Winterblues

winterblues jan 19
Deze beroemde quote van Albert Camus verteld in weinig woorden dat er in elke mens, hoe donker het ook is, het licht steeds aanwezig is. 
Doch is het in de wintermaanden voor veel mensen en ook kinderen heel moeilijk en worden de dagen steeds donkerder, ook vanbinnen. 
Men noemt dit een winterdip of winterblues, de volgende symptomenkunnen dan de kop opsteken.
Zoals:
  • aanhoudende vermoeidheid,
  • moe zijn ondanks voldoende uren slaap,
  • prikkelbaarheid,
  • gewichtstoename,
  • extra behoefte aan koolhydraten rijke voeding,
  • verminderde behoefte aan sex,
  • sociale contacten vermijden en passiviteit 

Oorzaak ?

Het heeft vooral te maken met de ontregeling van de biologische klok door het tekort aan licht. Het dag -en nachtritme geraakt verstoort omdat de dagen korter en donkerder zijn.
Hierdoor gaan enkele biologische processen in het lichaam ontregelt worden. Het lichaam zal op verkeerde tijdstippen stofjes activeren of juist stoppen.
Melatonine bijvoorbeeld is hier een mooi voorbeeld van.
Want melatonine is ons slaaphormoon.
Je hebt het nodig om ’s avonds in slaap te vallen en door te slapen.
Onder invloed van daglicht stopt de productie normaliter in de ochtend.
Bij mensen die een winterdip doormaken is er een grotere productie van melatonine.
Omdat de dagen korter en donkerder zijn hebben deze mensen dan ook overdag teveel van dit hormoon in hun lichaam.
Ook een dutje doen in de namiddag helpt niet omdat het slaaphormoon nog teveel in het lichaam aangemaakt wordt.
Dus de vermoeidheid blijft.
Neurowetenschappers ontdekten ook dat door de blijvende aanwezigheid van melatonine, de productie van andere belangrijke neurotransmitters zoals serotonine en noradrenaline negatief beïnvloed worden.
Deze stoffen heb je nu net nodig om actief te kunnen zijn en om te kunnen presteren.
Jammer genoeg, als je met deze klachten naar een dokter gaat dan durft men al snel lichte anti-depressiva voorschrijven en die kunnen nevenwerkingen geven of je geraakt er niet meer vanaf.
Toch blijkt ook uit onderzoek dat we zelf heel veel kunnen doen om de winterdip aan te pakken en er zelfs vanaf kunnen komen.
Oxytocine is ons gelukshormoon en zorgt ervoor dat we ons energiek, blij en goed in ons vel zitten. Serotonine heeft DAGLICHT nodig.

BEWEGEN 

image00082.jpeg

Voor mij blijft yoga een heel belangrijke methode, wakker worden en enkele stretchings of ademhalingsoefeningen doen kunnen een wereld van verschil maken.
Beweging in de rug brengen verhoogt de stroom van cerobrospinale vloeistof, waar de neurotransmitters in getransporteerd worden.
Begin bijvoorbeeld met 5 minuten elke ochtend en bouw het zacht op.
Als je wat langer slaapt en je wordt wakker en het is al licht buiten, doe dit buiten en adem het licht in.
In de blog Goed gemutst met yoga heb ik een yogaserie beschreven die alvast kan helpen.

JUISTE VOEDING

winter food.jpg
Vermijd geraffineerde suikers en vetten en gebruik niet teveel alcohol, je wordt er enkel nog lomer van.
Ook het eten en drinken van koude dingen kun je beter in de winter van de menu schrappen. koop bij voorkeur biogroenten -en fruit. 
Maak verse soep en drink dagelijks een kopje ayurvedische GOUDEN MELK.
Ajuin, prei, zwarte peper, look, … mogen in de winter niet ontbreken op het menu, ze stimuleren de long -en dikke darm energie, 
De longmeridiaan zorgt via de inademing voor nieuwe levensenergie. Een inademing is voedend. Door de uitademing verwijdert hij afvalstoffen uit je lichaam en helpt ook los te laten.  Als de longenergie uit balans is, dan kun je je geïsoleerd, melancholisch of verdrietig voelen. Een chronische disbalans van de longenergie komt fysiek onder meer tot uiting in vermoeidheid (en dan vooral in de bovenste helft van het lichaam) moeilijk ademen, hoest, bronchitis, regelmatige verkoudheid of griep en stijve armen.
De dikke darm meridiaan helpt de longmeridiaan. Hij absorbeert overtollig vocht en regelt de afscheiding en uitscheiding van afvalstoffen. Een te veel of te weinig energie in deze meridiaan kan zich op fysiek niveau bijvoorbeeld uiten in een verstopte neus, grotere vatbaarheid voor verkoudheid, constipatie of diarree, eczeem en buikpijn. In psychisch opzicht kan je je gesloten of terughoudend voelen tegenover anderen. Ook heb je moeite met loslaten en kun je last hebben van een pessimistische instelling.
(wil je meer weten wat je nog kunt doen om de meridianen te ondersteunen, dan kun vanaf 23 februari opnieuw terecht voor de opleiding: ZESDELIGE OPLEIDING YIN YOGA EN MERIDIANEN (nieuwe reeks)

GA NAAR BUITEN

9aa33f7d4909b200dff5e7f58859b5a3
Het is zoveel beter dan tussen de vier muren van je huis of bureau te blijven.
Er wordt wel eens gezegd dat (dag)licht, naast bijvoorbeeld eten en drinken, een eerste levensbehoefte is. Maar waarom is daglicht zo belangrijk?
Zonder licht zou het leven onvoorstelbaar en niet mogelijk zijn. We hebben licht nodig om ons te kunnen oriënteren, voortbewegen, kunnen waarnemen, etc., maar licht beïnvloedt ook allerlei belangrijke lichaamsprocessen en zorgt er tevens voor dat een goed dag/nacht ritme gehandhaafd blijft.
Doe de gordijnen helemaal open, verlucht ook de woning, ga naar buiten, al is het maar 10 minuten per dag. Vooral de ochtend is een ideaal moment om te wandelen. En als de zon dan toch eens schijnt. Zoek een plekje op waar je de zon op je huid kunt voelen en het licht de aanmaak van Vitamine D kan stimuleren. Het is nog altijd beter dan een pilletje. 
Er bestaan ook speciale lampen die het daglicht nabootsen. 70 tot 80% van de mensen hebben baat bij licht wanneer er symptomen zijn van een winterdip.

FYTOTHERAPIE

1418072056_shutterstock185200616.jpg
Sint-jansskruid is een heel licht maar natuurlijk anti-depressivum en zou helpen bij een winterdip. Vraag altijd uitleg aan uw arts of apotheker vooraleer je met dit kruid zou willen beginnen. Want het is één van de weinige kruiden die contra-indicaties geeft met andere geneesmiddelen. Niet zomaar op eigen houtje beginnen nemen.
Vooral de adaptogenen zoals rozenwortel en ginseng zijn bruikbaar bij winterblues. Zij hebben, zoals het woord adaptogeen al zegt, enige regulerende werking op de neurotransmitters, zorgen er dus voor dat een mens zich beter kan aanpassen (adapteren) aan wisselende omstandigheden, zoals de seizoenen.
Ook bepaalde ajurvedische kruiden zoals ASHWAGANDHA (Withania somnifera) werkt in op het zenuwstelsel en herstelt de balans tussen de vijf elementen ether, lucht, vuur, water en aarde. (wordt ook aangeraden bij Burn-out°
Ginkgo biloba is een heel goede remedie, dat ik persoonlijk nog meer aanbeveel dan Sint-Jansskruid. lees hier even de uitleg over Ginkgo Biloba: Geneeskracht ginkgo biloba
Rozemarijn kan ook opwekkend zijn, ik gebruik het graag in bad. Je kan kant en klare badolie kopen met rozemarijn, maar je kan het ook zelf maken door in een beetje melk of draagolie 10 druppels essentiële olie toe te voegen van Rozemarijn. 

EXTRA MINERALEN EN VITAMINEN

essential_vitamins_minerals1-960x640
Vitamine D, de B-vitamines, taurine en Magnesium zijn heel bekende anti-dip bestrijders.
Probeer in de eerste plaats vitaminen en mineralen uit de voeding te halen. 
Het boek Herbatheek van Stef Mintiens raadt ik hier ten zeerste aan, een boek met heilzame recepten voor elk seizoen en een heel handig overzicht van allerlei kruiden en voedingsmiddelen en hun energiewaarde. 

AROMATHERAPIE

518782008-612x612

 

Het gebruik van een aromaverdamper in huis kan ook verlichtend werken wanneer u onder andere essentiële oliën van citrussen gebruikt.
Meer informatie vindt je hier:  Aromatherapie of wil je graag verdiepen in yoga en aromatherapie: YOGA & AROMATHERAPIE VOLGENS DE OOSTERSE VIJF ELEMENTEN LEER. 

Laat al deze tips een uitnodiging zijn om het eventuele gevecht met een winterdip aan te kunnen en weet… de dagen worden nu reeds langer, er komt meer en meer licht… laat de lente nu reeds zacht wakker worden in jezelf.
Zachte groetjes,
Namasté,
Isabel x

image00066

#winterdip #winterblues #yoga #aromatherapie #voeding #opleidingen

6 Replies to “Winterblues”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s