER EN AGENDA  Vanaf september zal er elke vrijdagochtend een ochtendyoga zijn waar er elke week op een andere meridiaan zal gewerkt worden.
Wil je graag meer weten over die mysterieuze maar oh zo belangrijke meridianen?
Vanaf september 2018 starten twee uitgebreide en boeiende opleidingen:
Namasté,
Isabel x

yin yang yoga

*Een ernstig medisch probleem, daar moet je mee naar de dokter, daar bestaat GEEN twijfel over.
#yinyoga #meridianen #yinyogameridianen #yogaworkshop #yoganajaar2018

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s