De groet aan de zon

img_1119
Deze foto nam ik zelf in het vliegtuig onderweg naar Berlijn afgelopen december. Ondanks de vliegangst heeft de zonsopgang me zoveel kracht gegeven.

Namasté,

Dinsdag is de meest intense yogadag van de week voor mij. Drie yogalessen die héél verschillend zijn. Een rustige ochtendyoga met daaropvolgend een spierverstevigende en dus meestal pittige yoganamiddag, maar ik mag altijd mijn  dinsdag afsluiten met extra zachtheid tijdens de avondyoga. Ik probeer dan ook zoveel mogelijk mee te gaan in de energie van de groep en het moment van de dag, zodat iedereen voldaan en ontspannen naar huis kan gaan.

Deze ochtend was het een grijze start van de dag en mijn buikgevoel gaf aan om vandaag veel aandacht te geven aan de misschien meest beroemde yogaserie dat er bestaat: DE ZONNEGROET of SURYA NAMASKAR.

“Surya = Zon” en “Namaskar = aanroepen”

Ik haalde hiervoor nog eens mijn oudste yogaboek, maar ook wel één van mijn belangrijkste: “Yoga doen en begrijpen” van André van Lysebeth.

Een boek met een héél gedetailleerde beschrijving van veel belangrijke asana’s. Lysebeth licht de fysiologische achtergronden ervan toe, wijst op de risico’s van elke oefening en beschrijft de techniek.

Omdat er zo oneindig veel varianten zijn van de zonnegroet bespreekt Lysebeth de variant die in Rishikesh werd onderwezen in de ashram van Swami Sivananda.

Het is een reeks van 12 bewegingen die meerdere keren worden herhaald, om alle spieren warm te maken en ze in een goede conditie te brengen.

Bouw het langzaam op van 3 zonnegroeten per dag naar bijvoorbeeld 10 of 20.

Doe het op jouw tempo en pas het tempo ook aan het moment van de dag aan.

’s Ochtends kan je hem snel doen en ’s avonds heel rustig met extra aandacht aan rustige ademhaling.

Warm je lichaam altijd eerst wat op.

SURYA NAMASKAR SCHENKT GEZONDHEID, KRACHT, STABILITEIT, RUST EN VOLGENS DE YOGI’S … EEN LANG LEVEN, WAAR ELKE MENS RECHT OP HEEFT. 

(onderaan vindt u een link naar een reeks filmpjes die mijn dochter vorig jaar maakte van de zonnegroet)

 • De zonnegroet werkt op het hele organisme.
 • Versterkt het spierstelsel, versnelt en verruimt de ademhaling en eveneens het ritme van de hartslag, zonder te leiden tot vermoeidheid of benauwdheid.
 • Stimuleert het spijsverteringsstelsel door het abdomen te rekken en vervolgens samen te drukken. Ze masseert de buikorganen (lever, maag, milt, darmen en nieren), ze activeert de spijsvertering, doet constipatie verdwijnen en maakt een einde aan een slechte spijsvertering.
 • Versterkt de heupspieren en houdt daardoor de organen op hun plaats, de stagnering van het bloed in de buikorganen verdwijnt.
 • Versterkt de hartwerking en de doorbloeding van het hele organisme, versterkt hierdoor overspannenheid, hartkloppingen en houdt de voeten en handen warm.
 • Brengt het  zenuwstelsel in evenwicht door het beurtelings rekken en buigen van de wervelkolom en werkt ook gunstig bij slaapproblemen.
 • De Zonnegroet verdrijft onrust, stress,  angsten en zorgen en heeft hierdoor een kalmerend effect.
 • De Zonnegroet synchroniseert de beweging en de ademhaling en ventileert de longen zeer grondig, verrijkt de zuurstoftoevoer in het bloed en voert alle gif –en afvalstoffen af door het intensief uitdrijven van CO2 en andere schadelijke gassen langs de ademhalingswegen.
 • Stimuleert en normaliseert de endocriene klieren, in het bijzonder de schildklier.
 • Werkt verjongend en herstellend op de huid waardoor de huidtint verbeterd.
 • Verbeterd het spierstelsel van het hele lichaam zonder de spieren zwaarder te maken.
 • Gifstoffen worden beter afgevoerd via de natuurlijke afvoerwegen, huid, longen, nieren en darmen.
 • Immuniteit versterkend

De concentratie en de observatie van het lichaam is heel belangrijk tijdens de uitvoering van de zonnegroet. Probeer een gelijkmatig ritme te houden.

surya-namaskar

CONTRA INDICATIES:

 • Niet tijdens de menstruatie (wel ervoor om PMS te behandelen)
 • Tijdens de zwangerschap doe hem tot de 5de maand heel rustig.
 • Bij rugpijn: hou de knieën zacht.

Het eerste yogafilmpje gemaakt door mijn dochter Valérie, waarbij we verschillende versies van de zonnegroet hebben opgenomen.

Puur-Yoga zonnegroeten  (en Bloopers

Met bijzondere dank aan May, Céline, Lisa en Emily.

Zachte groetjes,

Isabel x

 

 

 

 

 

4 Replies to “De groet aan de zon”

 1. Lieve Sandra, dankjewel voor jouw berichtje hier. Het doet me plezier te lezen dat je ook heel veel had en hebt aan deze mooie en krachtige serie. Geniet van de groet aan de zon xxx

  Like

 2. Namasté lieve Ingrid, wat mooi om dit te lezen. prachtig hoe de zonnegroet beleefd kan worden en hoeveel kracht hij kan geven op verschillende momenten in ons leven. Dankjewel lieve zielsvriendin om jouw mooie en bijzondere verhaal te delen. Ik zie je graag. Zachte knuffel, Isabel xxx

  Like

 3. Dag Isabel

  Ben heel blij dat je ons de zonnegroet hebt aangeleerd. Voor mij was het nieuw. Ook nog bedankt om alles door te sturen via mail want ik was nog niet helemaal mee met alle bewegingen. Dankzij de video heb ik dit thuis kunnen oefenen. Het voelt echt heel erg goed om op deze manier elk deeltje van het lichaam te rekken en te strekken. Dankjewel !

  Vele groetjes, geniet van je weekend en tot dinsdag. Sandra

  Liked by 1 persoon

 4. Namasté Isabel.
  Inderdaad, wat een heerlijke yogaserie is deze zonnegroet!!
  Ik herken het blad met de tekeningen, ooit (toen ik 16 jaar was ongeveer) kreeg ik dit in kopie van mijn vader. Het zou het begin zijn van yoga in mijn leven.
  Gedurende de tot nu toe moeilijkste periode in mijn leven (2005 ….) nam ik mij voor om elke ochtend 3 maal deze zonnegroet te doen. Ik viste dit blad terug op vanuit mijn dagboeken van toen ik 16 jaar was, want inderdaad, ik deed tal van oefeningen, maar deze reeks was in de vergetelheid geraakt. Het haalde mij uit mijn bed, het bracht me terug naar mezelf en het gaf me zin om de dag te beginnen. De dag waarvan ik toen het einde niet zag, maar hem in gestage tred volbracht, op overlevingsmodus, stap per stap…
  Ik heb mij nu voorgenomen om deze prachtige reeks terug in mijn leven te brengen, dankbaar om hetgeen die toen voor mij betekende en uit respect voor de zonnegroet. Elke dag wil ik een aantal zonnegroeten doen, volledig in de geest, zoals jij het gisteravond aanbracht! Niet gewoon een reeksje houdingen, maar met de intentie van “naar binnen keren”, je ziel ontmoeten en daaruit kracht ervaren.

  Namasté isabel

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s