Winterblues

spring-2015

Namasté,

Afgelopen zondag begon het te kriebelen bij mijn dochter en ikzelf. De behoefte om buiten te zijn was onweerstaanbaar. We besloten ondanks het grijze, vochtige weer om onze vuile kleren aan te trekken en in te tuin te werken. En wat deed dat deugd. De afgelopen dagen hoor ik hier en daar wat vogeltjes die na de winter heel hard hun best doen om hun lied te zingen, al zijn ze nog niet voltallig aanwezig. Toch geniet ik al met volle teugen van hun ochtendliedjes. De lente komt eraan en dat geeft mij en ik denk nog veel meer mensen, een goed gevoel. Maar we moeten nog door enkele donkere weken en dat kan bij mensen die heel gevoelig voor winterdepressie doorwegen.

Hoe herken je een winterdepressie?

Symptomen zoals, aanhoudende vermoeidheid, moe zijn ondanks voldoende uren slaap, prikkelbaarheid, gewichtstoename, extra behoefte aan koolhydraten rijke voeding, prikkelbaarheid, verminderde behoefte aan sex, sociale contacten vermijden en passiviteit kunnen dan de kop opsteken.

Oorzaak ?

Het heeft vooral te maken met de ontregeling van de biologische klok door het tekort aan licht. Het dag -en nachtritme geraakt verstoort omdat de dagen korter en donkerder zijn.

Hierdoor gaan enkele biologische processen in het lichaam ontregelt worden. Het lichaam zal op verkeerde tijdstippen stofjes activeren of juist stoppen.

Melatonine bijvoorbeeld is hier een mooi voorbeeld van. Want melatonine is ons slaaphormoon. Je hebt het nodig om ’s avonds in slaap te vallen en door te slapen. Onder invloed van daglicht stopt de productie normaliter in de ochtend. Bij mensen die een winterdepressie doormaken is er een grotere productie van melatonine. Omdat de dagen korter en donkerder zijn hebben deze mensen dan ook overdag teveel van dit hormoon in hun lichaam. Ook een dutje doen in de namiddag helpt niet omdat het slaaphormoon nog teveel in het lichaam aangemaakt wordt. Dus de vermoeidheid blijft.

Neurowetenschappers ontdekten ook dat door de blijvende aanwezigheid van melatonine, de productie van andere belangrijke neurotransmitters zoals serotonine en noradrenaline negatief beïnvloed worden. Deze stoffen heb je nu net nodig om actief te kunnen zijn en om te kunnen presteren.

Jammer genoeg, als je met deze klachten naar een dokter gaat dan durft men al snel lichte anti-depressiva voorschrijven en die kunnen nevenwerkingen geven of je geraakt er niet meer vanaf.

Toch blijkt ook uit onderzoek dat we zelf heel veel kunnen doen om de winterdip aan te pakken en er zelfs vanaf kunnen komen.

SEROTONINE is ons gelukshormoon en zorgt ervoor dat we ons energiek, blij en goed in ons vel zitten. Serotonine heeft DAGLICHT nodig.


BEWEGEN 

yogavibes-yoga-online-boatposeVoor mij blijft ochtendyoga een heel belangrijke methode, wakker worden en enkele stretchings of ademhalingsoefeningen doen kunnen een wereld van verschil maken. Beweging in de rug brengen verhoogt de stroom van cerobrospinale vloeistof, waar de neurotransmitters in getransporteerd worden. Begin bijvoorbeeld met 5 minuten elke ochtend en bouw het zacht op. Als je wat langer slaapt en je wordt wakker en het is al licht buiten, doe dit buiten en adem het licht in. In de blog Goed gemutst met yoga heb ik een yogaserie beschreven die alvast kan helpen.


JUISTE VOEDING

5278feb1da3280d0ef8428d1a4696789Vermijd geraffineerde suikers en vetten en gebruik niet teveel alcohol, je wordt er enkel nog lomer van. Drink af en toe een groene smoothie met (energetisch) verwarmende gember. Koop biogroenten -en fruit. Maak verse soep en drink dagelijks een kopje ayurvedische GOUDEN MELK.


VERMIJD STRESS

4d1d370f90faca07e3612d9b80ddd6f5Plan voldoende leuke activiteiten. Neem elke dag minstens 10 minuten vakantie in je hoofd, laat negatieve gedachten los en mediteer. Start een abonnement in de sportschool, begin met start-to-run, of doe een verkwikkende yogasessie. Doe creatieve dingen waarbij je je hoofd even kunt leegmaken.


GA NAAR BUITEN

9aa33f7d4909b200dff5e7f58859b5a3Dan neem je extra licht op, ook al is het bewolkt. Het is zoveel beter dan tussen de vier muren van je huis of bureau te blijven. Als dit moeilijk is dan kan je ook LICHTTHERAPIE doen. Dat zijn lampen die het daglicht nabootsen en ongeveer 10000 LUX leveren. Een gewone gloeilamp is maar 500 LUX en een bewolkte dag staat voor 1000 LUX, gewoon daglicht voor 15000 LUX en een zomerse dag voor 125 000 LUX. Je hebt ook al lichtbrillen die het effect opwekken. Ook een zonsopgangwekker kan helpen bij het ontwaken.


FYTOTHERAPIE

1418072056_shutterstock185200616.jpgSint-jansskruid is een heel licht maar natuurlijk anti-depressivum (vraag hiervoor steeds raad bij de apotheker of natuurwinkel) Maar ook de Ginkgo biloba is een heel goede remedie, die ik persoonlijk nog meer aanbeveel dan Sint-Jansskruid. lees hier even de uitleg over Ginkgo Biloba: Geneeskracht ginkgo bilobaRozemarijn kan ook opwekkend zijn, ik gebruik het graag in bad. Je kan kant en klare badolie kopen met rozemarijn, maar je kan het ook zelf maken door in een beetje melk of draagolie 10 druppels essentiële olie toe te voegen van Rozemarijn. 


EXTRA MINERALEN EN VITAMINEN

essential_vitamins_minerals1-960x640Vitamine D, de B-vitamines, taurine en Magnesium: het zen-mineraal zijn heel bekende anti-dip bestrijders. Probeer in de eerste plaats vitaminen en mineralen uit de voeding te halen. Het boek Het vitaminen en mineralen boek van Gezond Nu is een aanrader.


AROMATHERAPIE

1c23c9347155b12afa8ac93393211a8c-kopie-2Adem puurheid in… Het gebruik van een aromaverdamper in huis kan ook verlichtend werken wanneer u essentiële oliën van citrussen gebruikt. De ZEN synergie zoals beschreven in de vermelde blog is hier ideaal voor.


Acupunctuur – Voetreflexologie – Bio Craniosacrale therapie – Helende massage

Mijn persoonlijke oplaadpunten wanneer de energie niet goed zit en waar ik zo dankbaar voor ben dat ze er zijn. Ik geef de links naar hun adres maar indien je niet zo dicht in de buurt woont dan kan je heel zeker ook heel goede adresjes vinden waar jij woont.

zachte donderdaggroetjes

Isabel x

 

5 gedachtes over “Winterblues

  1. Pingback: Licht-brengende bachbloesem – Puur Yoga

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s