HET IS ECHT ZO EENVOUDIG …

 

adem blog 14 jan 18.png

JE ADEMT 22.000 KEER PER DAG IN EN UIT. VAN HOEVEEL BEN JE JE BEWUST?

Als yogini ben ik heel bewust met ademhalingswerk bezig, er is een gezegde: “yoga beoefenen zonder pranayama is als een plant willen laten groeien zonder ze water te geven”.

Je ademhaling is zo gewoon, zo alledaags, dat haar werkelijke betekenis je gemakkelijk ontgaat.

Maar neem eens de tijd om plat op de grond te liggen met een kussen onder je hoofd. Leg je handen op je buik en voel ze omhoog en omlaag gaan terwijl je inademt, en weer uitademt.

Wanneer je de buikademhaling beoefent dan gebeurt er zoveel in je lichaam want door het aanzwellen en afnemen gaan de organen in je buik zo’n vijf centimeter omhoog en weer omlaag. Zuurstof en voedingsrijke vloeistoffen worden zo door het lymfevatenstelsel gepompt en gifstoffen worden gemakkelijker losgelaten. De beweging van de buik masseert als het ware je lever, nieren, ingewanden, de gewrichten van je wervelkolom, alles eigenlijk, zodat ze gezond, doorbloed en soepel blijven.

DE ADEM IS LEVEN op verschillende niveau’s.

 

JE ADEMHALING WEERSPIEGELT EN VERSTERKT

JE ADEMHALING WEERSPIEGELT EN VERSTERKT (1)

JE ADEMHALING WEERSPIEGELT EN VERSTERKT (2)

JE ADEMHALING WEERSPIEGELT EN VERSTERKT (3)

JE ADEMHALING WEERSPIEGELT EN VERSTERKT (4)

 

Samengevat: 

Om op de juiste manier ademen hoef je je alleen maar bewust te worden van je ademhaling. Geef je aandachtig over aan het natuurlijke ritme van je adem. Voel hoe de lucht in en uit je lichaam stroomt. Laat je meevoeren door je vloeiende adem.

Als je je onzeker, gestresst, verdrietig, ongelukkig of uitgeput voelt, begin bewust in en uit te ademen.

Eenvoudige oefening:

Benodigdheden:

  • een stoel (je kunt deze oefening ook liggend op de grond of op je bed doen)
  • een lichaam
  • wat lucht
  • je geest

dat is het…

ADEM LANG EN DIEP IN TERWIJL JE IN GEDACHTEN LANGZAAM TOT VIER TELT, HOU DE ADEM ZEVEN TELLEN IN… EN ADEM ACHT TELLEN UIT… VOEL OPNIEUW HOE JE BUIK OP EN NEER GAAT TERWIJL JE IN EN UITADEMT. JE KUNT DIT ZO VAAK HERHALEN ALS JE WILT.

Deze oefening is een basis ademhalingsoefening die iedereen kan uitvoeren. Je kunt beginnen dit elke dag 3x 5 minuten te doen. Maak er een vaste gewoonte van en zie hoe je energie en vitaliteit zal toenemen en je ook beter zal kunnen slapen.

En het is helemaal GRATIS !!!

Tip:

Het boek: “De adem van het leven, handboek van een yogaleraar.” van de Amerikaanse Max Strom  is voor mij een héél belangrijk en realistisch geschreven boek die elke yogi in huis zou moeten hebben.

Hier een TED talk van Max Strom: BREATH TO HEAL

BREATH TO HEAL

In elke Puur-Yoga les – en zo hoort het ook bij yoga – aandacht voor pranayama.

Zachte groetjes,

Isabel x