Ultieme plant voor het hart

bijna-bloeiende-meidoorn
Bijna bloeiende tweestijlige meidoorn 

Namasté,

Een gemmotherapie waar ik opnieuw heel veel kan over vertellen is de Tweestijlige meidoorn (Crataegus laevigata).

Een struik die als haag voorkomt, maar ook dicht kreupelhoud vormt in eik/haagbeukbos en in kalkachtig eik/esbos en behoort tot de rozenfamilie. 

De knop bevat zowel de eigenschappen van de bloem (hartritme, bloeddruk) als die van de vrucht (hartspier), hetgeen bewijst dat de knop de volledige genius bevat van de plant waaruit hij is voorgekomen.

De meidoornvruchten blijken een rijke bron van flavonoïden te zijn. De meidoorn is daarnaast rijk aan procyanidinen. Stoffen waarvan bekend is dat zij een gunstig effect hebben op het hart. Meidoorn staat daarom al van oudsher bekend als “harttonicum”

Werkt op verschillende niveaus:

Hormonaal stelsel: 

schildklier8

Op het hormonaal niveau kan hij ingezet worden bij een te snel werkende schildklier: (Hyperthyroïdie)

Schildklierhormonen zijn cruciaal voor je lichamelijke gezondheid en functioneren. Schildklierhormonen zijn namelijk nodig voor nagenoeg al je cellen, weefsels en organen. Ze spelen een belangrijke rol bij onder andere:

 • Lichamelijke ontwikkeling
 • Stofwisseling & spijsvertering
 • Spieren & gewrichten
 • Hersenen & zenuwen
 • Hartslag & hartritme
 • Lichaamstemperatuur
 • Gedachten & emoties

Een overschot aan schildklierhormonen in je bloed kan allerlei gezondheidsklachten veroorzaken. 

Circulatie

bloeddruk

 • Arteriële antisclerotische werking: voorkomen van vernauwing van de slagaders.
 • Veroudering van het hart
 • Hypotensie : lage bloeddruk 
 • Hypertensie : hoge bloeddruk 
 • Anti-cholesterol
 • Anti-trombosevorming
 • Arteriële bloeddrukregulator

Hart

1422658689499

 • Meidoorn verhoogt de contractiekracht van het hart en is ook aangewezen bij de gevolgen van een infarct, angor pectoris, hartmoeheid, preciordiale angst (angst die gepaard gaat met een beklemmend gevoel in de hartstreek).
 • Meidoornextract bij de behandeling van cardiomyopathie en hartfalen

  Er zijn een groot aantal hoogwaardige, grootschalige, studies beschikbaar die laten zien dat meidoornextract een zeer gunstig effect heeft bij de behandeling van hartfalen. Globaal zijn alle onderzoeken het er over eens dat meidoornextract kortademigheid vermindert en dat patiënten beter in staat waren een krachtinspanning te leveren.
  Ondanks de gunstige veiligheidsprofiel en de bewezen werkzaamheid bij hartfalen blijkt meidoornextract toch voor bepaalde patiëntengroepen bijwerkingen te hebben. Meidoorn vertraagt de hartslag, verhoogt de pompkracht en vertraagt de geleiding van elektrische stimulatie op het hart. Dat is gunstig voor patiënten met een verhoogde hartslag, tachycardie, maar niet voor patiënten met een sterk verlaagde hartslag, bradycardie. Want hierdoor wordt deze lage hartslag nog verder verlaagd. Meidoorn kan de vaatverwijdende, vascodialtie werking van digoxine en de hartslagverlagende werking van bètablokkers versterken. Daarom is meidoorn af te raden voor patiënten met bradycardie, maar ook voor patiënten die gediagnosticeerd zijn met een sino-atriaal block of een atrioventriculair block.
Bron: https://pilliewillie.nl/hart-en-vaatziekten/cardiomyopathie-hartfalen/orthomoleculaire-behandeling/meidoornextract/

Zenuwstelsel

 • Meidoorn werkt kalmerend op het centrale zenuwstelsel. Helpt om angst en onrust te verminderen en brengt het parasympatische zenuwstelsel in evenwicht. Hierdoor kan de meidoorn ook inzetbaar bij de behandeling van existentiële depressie. (Gevoelens van leegte; geen contact met anderen ervaren; niet meer weten welke richting je in je leven het beste uit kan gaan; lusteloosheid; levensmoe; niet meer geraakt worden door welk geloof, filosofie, gedicht, wijze gedachte of wat dan ook.Veel vragen aan jezelf, zoals “Wie ben ik nu werkelijk?” en “Wat doe ik hier op aarde?” zonder tevreden te kunnen zijn met wat voor antwoord dan ook) 

BELANGRIJKE NOOT:

Vraag altijd raad aan een ervaren herborist voor het gebruik van de gemmotherapie. Indien je de producten van Purasana gebruikt kan je hiervoor contact op met de specialist van de Gemmotherapie Dirk De Bock. (dirk.de.bock@purasana.be).

Bij ernstige gezondheidsproblemen neem ALTIJD contact op met uw behandelende arts. 

Fytotherapie is een ondersteunende behandelingsmethode en wordt vooral ook preventief ingenomen.

De gemmotherapie van de meidoorn kan u van het merk Herbalgem of Purasana aankopen. Verkrijgbaar bij de betere natuurwinkel.

Zachte woensdag groetjes

Isabel xxx

Bron: De gemmotherapie: geneeskunde van de knoppen en het groot handboek geneeskrachtige kruiden.
#hartklachten #vaatziekten #Hyperthyroïdie #gemmotherapie #meidoorn

 

1 Comment

 1. Dag Isabel,

  ik heb hier meidoorn van het merk Biover. Is dit even goed?

  Verder wou ik graag weten of er nog plaats is voor zaterdag, hormoonyoga – en indien zo, of ik morgen of zaterdagochtend nog kan beslissen of ik kom….

  Marleen

  ________________________________

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s