Een kalm hart

fd3250e7fca8020917a6179b75458096

Namasté,

Sinds vrijdag was het een up & down weekend voor mij. Terwijl mijn lichaam normaalgezien heel evenwichtig is, was dit afgelopen dagen toch iets anders. Gelijkmoedig en flexibel als ik ben ging ik dan maar mee in de energie van mijn onrustige lichaam.

Een arsenaal aan krachtmiddelen om mij er terug bovenop te helpen, waaronder aromatherapie, zelfgemaakte zalfjes, warmtekussens, … waren nodig om ervoor te zorgen dat ik gisteren met heel veel energie de eerste fusion hormoonyoga workshop kon geven. En dat is me wonderwel gelukt, de energie stroomde gans de dag en ja, zelfs ’s avonds kon ik genieten van een avondje uit. Hierdoor moesten jullie de blog gisteren missen, maar ik maak het de volgende week dubbel en dik goed.

Omdat het zondag is, omdat ik al een hele dag in een rustmodus ben geweest en vanavond de belofte had gedaan om nogmaals mijn schaatsen aan te trekken om mijn zoon gelukkig te maken, heb ik nu vooral behoefte aan een héél rustige restoratieve yoga om mijn dag te sluiten.

Een houding die héél belangrijk is in de restorative yoga is VIPARITA KARANI of ook wel kaarshouding genoemd. Uiteraard wordt deze in restorative yoga aangepast.

Wat heb je nodig,

 • een rustig plekje Your sacred space @home liefst ook aangenaam van temperatuur.
 • een yogamat, kussens, dekens, eventueel een yogabolster (eventueel een ontspannend oogmasker gevuld met (lavendel)zaadjes)
 • een stoel
 • als je graag muziek hebt kan je wat rustige muziek opleggen: Puur-Yoga playlist maar stilte kan ook héérlijk zijn.

De restoratieve vorm kan op 2 manieren gedaan worden, met de benen steunend tegen de muur of met de onderbenen steunend op een stoel.

Kies wat jij zelf het meest aangenaam vindt. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

restore_270_05_450x450

Hoe ga je te werk om je benen tegen de muur te leggen: 

Plaats eerst de bolster of kussens tegen de muur op de plaats waar je gaat liggen. Ga dan met de zijkant van je lichaam tegen de muur zitten. Rol op je rug en zwaai de benen tegen de muur. Als je stijver bent dan leg je de bolster of het kussen iets verder van de muur weg.

Belangrijk is dat de heupen hoger liggen dan de schouders zodat de bloedcirculatie naar het bovenlichaam optimaal kan gebeuren.

Ik persoonlijk, vind het aangenaam om ook een kussen onder mijn hoofd te leggen en een dekentje op mijn bovenlichaam. Maar voel je hier vrij in.

Indien je de versie tegen de muur gebruikt, dan is het goed om de knieën zacht te houden.

Ontspan zoveel mogelijk je gezicht, je handen en je vingers en maak de ademhaling rustig en gelijkmatig. Gebruik een zachte buikademhaling.

Verleng je nek, hou het borstgebied zacht.

Doe hetzelfde als de benen rusten op een stoel.

Begin met 5 minuten en kijk als je dit kan opbouwen zolang als goed voelt.

Viparita Karani is één van de yogahoudingen met de meest helende uitwerkingen:

Doordat de benen hoger liggen dan het hart wordt er extra bloed naar de kransslagaders gestuurd die receptoren zijn. Zij sturen op hun beurt een signaal naar de hersenen dat het hart voldoende bloed toegevoerd krijgt en hierdoor minder snel moet pompen. Dit werkt bijzonder rustgevend op het hart maar ook op het hele zenuwstelsel. Maar deze houding kent nog veel meer positieve uitwerkingen. Redenen te meer om deze houding net voor het slapen gaan te doen.

 • bij onrust
 • arthritis
 • spijsverteringsproblemen
 • hoofdpijn
 • slapeloosheid
 • hoge en lage bloeddruk
 • migraine
 • milde depressie
 • luchtwegenklachten wegens verhoogde bloedtoevoer naar de longen
 • problemen bij het urinaire systeem zowel bij mannen als vrouwen
 • menstruatie krampen
 • slechte bloedsomloop en nachtelijke krampen in de benen
 • hormonale klachten
 • trage schildklierwerking
 • prementrueel syndroom
 • menopauze klachten

Contra-indicaties:

Deze houding roept wat discussie op. De ene zegt wel te doen tijdens de menstruatie en andere bronnen spreken van dit te vermijden. Mijn persoonlijke ervaring zegt aan te voelen hoe je lichaam is tijdens de menstruatie. Heb je veel pijn, dan zou ik deze houding zeker doen. Voelt het niet gemakkelijk, kom dan uit de houding. Indien je hevige bloedingen hebt zou ik deze houding de eerste twee dagen van de menstruatie niet doen.

Zoals bij alles in Yoga is het belangrijk om jouw lichaam te voelen. 

Wat wel wordt afgeraden deze houding te doen bij mensen die een verhoogde druk hebben op de ogen en bij glaucoom.

Geniet van deze heel restoratieve houding, je kan ze combineren met andere restoratieve houdingen zoals beschreven in: Liefdevol afscheid nemen van de dag

Ik wens jullie een héél zachte nacht toe,

ontspannen groetjes

Isabel x

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s